Schepen zijn voor Greenpeace erg belangrijk. Ze helpen ons piratenvissers op te sporen en te achtervolgen tot in de havens waar ze hun illegale vangsten willen lossen. Ze brengen ons naar Antarctica om de gevolgen van klimaatverandering te onderzoeken. Of naar de oceaan tussen Canada en Groenland om een olieplatform te bezetten. Dankzij onze schepen komen we overal. Dit is een filmpje over onze vloot.

Je begrijpt dat één schip niet tegelijkertijd op verschillende plaatsen op de wereld kan zijn. Daarom gebruiken we meerdere schepen. Van kleine rubberbootjes tot de Esperanza die wel 72 meter lang is. Ook heeft Greenpeace een heuse luchtballon. Een aantal schepen is uitgerust met een webcam. De beelden daarvan kun je live bekijken.

 

Rainbow


Het verhaal van de regenboog...

De meeste schepen zijn te herkennen aan de groene kleur en alle schepen hebben een regenboog erop. Die afbeelding is niet zomaar gekozen… 

Heb je de geschiedenis van Greenpeace gelezen? Dan weet je dat in 1971 een groepje Canadezen en Amerikanen in een boot op weg gingen naar het eilandje Amchitka bij Alaska om te protesteren tegen kernproeven. Maar wat je nog níet weet, is dat ze op de terugweg de Kwakiutl-indianen bezochten. Een vrouw die ‘Ogen van Vuur’ heette, vertelde hen een legende. Dat is een oud verhaal dat steeds wordt doorverteld. Ze voorspelde dat de aarde kapot zou gaan. Maar nog voor het te laat was, zouden mensen van alle kleuren en volken samenkomen. Als de ‘Krijgers van de regenboog’ zouden ze de aarde redden. De mensen van Greenpeace komen uit allerlei landen en werken samen voor een schone en gezonde wereld. Net als de krijgers uit de legende. Voor Greenpeace is daarom de naam ‘Rainbow Warrior’ (Engels voor ‘krijgers van de regenboog’) heel belangrijk.