Misschien heb je het wel eens op televisie gezien: een klein oranje rubberbootje dat tussen een grote harpoenboot en een walvis door vaart. Rubberboten zijn bij onze acties onmisbaar want ze zijn klein, snel en behendig. En ze kunnen walvisjagers, gifdumpers en andere milieuvervuilers flink in de weg zitten. De grootste en oudste rubberboot is de Delphius, maar iedereen noemt haar 'RI-28' [er-ie-achtentwintig]. Ze wordt ook vaak gebruikt acties te filmen en foto’s te maken.

Rubberboot op komt los uit het water

Een actie met een rubberboot is spectaculair en vereist flink veel training. Maar soms kan het ook gevaarlijk zijn... Dit is één van de spannendste verhalen over een rubberboot: voor de Spaanse stad La Coruña dumpte het Engelse vrachtschip Gem een lading radioactief afval. Vaten met radioactief afval rolden zó in zee.

Onze actievoerders klommen in rubberbootjes en voeren onder het dumpplatform heen en weer. De bemanning van de Gem mikte op ze met hogedrukspuiten. Vlak voor onze bootjes donderden de vaten van duizend kilo per stuk in zee. Het was bloedlink... Toen belandde een vat op een van onze rubberboten. De bestuurder ontsnapte maar net aan de dood! Het was te gevaarlijk om door te gaan. Maar omdat er journalisten en fotografen mee op actie waren, zag de hele wereld dat er zomaar gevaarlijk kernafval in zee werd gedumpt.

PS Goed nieuws: het dumpen van kernafval werd twee jaar na deze actie verboden.

Tags