Overal op de wereld vind je grote bossen die miljoenen jaren oud zijn. Dit zijn bijvoorbeeld tropische regenwouden. Elk dier en elke plant die er leeft, is afhankelijk van een heleboel andere dieren en planten. De natuur in zo'n gebied is in een bijzonder evenwicht: het bos zorgt ervoor dat de dieren en planten kunnen blijven bestaan. Als mensen deze bomen omkappen of verbranden, maken ze dus iets kapot wat niet alleen heel oud is, maar verstoren ze ook het leven van de bosbewoners.

Het probleem: het bos verdwijnt

Tel eens tot twee...

....en weer is een stuk bos zo groot als een voetbalveld gekapt! Dat is niet overdreven, echt elke twee seconden gebeurt dat. Waarvoor worden de bossen gekapt?

  • Voor het hout. De bomen worden tot timmerhout of triplexplaten verwerkt, eindigen als deuren, parketvloeren, kozijnen.
  • Om papier van te maken. Bijvoorbeeld voor verpakkingen, schriften en w.c. papier.
  • Voor veeteelt. Steeds meer bos verdwijnt om op het vrijgekomen land koeien te laten grazen. Die koeien worden gehouden voor hun vlees, dat wij dan weer kunnen eten.
  • Om soja op te verbouwen. Soja wordt veel gebruikt in veevoer.
  • Om oliepalmen te verbouwen. Palmolie is een belangrijk ingrediënt in onze dagelijkse producten zoals zeep, pindakaas en koekjes.

Bosbranden

Bossen worden niet alleen gekapt maar ook vaak platgebrand. In Indonesië gebeurt dit heel vaak om ruimte te maken voor enorme palmolieplantages. Door al die branden worden steeds meer dieren en planten met uitsterven bedreigd. Op het eiland Sumatra zitten de orang-oetan en Sumatraanse tijger letterlijk in het nauw.

Lees meer...

Landbouw

In Zuid-Amerika ligt het grootste regenwoud van de wereld, de Amazone. Ook daar zijn de eeuwenoude bomen niet veilig. Ze moeten ruimte maken voor soja, waarvan onder andere koeienvoer gemaakt wordt. Of voor enorme groepen vee die verkocht worden aan andere landen voor het vlees en/of het leer.

Klimaatverandering

Al dat kappen en platbranden van bossen veroorzaakt maar liefst 15 procent van alle uitstoot van CO2. Dat is meer dan de uitstoot van alle auto's, vliegtuigen en treinen bij elkaar! De aarde warmt daardoor dus nog sneller op. Weten wat CO2 precies is? Kijk dan hier.

 

Kind rent door oerbos

Bijzondere bosbewoners:
de orang-oetan en Sumatraanse tijger

Er zijn mensen die al heel lang in of bij deze eeuwenoude bossen leven, zoals de Indianen. Zij gebruiken de rijkdommen van het regenwoud ook. Het bos is eigenlijk hun supermarkt. Zij jagen er op hun voedsel, vinden er hun drinken en maken medicijnen van planten. Maar dat doen ze voorzichtig, zonder dat het bos daar last van heeft. Met elk bos dat gekapt of verbrand wordt, raken meer mensen (en dat zijn er miljoenen wereldwijd) hun thuis kwijt.

Niet alleen de indianen wonen in het regenwoud. Beroemde bewoners zijn de Sumatraanse tijger en de orang-oetan. Van hun grote leefgebied is niet veel meer over. Hierdoor zijn ze nu met zo weinig, dat het allebei bedreigde diersoorten zijn geworden.

Lees meer over de Sumatraanse tijger

Lees meer over de orang-oetan

 

De oplossing: duurzame houtkap

Greenpeace wil dat de oude bossen behouden blijven. Dat betekent dat alle houtkap en verbranding in de bossen die we nog hebben, meteen moet stoppen en dat bedrijven geen producten meer kopen waarvoor bos is gekapt. Pas als er plannen zijn gemaakt waarin staat hoe deze bossen beschermd kunnen worden, mag de houtkap in sommige delen van de bossen weer voorzichtig en zorgvuldig op gang komen. Dit noemen we duurzame houtkap.

Foto van een rivier door het oerbos vanuit de lucht

Lees meer...

De gebieden: Amazone, Indonesië en Congobekken

De grootste tropische bossen ter wereld liggen in Zuid-Amerika (de Amazone), Zuidoost-Azië (onder andere in Indonesië) en het Congobekken (Afrika). In alle drie de gebieden heeft Greenpeace een team dat samen met de lokale bevolking werkt aan het gezond houden van het regenwoud. We maken bijvoorbeeld afspraken met bedrijven die beloven geen bos meer te kappen. In Congo wordt veel hout gekapt zonder dat bedrijven daar toestemming voor hebben. We proberen daar wetten te krijgen zodat er geen illegaal hout meer verkocht kan worden. 

Onze invloed

Het is heel erg dat de eeuwenoude bossen in die landen worden verwoest. Maar in Europa hebben wij daar veel invloed op. Europese landen kopen nog altijd hout, soja, palmolie of vlees dat wordt verbouwd op grond waar eerst deze bossen stonden.

Greenpeace wil dus dat bedrijven alleen hout gebruiken dat duurzaam gekapt is. En wanneer jij iets koopt moet duidelijk zijn waar het hout vandaan komt en dat het duurzaam is. Dit kan met behulp van een keurmerk op de producten. Het FSC-keurmerk is daar een voorbeeld van.

Succes

Bedrijven gebruiken veel hout uit de eeuwenoude bossen en soms zelfs hout van bomen die illegaal zijn gekapt. Zo gebruikten Mattel (van Barbie) en Lego verpakkingen die van dit soort ‘foute’ hout gemaakt waren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de orang-oetan zijn thuis verliest omdat er speelgoed ingepakt moet worden. Greenpeace maakte daarom een filmpje om uit te leggen wat Mattel verkeerd deed, hing spandoeken op en verzamelde heel veel handtekeningen. Gelukkig had het effect. Mattel en Lego beloofden voortaan hun verpakkingen van hergebruikt papier te maken.

Barbie krijgt 'eerlijke' verpakking

Bekijk hier het hele Greenpeace filmpje over Barbie en Ken. Het filmpje ging de hele wereld over. Hierna besloot de speelgoedfabrikant over te stappen op verpakkingen uit duurzame houtkap.