Δράση ενάντια στα μεταλλαγμένα από το 1997

Σχεδόν 20 χρόνια δράσης της Greenpeace στην Ελλάδα ενάντια στα μεταλλαγμένα! Γεμάτα δουλειά αλλά και επιτυχίες, για να μπορέσουμε σήμερα να ζούμε σε μια χώρα που εξελίσσεται σε οχυρό ενάντια στα μεταλλαγμένα, καθώς βήμα – βήμα πετυχαίνουμε τους στόχους μας φτάνοντας πια στο σημαντικότερο όλων, δηλαδή στη δημιουργία κρατικής σήμανσης στα ζωικά προϊόντα.

Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικά από τα πιο σημαντικά βήματα της εκστρατείας της Greenpeace,  τα οποία βεβαίως πραγματοποιήθηκαν χάρη στη σημαντική βοήθεια των υποστηρικτών μας. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει χωρίς την εμπιστοσύνη, τη στήριξη και την ενέργεια που μας προσφέρετε όλα αυτά τα χρόνια.

 

15 χρόνια δράσης ενάντια στα μεταλλαγμένα

Κατηγορίες

Σταματήσαμε τις πειραματικές καλλιέργειες μεταλλαγμένων

Ξεκινάμε δυναμικά την εκστρατεία το 1997, όταν και αποκαλύπτουμε τις πρώτες πειραματικές καλλιέργειες μεταλλαγμένης ντομάτας. Λίγες μέρες μετά, οι ίδιοι οι αγρότες καταστρέφουν αυτές τις καλλιέργειες. Μέχρι και το 2002 όλες οι προτάσεις για πειραματική καλλιέργεια μεταλλαγμένων καλαμποκιών, τεύτλων, βαμβακιού, ρυζιού κ.ο.κ. στην Ελλάδα, απορρίπτονται. Αγρότες και καταναλωτές αρνούνται να καλλιεργήσουν και να καταναλώσουν μεταλλαγμένα, ενώ το 2004 ανακηρύσσονται όλες οι Νομαρχίες της χώρας μας σε Ζώνες Ελεύθερες από Μεταλλαγμένα.

Καθαρίσαμε τα ράφια των super market από τα μεταλλαγμένα

Το 1998 πραγματοποιούμε τις πρώτες αναλύσεις τροφίμων στην Ελλάδα και ανακαλύπτουμε ότι σε είδη όπως οι σοκολάτες και τα δημητριακά, βρίσκονται μεταλλαγμένα συστατικά. Αναλαμβάνουμε δυναμικές δράσεις σε όλες τις μεγάλες εισαγωγικές εταιρίες σόγιας και καλαμποκιού (1998-2002), που είναι ουσιαστικά η κύρια πύλη εισόδου των μεταλλαγμένων στη χώρα μας. Το 2001 εκδίδουμε τον πρώτο Οδηγό Καταναλωτών για τα μεταλλαγμένα που γρήγορα αναδεικνύεται από τους ίδιους τους καταναλωτές, ως ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία της δράσης μας για τα μεταλλαγμένα. Την ίδια χρονιά σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 93,3% των συμπολιτών μας δηλώνει πως δεν θέλει να καταναλώσει μεταλλαγμένα! Οι βιομηχανίες τροφίμων, αν και αρχικά εξαγριώνονται, στη συνέχεια φροντίζουν να απομακρύνουν τα μεταλλαγμένα συστατικά από τα προϊόντα τους. Σήμερα, ακόμα και μεμονωμένες περιπτώσεις όπως το μεταλλαγμένο ρύζι σε super market (2006) και μεταλλαγμένα συστατικά σε ροφήματα (2008), αποσύρονται άμεσα ύστερα από την παρέμβασή μας.

Καθαρίσαμε μεγάλο μέρος των ζωοτροφών από τα μεταλλαγμένα

Περίπου το 80% της εισαγόμενης σόγιας και του καλαμποκιού, χρησιμοποιείται σε ζωοτροφές και ιχθυοτροφές. Έτσι, το ψάρι, το κρέας, το αυγά, και γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνουμε, προέρχονται από ζώα που είναι πιθανόν να έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Η «Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τη Σήμανση και Ιχνηλασιμότητα των Μεταλλαγμένων» που τίθεται σε ισχύ το 2004, αν και είναι η καλύτερη σε όλο τον κόσμο και πιο αυστηρή από την προηγούμενη, δεν καλύπτει τα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Το 2005 ο νέος Οδηγός Καταναλωτών περιλαμβάνει αποκλειστικά προϊόντα ζωικής προέλευσης και αποδεικνύεται και πάλι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους καταναλωτές. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των ζωοτροφών στην Ελλάδα είναι απαλλαγμένο από μεταλλαγμένα. Μάλιστα οι περισσότερες από τις εταιρίες παραγωγής ζωικών προϊόντων δηλώνουν την πρόθεσή τους για σήμανση στη συσκευασία του τελικού τους προϊόντος, κάποιες τη διεκδικούν και κάποιες άλλες με δική τους πρωτοβουλία σημαίνουν τα προϊόντα τους.

Εξασφαλίσαμε σύστημα ελέγχων για τους σπόρους

Το 2000 οι έλεγχοι που πραγματοποιούμε αποδεικνύουν ότι κυκλοφορούν παράνομα στην ελληνική αγορά σπόροι μεταλλαγμένου βαμβακιού. H προσπάθεια των εταιριών παραγωγής και εισαγωγής βαμβακόσπορου να κυκλοφορήσουν μεταλλαγμένους σπόρους μας φέρνει αμέσως έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μετά από συνεχόμενες δράσεις μας, πετυχαίνουμε την εφαρμογή νέας εθνικής νομοθεσίας που επιβάλει ετήσιους ελέγχους στους σπόρους για τον εντοπισμό μεταλλαγμένων.

Προκαλέσαμε σημαντικές βελτιώσεις στο νομικό πλαίσιο

Το 1999, η Ελλάδα γράφει ιστορία στη μάχη ενάντια στα μεταλλαγμένα, καθώς μετά από πρωτοβουλία του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ ευρωπαίοι υπουργοί περιβάλλοντος αρνούνται να δώσουν νέες εγκρίσεις για οποιοδήποτε μεταλλαγμένο οργανισμό (de facto moratorium) μέχρις ότου εφαρμοσθεί ένα αυστηρό και σαφές νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει την αξιολόγηση του κινδύνου των μεταλλαγμένων, τη σήμανση και την ανιχνευσιμότητα καθώς και την αντικειμενική ευθύνη. Για πέντε ολόκληρα χρόνια παγώνει οποιαδήποτε νέα έγκριση για  καλλιέργεια μεταλλαγμένων σε ευρωπαϊκό έδαφος ενώ παγώνουν και οι νέες εγκρίσεις για κατανάλωση.

Το 2004, τρία μόλις χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου Οδηγού Καταναλωτών, εφαρμόζεται η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για υποχρεωτική σήμανση στα συσκευασμένα προϊόντα (μη ζωικής προέλευσης) και τις ζωοτροφές που περιέχουν μεταλλαγμένα. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι η αυστηρότερη στον κόσμο.

Ένα χρόνο μετά και χάρη στις δικές μας πιέσεις στην πολιτεία, η Ελλάδα προχωρά σε μονομερή απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένων καλαμποκιών, απαγόρευση που ανανεώνεται μέχρι τις μέρες μας

Ανοίξαμε νέους δρόμους στην επιστημονική γνώση στο θέμα των μεταλλαγμένων

Από το 1997 μέχρι και το 2005 παρακολουθούμε και αναδεικνύουμε με επιστημονικές έρευνες τις αναμενόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον από την απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών. Μετά από επίμονο δικαστικό αγώνα αποκαλύπτουμε στοιχεία έρευνας (που έμεναν στο σκοτάδι), σύμφωνα με τα οποία πειραματόζωα που τράφηκαν με το ήδη εγκεκριμένο μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Monsanto MON863 παρουσίασαν σημάδια τοξικότητας στο συκώτι και τα νεφρά. Είναι η πρώτη φορά  που εμφανίζονται τοξικές επιπτώσεις σε εσωτερικά όργανα από κάποιο μεταλλαγμένο προϊόν που έχει ήδη πάρει έγκριση για κατανάλωση από ανθρώπους. Τελευταίες μελέτες (2009-2010) αναφέρουν πως ποντίκια-πειραματόζωα που τράφηκαν με μεταλλαγμένα είχαν σοβαρότατες επιπτώσεις στη γονιμότητά τους και προβλήματα στη νεφρική και την ηπατική λειτουργία (έρευνα Dr. Seralini).

Απαιτήσαμε κρατική σήμανση στα ζωικά προϊόντα

Επιμείναμε στην απαίτησή μας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καθιερώσει κρατικό σήμα πιστοποίησης για τα ζωικά προϊόντα που προέρχονται από ζώα που δεν έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να γνωρίζουν και να επιλέγουν αν θέλουν να καταναλώσουν μεταλλαγμένα ή όχι.

Το 2011 συμμετείχαμε στην Τεχνική Επιτροπή για τη δημιουργία του εθνικού σήματος (Agro7) “Προδιαγραφή για την παραγωγή προϊόντων από ζώα εκτρεφόμενα με μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές”. Ζητήσαμε αυστηρότερους ελέγχους και αυστηρότερες προδιαγραφές προκειμένου το κρατικό σήμα πιστοποίησης να είναι αξιόπιστο και τονίσαμε την ανάγκη να δημιουργηθεί Βάση Δεδομένων που θα περιέχει όλη την απαραίτητη πληροφορία (πχ εθνικό ισοζύγιο γάλακτος, εισαγωγές, εξαγωγές, πληροφορία για κάθε εταιρεία ξεχωριστά, κοκ) που σήμερα βρίσκεται διάσπαρτη και δεν δίνει πραγματική εικόνα της αγοράς.

Αποκαλύψαμε μεταλλαγμένες ζωοτροφές έως 90% και ζητήσαμε άμεση στροφή σε ελληνική ζωοτροφή χωρίς μεταλλαγμένα

Αρχές 2012 ανακοινώσαμε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, αποκαλύπτοντας χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών (διαβάστε σχετικά εδώ ) έως και 90% από 4 ελληνικές εταιρείες γαλακτοκομικών (ΔΕΛΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΜΕΒΓΑΛ και ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ) και ζητήσαμε άμεση στροφή όλων των εταιρειών ζωικών προϊόντων στην καλλιέργεια και χρήση ελληνικής ζωοτροφής χωρίς μεταλλαγμένα.

Ζητήσαμε από τις εταιρείες να σεβαστούν εμάς, τους έλληνες καταναλωτές, που τόσα χρόνια αγωνιζόμαστε και κερδίζουμε ενάντια στα μεταλλαγμένα και να αναλάβουν ρόλο στην αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης της χώρας. Αντί ως χώρα να εξάγουμε συνάλλαγμα για να εισάγουμε μεταλλαγμένη σόγια που προορίζεται για ζωοτροφή, χρειάζεται να επενδύσουμε σε καλλιέργεια εγχώριας ζωοτροφής, όπως τα κτηνοτροφικά φυτά (ρεβίθια, μπιζέλια, κουκιά, λούπινα) τα οποία επιπλέον προωθούν τη βιώσιμη γεωργία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και τονώνουν την ανάπτυξη στην περιφέρεια.

Δυναμική δράση στην γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ μαζί με 55.000 καταναλωτές
Το φθινόπωρο του 2012, τριάντα ακτιβιστές μαζί με 52.000 καταναλωτές έστησαν ένα ανθρώπινο οδόφραγμα έξω από τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ απαιτώντας από την εταιρεία να επενδύσει σε ντόπια κτηνοτροφικά φυτά, όπως το κουκί και το ρεβίθι, για ελληνικές, μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Έπειτα από 10 ώρες δυναμικής δράσης, η ΔΕΛΤΑ δεσμεύτηκε να αντικαταστήσει πλήρως την εισαγόμενη σόγια στις ζωοτροφές.

Η πίεση προς τη ΔΕΛΤΑ αλλά και τις άλλες γαλακτοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και τις υπόλοιπες εταιρείες ζωικών προϊόντων συνεχίζεται, μέχρι να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους απέναντι στους καταναλωτές και να απεξαρτηθούν τελείως από τη χρήση σόγιας (εισαγόμενης ή μη) στις ζωοτροφές.

Φυτέψαμε τη λύση στα μεταλλαγμένα!

Τέλη 2012 (χειμερινή καλλιεργητική περίοδος), χάρη στην ανταπόκριση και ενεργή συμμετοχή εκατοντάδων καταναλωτών φυτέψαμε τη λύση στα μεταλλαγμένα σε ένα χωράφι 50 στρεμμάτων ανοίγοντας καινούριο δρόμο στην παραγωγή ζωικών προϊόντων στη χώρα μας, με πολλαπλά άμεσα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Με την πρωτοβουλία μας αυτή στείλαμε ακόμη ένα δυνατό μήνυμα στις εταιρείες ζωικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά και τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναλάβουν τις απαραίτητες δράσεις προκειμένου να απεξαρτηθεί η Ελλάδα από τη σόγια (εισαγόμενη και μη). Ο δρόμος προς την καλλιέργεια ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών που ανοίξαμε μαζί με τους πολίτες της χώρας, μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο αν όλες οι πλευρές αναλάβουν τις ευθύνες τους!

Το φθινόπωρο του 2013 μετατρέψαμε το κτηνοτροφικό κουκί που είχαμε θερίσει σε ζωοτροφή και αναζητήσαμε τον κατάλληλο παραγωγό που θα χρησιμοποιήσει αυτή τη ζωοτροφή των υποστηρικτών της Greenpeace για να ταΐσει ζώα που θα παράξουν γαλακτοκομικό προϊόν την άνοιξη του 2014.