Syngenta και Bayer κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Οι πολυεθνικές Syngenta και Bayer προσφεύγουν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των απαγορεύσεων των φυτοφαρμάκων τους που αφανίζουν τις μέλισσες.

δελτίο τύπου - 29 Αυγούστου, 2013
Η ελβετική εταιρεία αγροχημικών Syngenta και η γερμανική Bayer προσβάλουν στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο τις μερικές απαγορεύσεις της ΕΕ για τρία φυτοφάρμακά τους που έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνουν τις μέλισσες[1]. Η καταγγελία των Syngenta και Bayer[2] αναφέρθηκε στα μέσα ενημέρωσης την Τρίτη 27 Αυγούστου, αν και είχε κατατεθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 14 Αυγούστου. Οι δικαστικές διαδικασίες σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πιθανό να διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια.

Περίπου το ένα τρίτο των καλλιεργειών τροφίμων στον κόσμο εξαρτώνται άμεσα από τη φυσική επικονίαση από τις μέλισσες και άλλα ζώα. Τα νεονικοτινοειδή είναι ισχυρά φυτοφάρμακα που βλάπτουν το νευρικό σύστημα των μελισσών και άλλων επικονιαστών[3]. Όμως και άλλα παρασιτοκτόνα που παράγονται από τη Syngenta και άλλες εταιρείες αγροχημικών αποτελούν σοβαρή απειλή για τις μέλισσες. Μερική απαγόρευση των νεονικοτινοειδών είναι ήδη σε ισχύ στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σλοβενία, χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή.

«Οι μεγάλες αγροχημικές εταιρίες συνεχίζουν να αγνοούν τις επιστημονικές αποδείξεις που συνδέουν σαφώς τα βλαβερά φυτοφάρμακα με τη θνησιμότητα των μελισσών. Αντί να πάνε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα δικαστήρια, θα πρέπει να ενεργήσουν υπεύθυνα και να σταματήσουν την εμπορία των μελισσοκτόνων φυτοφαρμάκων τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δίκιο να παρέμβει και η Greenpeace θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται ενεργά για την προστασία των μελισσών. Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι και η απειλή για την αγροτική παραγωγή που τίθενται από αυτά τα φυτοφάρμακα υπερβαίνουν κατά πολύ τα όποια οφέλη»,

σχολίασε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace κατά των μεταλλαγμένων.

Η φετινή έκθεση της Greenpeace, με τίτλο «Αντίο Μέλισσες- Γιατί οι μέλισσες αφανίζονται και η διατροφή μας κινδυνεύει;» έχει εντοπίσει επτά φυτοφάρμακα που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τις μέλισσες και παράγονται από τις εταιρείες Syngenta, Bayer, BASF και άλλες, τέσσερα εκ των οποίων δεν είναι νεονικοτινοειδή[4]. Η Greenpeace αγωνίζεται για την απόσυρση αυτών των φυτοφαρμάκων από την αγορά, ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να απομακρυνθούμε από την εντατική βιομηχανική γεωργία στην Ευρώπη και να στραφούμε προς βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

 


 

Σημειώσεις προς συντάκτες:

[1] Τον Μάιο του 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη διετή απαγόρευση (αρχής γενομένης από την 1η Δεκεμβρίου 2013)  για ορισμένες χρήσεις του thiamethoxam (Syngenta) και του imidaclorpid και clothianidn (Bayer), φυτοφαρμάκων που ανήκουν στην οικογένεια των νεονικοτινοειδών βασιζόμενη σε γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων η οποία συμπέρανε ότι τα φυτοφάρμακα αυτά θέτουν  σε" υψηλούς οξείς κίνδυνους " τις μέλισσες (http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130116.htm). Μια σαφής πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ υποστήριξαν την απαγόρευση (http://www.greenpeace.org/greece/el/news/2013/aprilios/kala-nea-melisses/)

[2]http://curia.europa.eu/juris/fiche.jsf?id=T%3B451%3B13%3BRD%3B1%3BP%3B1%3B&pro=&lgrec=en&nat=&oqp=&lg=&dates=&language=en&jur=T&cit=none%252CC%252CCJ%252CR%252C2008E%252C%252C%252C%252C%252C%252C%252C%252C%252C%252Ctrue%252Cfalse%252Cfalse&td=ALL&pcs=O&avg=&mat=or&etat=pend&parties=syngenta&jge=&for=&cid=2719761

[3] Science Magazine: Neonicotinoid Pesticide Reduces Bumble Bee Colony Growth and Queen Production, A Common Pesticide Decreases Foraging Success and Survival in Honey Bees; Nature Journal: Combined pesticide exposure severely affects individual- and colony-level traits in bees, European Environment Agency, January 2013: Late lessons from early warnings: science, precaution, innovation II, Chapter 16, Seed‑dressing systemic insecticides and honeybees

[4] Βλ έκθεση της Greenpeace «Αντίο μέλισσες» στο http://savethebees.gr/

 

Κατηγορίες