En de winnaar is...de natuur! Greenpeace bestaat nu al meer dan 40 jaar. We hebben daarom al vaak het milieu en de natuur kunnen helpen.  

Een paar hoogtepunten uit ons werk:

2013: Het papierbedrijf APP kapte de laatste regenwouden in Indonesië waar bedreigde dieren zoals de Sumatraanse tijgers wonen. Na jaren van actie belooft APP hiermee te stoppen en da’s geweldig nieuws voor de dieren in het oerwoud.

2012: Puma, Nike, Adidas en H&M beloofden in 2011 al te stopen met het dumpen van gif in de rivieren bij hun fabrieken. In 2012 doen Zara, Mango, Esprit en Levi's dezelfde belofte.

2012: Dankzij een enorme publieksactie heeft Facebook aangekondigd om volledig over te gaan op schone, duurzame energie.

2011: Princes, bekend van de blikjes tonijn, belooft te stoppen met de meest schadelijke manier van vissen waardoor talloze (bedreigde) schildpadden en haaien niet meer onnodig doodgaan.

2011: Speelgoedfabrikanten Lego en Mattel (maker van Barbie) gaan beter zorgen voor het regenwoud. Papierbedrijf Asia Pulp& Paper (APP) is verantwoordelijk voor het vernietigen van de bossen in Indonesië. Lego en Mattel hebben gezegd dat ze geen papier meer kopen van APP.

2010: De bedrijven Nestlé en Burger King beloven geen palmolie meer te kopen waarvoor oerbos in Indonesië is gekapt. Palmolie zit in spullen als shampoo, koekjes en chips. Er worden enorm veel bomen gekapt voor de aanleg van palmolieplantages. In 2008 beloofde Unilever (van merken zoals Unox, Ola, Axe) hetzelfde al.

2009: Elektronicabedrijf Philips belooft dat ze hun eigen oude apparaten gaan inzamelen en recyclen. Veel oude en kapotte apparaten, zoals computers en koelkasten, komen nu nog terecht op vuilnisbelten in arme landen.

2007: Greenpeace wil dat heel Nederland spaarlampen indraait. De campagne heeft succes: er worden 2 miljoen meer spaarlampen verkocht in de winkel.

2004: Veertien Nederlandse uitgevers kiezen voor oerbosvriendelijk papier voor hun boeken. De Harry Potter-boeken van J.K. Rowling zijn al gedrukt op oerbosvrij papier.

2002: De Nederlandse regering verbiedt de verkoop van giftig zacht PVC-speelgoed voor jonge kinderen.

2001: Grote delen van het Canadese Great Bear Rainforest, het grootste gematigd regenwoud op aarde, worden beschermd.

1983: Greenpeace voert actie tegen zeehonden jacht. Zeehonden worden gedood voor hun pels, Greenpeace verft de zeehonden zodat stropers de zeehonden laten leven. Uiteindelijk besluit Europa dat er geen huiden van jonge zeehondjes meer mogen worden ingevoerd.

1972: De Amerikanen stoppen met hun atoomproeven op het eiland Amchitka bij Alaska.

 

Wil jij meehelpen aan successen in de toekomst? Kijk dan snel wat jij zelf kunt doen!

 

Roze Limousine met de tekst 'Barbie, het is uit'