In 1971 maakte een groepje Canadezen en Amerikanen zich ongerust over Amerikaanse atoomproeven op het eilandje Amchitka bij Alaska. Zo'n proef zou namelijk veel natuur kapotmaken. Ze huurden een vissersboot en gingen naar Amchitka om te protesteren. De actievoerders kwamen nooit op het eiland aan, maar hun tocht was wereldwijd op televisie waardoor iedereen zag wat er aan de hand was. Daardoor was de actie toch een groot succes. 

Eerste actie Greenpeace 

De eerste actievoerders lieten het daar niet bij: ze richtten Greenpeace op. Ze spraken af nooit geweld te gebruiken bij de acties. Wel wilden ze proberen zo dicht mogelijk in de buurt te komen van de plaats waar de natuur in gevaar is. Niet slaan, maar in de weg staan dus. En zo waagden ze zich dicht bij grote walvisjagers, op het ijs bij jonge zeehondjes, bij de lozingspijpen van vieze fabrieken en bij grote bedrijven die het milieu vervuilen. Ze lieten aan de hele wereld zien wat er gebeurde en vroegen alle mensen om hen te steunen.

Lees meer over de schepen van Greenpeace

Lees meer over de successen van Greenpeace

 

Het verhaal van de regenboog...

De meeste schepen zijn te herkennen aan de groene kleur en alle schepen hebben een regenboog erop. Die afbeelding is niet zomaar gekozen…

Je hebt net gelezen dat in 1971 een groepje Canadezen en Amerikanen in een boot op weg gingen naar het eilandje Amchitka bij Alaska om te protesteren tegen kernproeven. Maar wat je nog níet weet, is dat ze op de terugweg de Kwakiutl-indianen bezochten. Een vrouw die ‘Ogen van Vuur’ heette, vertelde hen een legende. Dat is een oud verhaal dat steeds wordt doorverteld. Ze voorspelde dat de aarde kapot zou gaan. Maar nog voor het te laat was, zouden mensen van alle kleuren en volken samenkomen. Als de ‘Krijgers van de regenboog’ zouden ze de aarde redden. De mensen van Greenpeace komen uit allerlei landen en werken samen voor een schone en gezonde wereld. Net als de krijgers uit de legende. Voor Greenpeace is daarom de naam ‘Rainbow Warrior’ (Engels voor ‘krijgers van de regenboog’) heel belangrijk.