Λαμπτήρες πυρακτώσεως: μουσειακό είδος!

δελτίο τύπου - 8 Νοεμβρίου, 2007
Ακτιβιστές της Greenpeace προσέφεραν συμβολικά σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μια λάμπα πυρακτώσεως ύψους 2,30 μέτρων με το μήνυμα "Λαμπτήρες πυρακτώσεως: μουσειακό είδος!". Η δράση της Greenpeace έχει στόχο να καταδείξει ότι τα ενεργειακά σπάταλα προϊόντα ξεπερασμένης τεχνολογίας δεν έχουν καμία θέση στον 21ο αιώνα και πρέπει να αποσυρθούν από την αγορά, δεδομένου ότι η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας συμβάλλει στις κλιματικές αλλαγές.

Οι λάμπες πυρακτώσεως βασίζονται σε τεχνολογία του 19ου αιώνα που ελάχιστα έχει βελτιωθεί μέχρι σήμερα και είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα σπάταλου ενεργειακά προϊόντος: από την ενέργεια που καταναλώνουν, το 90% γίνεται θερμότητα αντί για φως. Μία μόνο λάμπα πυρακτώσεως προκαλεί την έκλυση στην ατμόσφαιρα 150 κιλών διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο. Η εναλλακτική είναι εδώ: είναι οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, διαθέσιμες σε μεγάλη ποικιλία που καλύπτει όλες τις ανάγκες και τα γούστα, αλλά κυρίως φιλικές προς το κλίμα και οικονομικές για το πορτοφόλι μας. Οι λάμπες εξοικονόμησης καταναλώνουν 4-5 φορές λιγότερη ενέργεια, μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα (30 κιλά το χρόνο περίπου ανά λάμπα). Επιπλέον, έχουν διάρκεια ζωής 8-12 χρόνια και μειώνουν το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος κατά 12 ευρώ περίπου το χρόνο ανά λάμπα.

"Οι λάμπες πυρακτώσεως που σπαταλάνε ενέργεια και συμβάλλουν στις κλιματικές αλλαγές πρέπει να φύγουν από τα ράφια και να μπούνε στο μουσείο. Σήμερα προσφέρουμε συμβολικά μία τέτοια λάμπα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να δείξουμε ότι δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Ζητάμε η ελληνική κυβέρνηση και οι εταιρίες λιανεμπορίου να μπουν κι αυτές στον 21ο αιώνα, αποκλείοντας από την ελληνική αγορά τις λάμπες πυρακτώσεως", δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, Υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace.

Η πανευρωπαϊκή εκστρατεία της Greenpeace για την εξοικονόμηση ενέργειας έχει ως κεντρικό αίτημα την απόσυρση των εξαιρετικά σπάταλων λαμπτήρων πυρακτώσεως από την αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο η Greenpeace βρίσκεται σε επικοινωνία με εταιρίες λιανεμπορίου, καθώς και με τη βιομηχανία παραγωγής λαμπτήρων σε όλη την Ευρώπη, ζητώντας να αναλάβουν την πρωτοβουλία απόσυρσης των λαμπτήρων πυρακτώσεως από την αγορά (1). Σε πολιτικό επίπεδο ζητάει από τις εθνικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση την οριστική απαγόρευσή τους μέχρι το 2009 (2). Η στροφή σε λαμπτήρες εξοικονόμησης στην Ελλάδα μπορεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της χώρας κατά 1.400.000 τόνους περίπου ετησίως (3) και θα περιορίσει σημαντικά την ανάγκη κατασκευής νέων ρυπογόνων σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Η Greenpeace ζητά

  • από το Υπουργείο Ανάπτυξης να εξασφαλίσει την απόσυρση από την αγορά των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως στην Ελλάδα και σε επίπεδο Ε.Ε.
  • από τις εταιρίες λιανεμπορίου να αναλάβουν την πρωτοβουλία για την απόσυρση των λαμπτήρων πυρακτώσεως από τα ράφια τους

Η ετικέτα που συνοδεύει το προσφερόμενο έκθεμα αναφέρει τα εξής:

1879 ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΠΥΡΑΚΤΩΣΕΩΣ

ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ: ΤΟΜΑΣ ΕΝΤΙΣΟΝ

ΧΡΗΣΗ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ 90%, ΦΩΤΙΣΜΟΥ 10%

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ: 150 ΚΙΛΑ ΑΝΑ ΕΤΟΣ

2007: ΑΚΟΜΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Μια ευγενική προσφορά της Greenpeace στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Notes:

(1) Η Greenpeace στην Ελλάδα έχει έρθει σε επαφή με εταιρίες λιανεμπορίου ζητώντας την πολιτική τους όσον αφορά την πώληση λαμπτήρων. Τα αποτελέσματα της επικοινωνίας αυτής θα δημοσιευτούν στο άμεσο μέλλον για την ενημέρωση των καταναλωτών, οι οποίοι παράλληλα ενημερώνονται για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

(2) Η Greenpeace ζητάει από την Ε.Ε. την απαγόρευση των λαμπτήρων με απόδοση μικρότερη από 50 Lumen/Watt μέχρι το 2012, και από τα κράτη μέλη την απαγόρευση των λαμπτήρων με απόδοση μικρότερη από 25 Lumen/Watt μέχρι το 2009 και των λαμπτήρων με απόδοση μικρότερη από 50 Lumen/Watt μέχρι το 2012. Επίσης ζητάει τη θέσπιση αυστηρών μέτρων για την προώθηση των ενεργειακά αποδοτικών ηλεκτρικών συσκευών.

(3) Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα για τις Κλιματικές Αλλαγές (Εθνικό Αστεροσκοπείο, Μάρτιος 2002), η αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων από λάμπες εξοικονόμησης στον οικιακό και τριτογενή τομέα (δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες), μπορεί να οδηγήσει το 2010 σε μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,4 εκατ. τόνους.

(4) Αντιστοιχία λαμπτήρων εξοικονόμησης με λαμπτήρες πυρακτώσεως (σε βατ)

Λαμπτήρες εξοικονόμησης Λαμπτήρες πυρακτώσεως
6 βατ 25 βατ
9 βατ 40 βατ
12 βατ 60 βατ
15 βατ 75 βατ
20 βατ 100 βατ