Η Greenpeace απαιτεί μέγιστη ασφάλεια για τα χημικά όπλα της Συρίας

δελτίο τύπου - 19 Φεβρουαρίου, 2014
Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace απαιτεί από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών [1] να διασφαλίσει ότι η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας θα γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για την ανθρώπινη υγεία και το θαλάσσιο περιβάλλον, σε συνέχεια της ανοιχτής επιστολής[2] που έστειλαν τα μεσογειακά γραφεία της Greenpeace στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων του ΟΗΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει τη διαφάνεια και την ενημέρωση και η Greenpeace καλεί τους πολίτες να το απαιτήσουν με επιστολή τους προς τον Υπουργό μέσα από την ιστοσελίδα της.

Στη Συρία, με δεδομένη τη ρευστότητα της εμπόλεμης κατάστασης και τη στάση της κυβέρνησης, η απομάκρυνση των χημικών όπλων είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Όχι μόνο για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη, αφού δεν ξέρουμε σε ποια χέρια μπορεί να καταλήξουν.

Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, μαζί με τα υπόλοιπα γραφεία της Μεσογείου και της Κεντροανατολικής Ευρώπης, απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, με την οποία καλούν για πλήρη διαφάνεια στις διαδικασίες. Το εξαιρετικά επείγον της κατάστασης δεν αποτελεί δικαιολογία για την ουσιαστική απουσία ενημέρωσης από διεθνείς, διακρατικούς και εθνικούς φορείς και οργανισμούς. Μεγάλες ανησυχίες όμως γεννά και η τύχη τους μετά την απομάκρυνση, αφού δεν υπάρχει ούτε ιδανική ούτε καθαρή λύση.

Σύμφωνα με τους Όρους της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα[3], η ακριβής σύνθεση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας παραμένει εμπιστευτική. Εκτός από τα χημικά που θα καταστραφούν σε μονάδες καύσης-αποτεφρωτήρες υπάρχουν και χημικά (300 τόνοι σύμφωνα με εκτιμήσεις) τα οποία θα αδρανοποιηθούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης ενώ τα παράγωγα της υδρόλυσης θα καταστραφούν σε αποτεφρωτήρες. Η υδρόλυση αποτελεί την λιγότερο «κακή» διαθέσιμη τεχνολογία. Δεν αντιβαίνει τη Σύμβαση του Λονδίνου, σκοπός της οποίας είναι η πρόληψη ζημιάς στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οι ποσότητες και οι τελικοί αποδέκτες δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

Το γεγονός ότι η μόνη κατάλληλη μονάδα για την υδρόλυση χημικών όπλων είναι εγκατεστημένη σε πλοίο του αμερικανικού ναυτικού[4], αυξάνει δικαιολογημένα το βαθμό ανησυχίας. Τονίζεται ότι σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται ενημέρωση του συνόλου των παράκτιων κοινοτήτων, οι οποίες πρέπει να συναινέσουν στην ανάληψη του σχετικού ρίσκου, όσο μικρό και αν είναι αυτό.

Μέχρι σήμερα, η ενημέρωση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης προς τις Περιφέρειες, τους Δήμους και τους πολίτες είναι ελλιπής και αναποτελεσματική. Δεν είναι καθόλου τυχαίες εξάλλου οι εντεινόμενες αντιδράσεις και η ανησυχία που απλώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.


Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace καλεί τον Υπουργό Εξωτερικών:

Να απαιτήσει από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW) των Ηνωμένων Εθνών:

  • όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι ο Οργανισμός θα τηρήσει τις υποχρεώσεις του για την προστασία του παράκτιου πληθυσμού και της θαλάσσιας ζωής,
  • διαρκή ενημέρωση και χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας και
  • ακριβείς πληροφορίες για τον τύπο, το μέγεθος των φορτίων των χημικών όπλων που θα οδηγηθούν προς καταστροφή και επεξεργασία-καταστροφή και τον τελικό προορισμό τους.

Να εξασφαλίσει την έγκυρη, διαφανή και συστηματική ενημέρωση των πολιτών και των εμπλεκόμενων φορέων (όπως περιφέρειες, ΟΤΑ, κοκ).


Η Greenpeace καλεί τους πολίτες να υπογράψουν επιστολή προς τον Υπουργό, ζητώντας μέγιστη δυνατή ασφάλεια για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στο www.greenpeace.org/greece/syria-petition.


 Σημειώσεις προς συντάκτες:

[1] Δείτε το σχετικό αίτημα προς τον Υπουργό: http://www.greenpeace.org/greece/el/campaigns/other/syria/

[2] Δείτε τη σχετική επιστολή: http://www.greenpeace.org/greece/el/news/2014/fevrouarios/anoixti-epistoli-6-diefthintwn-tis-greenpeace/

[3] http://www.opcw.org/chemical-weapons-convention/about-the-convention/

[4] http://navysite.de/akr/akr9679.htm

Κατηγορίες
Ετικέτες