Η επικύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα, της τελευταίας ίσως συλλογικής προσπάθειας της ανθρωπότητας να αποτρέψει το κλιματικό χάος, είναι σχεδόν γεγονός. Μετά το σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τσιρώνης και ψηφίστηκε σήμερα (Τετάρτη 5 Οκτωβρίου) από τη Βουλή, η χώρα μας ανήκει στο τελευταίο… τσουνάμι χωρών των οποίων τα κοινοβούλια επικύρωσαν τη Συμφωνία.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα νέα αυτά θα μας γέμιζαν με αισιοδοξία για το μέλλον και θα δίναμε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και τους βουλευτές που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, αν…

Απόσπασμα από την αιτιολογική έκθεση του νόμου όπως παρουσιάστηκε στη Βουλή

…αν αυτό που ψηφίστηκε στη Βουλή δεν ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με όσα την ίδια ώρα σχεδιάζουν να κάνουν πράξη οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, δηλαδή ο υπουργός ενέργειας κ. Σκουρλέτης και ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας: Με τις ευλογίες τους, πριν λίγες ημέρες η ΔΕΗ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας για νέα… λιγνιτική μονάδα με Κινέζους επενδυτές. Δεν υπήρξε η παραμικρή ένσταση από πλευράς κυβέρνησης. Μάλιστα ήδη προχωράει η κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδας 5 που μετά χαράς προώθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η Συμφωνία των Παρισίων και ιδιαίτερα ο στόχος του 1,5°C προϋποθέτουν τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων ΠΡΙΝ το 2050. Νέες λιγνιτικές μονάδες σημαίνουν έκλυση εκατομμυρίων εκπομπών CO2 για τα επόμενα 40-50 χρόνια…
Άραγε στην κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πόσο σημαντική είναι για το μέλλον όλων μας η εφαρμογή της Συμφωνίας στο Παρίσι; Καταλαβαίνουν ποιες οι δεσμεύσεις που συνεπάγονται;
Θα μου πείτε το έργο το έχουμε ξαναδεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δεσμεύσεις μιας κυβέρνησης δεν συμβαδίζουν με τις πράξεις της. Όμως η αντιμετώπιση της κλιματικής απειλής δεν σηκώνει καθυστέρηση, ούτε αστείες δικαιολογίες σαν αυτές που είδαμε πρόσφατα τύπου… «υπερταμείου»  99 ετών με την επικίνδυνη και παράλογη προοπτική ιδιωτικοποίησης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Η αλλαγή του κλίματος του πλανήτη θα είναι μη αναστρέψιμη και ανεξέλεγκτη. Χωρίς δράση, σε λίγα χρόνια, τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα μένουν σε μία Ελλάδα οριστικά διαφορετική από αυτήν που γνωρίσαμε εμείς. Η άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από 1,5-2°C σημαίνει συνεχείς καύσωνες, ακόμα συχνότερες και μεγαλύτερης έντασης πυρκαγιές, λειψυδρία, εξαφάνιση παραλιών, κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής, του τουρισμού και γενικότερα της οικονομίας. Είμαστε μία ανάσα από το σημείο χωρίς επιστροφή.

Προκειμένου να έχουμε >50% πιθανότητες επίτευξης του στόχου 1,5°C
(ακόμα και αν επιτρέψουμε ένα λελογισμένο επίπεδων αρνητικών εκπομπών μετά το 2050), οι εκπομπές CO2 από τον ενεργειακό τομέα θα πρέπει να εκμηδενιστούν
μέχρι τα μέσα του αιώνα. Πηγή UNEP

Φυσικά, ο κ. Σκουρλέτης και ο κ. Τσίπρας αλλά και οι προκάτοχοί τους δεν θα είναι στα πράγματα τότε. Το ζήτημα είναι κατά πόσο τους ενδιαφέρει να αναλάβουν δράση σήμερα για να προστατέψουν τις μελλοντικές γενιές.
Προς το παρόν, στην ιστορία μένουν μόνο οι φωτογραφίες που βγαίνουν χαμογελαστοί με Κινέζους ‘επενδυτές’: πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα στήριξης στο λιγνιτικό λόμπι της χώρας. Δηλαδή στη διοίκηση και τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΔΕΗ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός με αντιπροσωπεία της Κινέζικης CMEC
και τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη,
στο Μέγαρο Μαξίμου, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016.

Η ΔΕΗ αγνοεί επιδεικτικά την επιστήμη, αρνείται πεισματικά να αφήσει τον λιγνίτη πίσω, και κανένας πολιτικός δεν φαίνεται διατεθειμένος να την πιέσει. Άλλες (και μεγαλύτερες) εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής σε άλλες χώρες το κάνουν ήδη.
Η Κίνα παρεμπιπτόντως εγκαθιστά 2 μεγάλες ανεμογεννήτριες κάθε μία ώρα. Δεν βλέπουμε όμως κάποια πρόσκληση σε Κινέζους να επενδύσουν σε ΑΠΕ, έξυπνα δίκτυα και εξοικονόμηση ενέργειας.
Αυτή η θεμελιωδώς λανθασμένη ιεράρχηση προτεραιοτήτων και εθνικών συμφερόντων, από την οποία βγαίνουν πάντα χαμένοι οι πολίτες, κάνει πιο αναγκαία από ποτέ μία ενεργειακή στρατηγική εναρμονισμένη με τις επιταγές της κλιματικής επιστήμης και των τεχνολογικών εξελίξεων της εποχής. Όχι με τις εμμονές του λόμπι ορυκτών καυσίμων.
Συνεπώς:
Αγαπητή κυβέρνηση, υπογράφοντας τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα αναλάβατε -μεταξύ άλλων- μία δέσμευση να αφήσει η Ελλάδα τον άνθρακα στο έδαφος, γρήγορα, οριστικά και αμετάκλητα. Θα την τολμήσετε;

Τάκης Γρηγορίου

Βιογραφικό

Τάκης Γρηγορίου
Ο Τάκης Γρηγορίου σπούδασε διεθνή οικονομικά και έκανε το μεταπτυχιακό του στις ευρωπαϊκές σπουδές στην Αγγλία. Με την Greenpeace ασχολείται από το 2003 αρχικά ως εθελοντής και οικονομικός υποστηρικτής. Έχει εργαστεί εθελοντικά και σε άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις και διετέλεσε για ένα χρόνο υπεύθυνος προγράμματος της αποστολής των Ελλήνων Γιατρών του Κόσμου στη Συρία. Από το 2008 κατέχει τη θέση του υπεύθυνου εκστρατείας για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.