Wat kan jij doen?

Bladzijde - oktober 24, 2013
Greenpeace heeft jou nodig om het leefgebied van de bij, de tijger, de blauwvintonijn en de ijsbeer te beschermen. Kijk hieronder wat jij kunt doen. De aarde is ook van jou!

Ik doe iets voor...

Bespaar papier

Gebruik minder papier met je klas. Op de papiervragenlijst ontdek je hoe.

papierstapel

Stel de printer zo in dat hij altijd dubbelzijdig print. En probeer papier altijd te recyclen. Hebben jullie thuis en op school papierbakken? Nee? Dan maak je er toch zelf één!

Organiseer een inzamelactie

Organiseer een inzamelactie van inktpatronen en mobieltjes. Je kunt dit inleveren bij Stichting AAP. Goed voor het milieu en de apen!

Je kan ook geld inzamelen voor Greenpeace. Bijvoorbeeld door koekjes te bakken zonder palmolie en deze te verkopen voor de tijger.  Kijk hier.

Koekjes verkopen

Vleesvrije dag

Kook thuis een keer per week (of vaker) met je ouders een lekker vegetarisch gerecht. Vlees eten is slecht voor het milieu omdat er veel bos wordt gekapt om ruimte te maken voor veeteelt. Door vegetarisch te eten, help je mee aan het beschermen van de bossen.

Organiseer een ruil-dag

Het maken van producten kost veel energie. Daarom kun je oude spullen beter hergebruiken. Ben je uitgekeken op je spelletjes? Ruil ze met klasgenoten, zo hebben jullie allebei weer wat nieuws!

Scoor je familie

Maak een scorelijst voor je familie. Verzin een leuke prijs voor degene die de meeste energie bespaart.

Pak de fiets

Ga lekker op de fiets naar school of de sportclub. Gezond én goed voor het milieu.

fiets

Zorg voor schone energie

Vraag je ouders over te stappen naar een goede energiemaatschappij voor groene stroom uit wind- of zonne-energie.

 zonnepanelen leggen

Doe een sponsorloop

Organiseer een sponsorloop. De opbrengsten kun je doneren aan Greenpeace of gebruiken voor bv. zonnepanelen op het schooldak.

collectebus

Bespaar stroom

Haal de oplader uit het stopcontact, doe het licht uit als je er niet bent en zet je computer of tv helemaal uit. Lekker makkelijk!

Organiseer een kledingruil

Uitgekeken op je kleren of eruit gegroeid? Wat je zelf niet meer gebruikt, vindt een klasgenoot misschien wel leuk! Zo recyclen jullie kleding en komen er geen giftige verfstoffen in de rivieren.

Kledingruil

Ga strandjutten

Ga strandjutten. De troep op het strand ruim je op en de leuke dingen hou je zelf. Je komt vanalles tegen dat je kan hergebruiken.

strandjutten

Zamel geld in met plastic

Haal lege flessen op en lever ze in tegen statiegeld. Of verzamel gebruikte plastic tasjes. Die verkoop je bij de kassa van de supermarkt in plaats van de nieuwe tasjes. Bekijk hier hoe je het geld aan Greenpeace kan doneren.

Kook vegetarisch

Kook thuis (samen met je ouders) lekkere vegetarische gerechten. Je kan ook nep-vis of vlees kopen bij de Vegetarische slager.

Ga naar Blijdorp

Honderden vissen zien en óók nog wat leren over zeereservaten en onze eigen Noordzee?

Blijdorp zeereservaten

Ga naar de de expo van Greenpeace in de Rotterdamse dierentuin Diergaarde Blijdorp.

Zaai bloemzaadjes

Zaai biologische bloemenzaadjes of plant biologische bloembollen zodat de bijen in jouw buurt genoeg kunnen eten. Of maak zaadbommen en verspreid ze in jouw buurt.

 bloemzaadjes zaaien

Maak een bijenhotel

Wil je de bijen écht in de watten leggen? Maak dan een heus bijenhotel voor ze.

 bijenhotel maken

Help mee met de boodschappen

Ga je wel eens mee boodschappen doen? Help je ouders met het uitzoeken van producten die goed zijn voor het milieu en de bijen.

Zamel geld in

Organiseer een sponsorloop voor de bijen. De opbrengsten kun je doneren aan Greenpeace of gebruiken om de school(tuin) groener te maken.

bij op bloem

Je kan ook bijenhotels of zaadbommen maken en verkopen aan iedereen met een tuin.