Απάντηση της Greenpeace σε ΔΕΛΤΑ, ΜΕΒΓΑΛ, ΟΛΥΜΠΟ και ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ

4 σχόλια
νέο - 20 Φεβρουαρίου, 2012
Πέντε μέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τις μεταλλαγμένες ζωοτροφές που ανακοίνωσε η Greenpeace, καμία εταιρεία δεν έχει δεσμευτεί ακόμη για το πώς σκοπεύει να προχωρήσει ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα ξανασυμβεί να βρεθούν μεταλλαγμένα σε ζωοτροφή.

Αντί ουσιαστικής δέσμευσης όπως οφείλουν, οι 4 εταιρείες έχουν επικεντρωθεί είτε σε αναπαραγωγή ανακοινώσεων, είτε σε αποστολή ερωτήσεων αστυνομικού περιεχομένου προς την Greenpeace.

Η Greenpeace απαντάει ότι οι  αναλύσεις έγιναν σε εξωτερικό ανεξάρτητο διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) εργαστήριο. Τα δείγματα ελήφθησαν με τρόπο απόλυτα ασφαλή, τηρώντας την εχεμύθεια και αποκλείοντας κάθε πιθανότητα επιμόλυνσης, με δεδομένο ότι ελήφθησαν από την ίδια την Greenpeace και συγκεκριμένα από ακτιβιστές της ομάδας κατά των μεταλλαγμένων.

Η επιμονή των εταιριών να κατονομαστούν οι κτηνοτρόφοι από τις φάρμες των οποίων προήλθαν τα τυχαία δείγματα της έρευνας της Greenpeace, δείχνει ότι αποφεύγουν να λύσουν συνολικά το πρόβλημα των μεταλλαγμένων, αλλά προτιμούν να στοχοποιήσουν ορισμένους κτηνοτρόφους.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων στα δείγματα των ζωοτροφών που πήρε η Greenpeace από τις φάρμες που προμηθεύουν τις εταιρίες ΔΕΛΤΑ, ΜΕΒΓΑΛ, ΟΛΥΜΠΟΣ και ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ, αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιούν δεν αρκούν για να εμποδίσουν τα μεταλλαγμένα από το να εισέλθουν στην παραγωγική τους διαδικασία.

Οι ίδιες οι εταιρείες έχουν επιτρέψει να περάσουν πέντε μέρες από την ανακοίνωση του σκανδάλου χωρίς να έχουν δεσμευτεί σε υλοποίηση ταχύτατων ελέγχων εκ μέρους τους όπως οφείλουν ούτε σε βήματα προς τη μόνιμη λύση καλλιέργειας ελληνικής μη-μεταλλαγμένης ζωοτροφής.

Η Greenpeace καλεί τις εταιρείες να προχωρήσουν αμέσως στα παρακάτω: 

  • Εξασφάλιση μη μεταλλαγμένης ζωοτροφής.
  • Στροφή προς την καλλιέργεια ντόπιας ζωοτροφής χωρίς μεταλλαγμένα, όπως τα κτηνοτροφικά φυτά (ρεβίθια, μπιζέλια, κουκιά, λούπινα) τα οποία επιπλέον προωθούν τη βιώσιμη γεωργία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας μέσα στην κρίση και τονώνουν την ανάπτυξη στην περιφέρεια.
  • Σαν ενδιάμεσο βήμα, να ζητήσουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την επίσπευση και ολοκλήρωση των διαδικασιών του Agro7 (κρατική πιστοποίηση και σήμανση ζωικών προϊόντων που προέρχονται από ζώα που τρέφονται αποκλειστικά με μη-μεταλλαγμένη ζωοτροφή).

Ταυτόχρονα, η Greenpeace θυμίζει στις υπόλοιπες εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων πως έχει στην κατοχή της και άλλα δείγματα μεταλλαγμένης ζωοτροφής για τα οποία δεν έχει γίνει ακόμα ταυτοποίηση με συγκεκριμένη εταιρεία. Το αίτημα για καθαρή ζωοτροφή δεν αφορά μόνο τις 4 εταιρείες που ταυτοποιήθηκαν αλλά το σύνολο των εταιρειών παραγωγής ζωικών προϊόντων που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

 

Δες ακόμη σχετικά:

 

Κατηγορίες

(Unregistered) ΣΟΥΛΟΥΜΟΥΝΤΡΟΥΚΟΥΛΙΑΣΤΗΚΑΜΕ λέει:

Δυστυχώς απογοητεύτηκα και από την Greenpeace και από τη γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος.

Πρώτον:
Η μεν Greenpeace μιλάει για τη χρήση με...

Καταχωρήθηκε 22 Φεβρουαρίου, 2012 στις 3:37 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

Read More Read Less

(Unregistered) Nikos λέει:

Τι λες ρε Μινα?
Μηπως δουλευεις για αυτους?
2 πραγματα θα πω.
1ον ολες αυτες οι γαλακτοκομικες εταιριες ειναι ατομων οι οποιοι εχουν...

Καταχωρήθηκε 21 Φεβρουαρίου, 2012 στις 18:10 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

Read More Read Less

(Unregistered) Μάνος λέει:

Μίνα, σαν κι σένα ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα. Αντίθετα απο σενα, διαβάζω τα κείμενα κανονικά.

Δε λένε ότι τα μεταλλαγμένα ήταν στο γάλα...

Καταχωρήθηκε 21 Φεβρουαρίου, 2012 στις 11:49 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

Read More Read Less

(Unregistered) mina λέει:

Λυπάμαι που θα το πώ αλλά νιώθω ότι εδώ κάτι μου βρωμάει... Η Greenpeace νιώθω ότι τα μασάει και με τη λασπολογία αποσκοπεί στο να εκμαιεύσει από τις ...

Καταχωρήθηκε 20 Φεβρουαρίου, 2012 στις 22:48 Σήμανση ως απαράδεκτο Reply

Read More Read Less

1 - 4 από 4 αποτελέσματα.

Ανάρτηση σχόλιου 

Complete the fields below to leave a comment without registering
Σημείωση: τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά

info

Email