Bizar, maar écht waar: voordat de Arctic Sunrise in 1995 een Greenpeace-actieschip werd, werd ze gebruikt voor de zeehondenjacht. Bij Greenpeace begon ze met acties tegen olievervuiling in de Noordzee. Daarna gingen we met het schip naar de zuidpool én de noordpool om daar de gevolgen van klimaatverandering te onderzoeken en actie te voeren tegen de Japanse walvisjacht.

Arctic Sunrise in ijszee

Het schip hielp in 2003 bij de schoonmaak van de Zweedse kust. Die was namelijk zwaar vervuild geraakt door een olieramp op zee. Verderop in dat jaar was ze in de Amazone om actie te voeren tegen illegaal gekapt regenwoud. Daar werd het nog even spannend: de houthakkers waren erg boos op Greenpeace en op een avond omsingelden ze met wel 300 bootjes de bemanning van de Arctic Sunrise. De Braziliaanse politie moest ons helpen vluchten!

Van september 2013 tot augustus 2014 lag de Arctic Sunrise aan de ketting in Moermansk in Rusland. Het schip werd vastgehouden na een actie bij een boorplatform in de Pechora zee. Greenpeace wilde een spandoek ophangen tegen het boren naar olie bij het Noordpoolgebied. Rusland heeft 30 actievoerders opgepakt en de Arctic Sunrise weggesleept. De actievoerders hebben 2 maanden in Rusland in de gevangenis moeten doorbrengen.