Τι είναι το Δίκτυο Δράσης Καταναλωτών;

Το Δίκτυο Δράσης Καταναλωτών είμαστε όλοι εμείς που πιστεύουμε ότι μπορούμε καθημερινά να συμμετέχουμε στην προσπάθεια για ένα καλύτερο περιβάλλον. Ελάτε μαζί μας για να διώξουμε τα μεταλλαγμένα από το πιάτο μας και το περιβάλλον, να σταματήσουμε τις κλιματικές αλλαγές και να προστατεύσουμε τη θαλάσσια ζωή.

Η συμμετοχή στο Δίκτυο Δράσης Καταναλωτών είναι δωρεάν και όλοι μπορούν να γίνουν μέλη. Όταν γίνετε μέλη, θα λαμβάνετε τακτικά το ηλεκτρονικό newsletter της Greenpeace με τις προτεινόμενες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πώς λειτουργεί;

Οι δράσεις που προτείνουμε μέσα από το Δίκτυο Δράσης Καταναλωτών είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε καθημερινά.

Αλλάζοντας συνήθειας αλλάζουμε τον κόσμο

Η ενεργή συμμετοχή όλων μας ξεκινάει από απλά πράγματα που μπορούμε να ξεκινήσουμε σιγά σιγά να εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας. Αυτές οι απλές αλλαγές στις συνήθειές μας μπορεί να φαίνονται μικρές, μπορούν όμως να αλλάξουν τον κόσμο!

Πιέζοντας τις εταιρίες

Καλύτερο περιβάλλον σημαίνει και καλύτερες εταιρικές πρακτικές. Συχνά, για να πετύχουμε το στόχο μας πρέπει για παράδειγμα να ζητήσουμε από μία εταιρία να σταματήσει να χρησιμοποιεί μεταλλαγμένα. Αν θέλουμε θάλασσες πλούσιες σε ζωή, πρέπει να ζητήσουμε από τα σούπερ μάρκετ να εξασφαλίσουν ότι τα ψάρια που μας προσφέρουν έχουν αλιευτεί με βιώσιμο τρόπο. Αν το κάνει ο καθένας μόνος του, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αν όμως το κάνουμε όλοι μαζί, η φωνή του καθένα από εμάς αποκτά ακόμα μεγαλύτερη δύναμη!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ζητήσουμε από μία εταιρία να βελτιώσει τις εταιρικές της πρακτικές για ένα καλύτερο περιβάλλον. Μπορούμε να στείλουμε ένα email, να πάρουμε τηλέφωνο στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της εταιρίας, να στείλουμε γράμμα ή φαξ. Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία μας με τις εταιρίες πρέπει να είναι σε ευγενικό τόνο, χωρίς προσβολές και με σαφήνεια ως προς το αίτημά μας.

Απαιτώντας μέτρα από τις κυβερνήσεις

Συχνά το περιβάλλον υποβαθμίζεται επειδή οι κυβερνήσεις δε λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του. Η Greenpeace φέρνει τις κυβερνήσεις ενώπιον των ευθυνών τους και ζητάει τη λήψη των μέτρων που είναι απαραίτητα κάθε φορά. Μόνο η δική σας φωνή όμως μπορεί να ενισχύσει τα αιτήματά μας! 
Στείλτε κι εσείς τα μηνύματα διαμαρτυρίας που σας προτείνει η Greenpeace και ζητήστε για παράδειγμα τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την απόρριψη της καλλιέργειας μεταλλαγμένων. 


Έρευνα αγοράς 

Συχνά μπορεί να σας ζητήσουμε να γίνεται τα μάτια και τα αυτιά μας σε καταστήματα σούπερ μάρκετ, ιχθυοπωλεία ή άλλους χώρους. Η αποστολή κάθε φορά μπορεί να είναι διαφορετική: να ελέγξετε αν κάποια εταιρία πουλάει κάποιο προϊόν που περιέχει μεταλλαγμένα, να μιλήσετε με τον ιχθυοπώλη της γειτονιάς σας σχετικά με την αλιεία του γόνου, να προτείνετε στο χώρο εργασίας σας να εφαρμοστούν τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας, και άλλα πολλά.

Τα παραπάνω είναι λίγοι μόνο από τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε όλοι να συμβάλουμε σε ένα καλύτερο περιβάλλον μέσα από την καθημερινή μας δράση και συμμετοχή στο Δίκτυο Δράσης Καταναλωτών. 

Αν έχετε περισσότερες ιδέες για δράση, ερωτήσεις ή απορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email ή τηλεφωνικά στο 210 3838990.