Με πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιβεβαίωσε την επικείμενη εκταμίευση της δεύτερης δόσης (110 εκατ. ευρώ) από το δάνειο των 190 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ με σκοπό την κατασκευή νέων πετρελαϊκών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο. Στην ίδια ανακοίνωση η ΕΤΕ (στο εξής «Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υπανάπτυξης») επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με πετρελαϊκούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας σε νησιά που τα μαστιγώνει ο αέρας και τα λούζει ο ήλιος σχεδόν όλο το χρόνο!

© Constantinos Stathias /Greenpeace

Και τι πιο ιδιαίτερο από τη χρηματοδότηση έργων που θα «εξασφαλίσουν» ότι:

  • Η λειτουργία των «νέων» σταθμών θα κοστίζει κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πάνω από την τιμή της παραγόμενης ενέργειας, τα οποία καλούμαστε να καλύψουμε όλοι εμείς, οι καταναλωτές ενέργειας.
  • Για τα επόμενα 30 χρόνια το μαύρο ενεργειακό μέλλον των νησιών είναι προδιαγεγραμμένο, αποκλείοντας κάθε στροφή σε καθαρή ενέργεια.
  • Θα απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα και χιλιάδες τόνοι διοξειδίου του θείου και οξειδίων του αζώτου.

Για να το κάνουν ακόμη καλύτερο και για να σιγουρέψουν ότι τίποτε δεν θα αλλάξει, προβλέπεται διασύνδεση νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο με μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου (αέριο). Το μέλλον που περιγράφεται μας περνά από το βρώμικο ντόπιο λιγνίτη στο λιγότερο βρώμικο, εισαγόμενο, ακριβό φυσικό αέριο.

Δεν γίνεται καμιά συζήτηση για το κόστος αυτών των επενδύσεων (οικονομικό, αλλά και σε επιπτώσεις στην υγεία). Δεν γίνεται καμία συζήτηση για το ποιος θα το πληρώσει τελικά. Βλέπετε, μέχρι σήμερα, το βάρος της πανάκριβης παραγωγής ενέργειας από πετρελαϊκούς σταθμούς στα νησιά βαρύνει όλους τους καταναλωτές.

Αν συνέβαιναν όλα αυτά κάποιες δεκαετίες πίσω, ίσως υπήρχε κάποια κατανόηση. Συμβαίνουν όμως λίγες μόλις εβδομάδες πριν ξεκινήσει η παγκόσμια διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι. Εκεί όπου υπουργοί και αρχηγοί κρατών θα δεσμευτούν σε μια σειρά στόχων και μέτρων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Θα είναι εκεί και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Τι θα ανακοινώσει όμως ο κύριος Τσίπρας, όταν οι υπόλοιποι ηγέτες θα ανακοινώνουν φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης ηλιακής και αιολικής ενέργειας ή προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών; Τον υπό κατασκευή πετρελαϊκό σταθμό στη Ρόδο ή τους 18 νέους που προβλέπει η συμφωνία με την ΕΤΥ;  Ή μήπως την Πτολεμαΐδα 5;

Στις 30 Νοεμβρίου, ο κ. Τσίπρας θα εκπροσωπήσει μία ολόκληρη χώρα μπροστά στους ηγέτες 190 κρατών. Θα μιλήσει στο όνομα των πολιτών του ή θα βάλει μπροστά τα συμφέροντα των λίγων που κερδίζουν από τα ορυκτά καύσιμα; Είναι πολύ μεγάλο το ερώτημα για να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μέχρι τότε.

Αύριο κιόλας θα παρουσιάσουμε μια πρόταση που μπορεί να αλλάξει για πάντα τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, με επενδύσεις σε μικρά συστήματα ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας για 1.000.000 νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Και έπεται συνέχεια. Μείνετε μαζί μας.

Νίκος Χαραλαμπίδης

Βιογραφικό

Νίκος Χαραλαμπίδης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Φυσικό Τμήμα του Καποδιστριακού Παν/μιου Αθηνών. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Μετεωρολογίας-Ωκεανολογίας στο Παν/μιο Pierre et Marie Curie, PARIS VI καθώς και τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών Γενικής Ωκεανογραφίας στο Παν/μιο Αθηνών. Από το 1985 δραστηριοποιείται σε θέματα προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και άγριας ζωής. Το 1992 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη Greenpeace, αναλαμβάνοντας την εκστρατεία για τη θαλάσσια οικολογία. Από τον Φεβρουάριο του 2002 έχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace. Τα τελευταία χρόνια επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, δηλαδή στην προώθηση λύσεων που θα συμβάλλουν στην έξοδο από την κοινωνική, κλιματική, οικονομική κρίση. Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα για θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, το ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών, τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.