De Rainbow Warrior is het bekendste schip van Greenpeace, maar wist je dat het eigenlijk drie verschillende schepen zijn?

Rainbow Warrior I De allereerste Rainbow Warrior is een oud vissersschip waar Greenpeace sinds 1977 actie mee voerde tegen de jacht op walvissen en zeehonden. Maar ze hielp ook bij acties tegen het dumpen van radioactief afval en chemisch afval in de Noordzee. Tot die vreselijke nacht van 10 juli 1985.... Het schip lag in de haven van Auckland (Nieuw-Zeeland) klaar om te vertrekken. Om 10 minuten voor middernacht blies de Franse geheime dienst het schip op met twee bommen. Hierdoor kon de Rainbow Warrior niet meer protesteren tegen Franse kernproeven in de Stille Oceaan. De aanslag kostte ons niet alleen de Rainbow Warrior, maar ook het leven van de Nederlandse fotograaf Fernando Pereira. 

Rainbow Warrior in Arctic ice to protest against seal cull. Newfoundland, Canada.

Rainbow Warrior II In 1989 kwam er een nieuw schip: de Rainbow Warrior II. Deze vroegere Britse vissersboot bouwden we speciaal om zodat het ook kon zeilen. In de zomer van 1995 voerde Greenpeace met de Rainbow Warrior II opnieuw actie tegen de Franse kernproeven in de Stille Oceaan. Met succes! In 2011 was ze 52 jaar op zee, waarvan 21 jaar het belangrijkste actieschip van Greenpeace. Dat zware werk heeft haar versleten. Daarom hebben we afscheid van haar genomen en is ze aan een nieuwe, belangrijke taak begonnen: een ziekenhuisschip voor de kust van Bangladesh. 

Rainbow Warrior II met visserbootjes erom heen

Rainbow Warrior III De Rainbow Warrior III is het eerste schip dat Greenpeace heeft laten bouwen: een echt groen schip voor een groene planeet. Ze is 58 meter lang, 11 meter breed en haar masten meten meer dan 50 meter hoog. Haar gewicht - 838 ton - is evenveel als 230 olifanten bij elkaar. De voornaamste krachtbron is de wind. Wanneer de elektrische en dieselmotoren toch gebruikt moeten worden, wordt de warmte daarvan gerecycled om water en de kajuiten van de bemanning te verwarmen. 

Rainbow Warrior III zeilend