Αμνηστία για τους Arctic 30 από το Ρωσικό Κοινοβούλιο

νέο - 18 Δεκεμβρίου, 2013
Η Δούμα (Ρωσικό Κοινοβούλιο) ψήφισε σήμερα υπέρ μίας τροποποίησης που επεκτείνει το διάταγμα για αμνηστία σε κατηγορούμενους για χουλιγκανισμό. Το διάταγμα περιλαμβάνει και τους Arctic 30 – τους 28 ακτιβιστές και 2 ανεξάρτητους δημοσιογράφους που συνελήφθησαν πριν 3 μήνες έπειτα από ειρηνική διαμαρτυρία σε πλατφόρμα πετρελαίου της εταιρίας Gazprom στην Αρκτική. Οι ακτιβιστές της Greenpeace που πέρασαν δύο μήνες στη φυλακή για την ειρηνική τους διαμαρτυρία στην Αρκτική, εξέφρασαν την ανακούφισή τους δήλωσαν όμως και ότι «Δεν υπάρχει αμνηστία για την Αρκτική».

«Νιώθω ανακούφιση, αλλά δεν γιορτάζω.», δήλωσε η Ana Paula Maciel από τη Βραζιλία, που επέβαινε στο πλοίο της Greenpeace, Arctic Sunrise, όταν εισέβαλαν σε αυτό Ρώσοι κομάντος ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα. «Πέρασα δύο μήνες στη φυλακή για ένα αδίκημα που δεν διέπραξα και αντιμετώπισα κατηγορίες που μόνο παράλογες μπορούν να χαρακτηριστούν. Τουλάχιστον όμως τώρα φαίνεται ότι αυτή η ιστορία θα τελειώσει σύντομα και ίσως να μην αργήσουμε να είμαστε πίσω στις οικογένειές μας. Αυτή τη στιγμή οι σκέψεις μου είναι με τους Ρώσους συναδέλφους μας. Αν αποδεχτούν την αμνηστία θα έχουν  ποινικό μητρώο στη χώρα τους για κάτι που ποτέ δεν διέπραξαν. Όλα αυτά έγιναν γιατί αναλάβαμε δράση για την προστασία της Αρκτικής».

 

 Ο Peter Willcox, καπετάνιος του Arctic Sunrise, δήλωσε: «Μπορεί σύντομα να βρίσκομαι στο σπίτι μου με την οικογένειά μου, ποτέ όμως δεν θα έπρεπε να είχα κατηγορηθεί και φυλακιστεί. Ταξιδέψαμε στο βορρά για να σταθούμε μάρτυρες σε μία μεγάλη περιβαλλοντική απειλή, αλλά το πλοίο μας δέχτηκε επίθεση από μασκοφόρους άντρες που κράδαιναν μαχαίρια και όπλα. Τώρα όλο αυτό φτάνει στο τέλος του και ίσως σύντομα να είμαστε πραγματικά ελεύθεροι, δεν υπάρχει όμως αμνηστία για την Αρκτική. Μπορεί σύντομα να βρισκόμαστε στα σπίτια μας, η Αρκτική όμως παραμένει ένας ευάλωτος παγκόσμιος θησαυρός που απειλείται από τις πετρελαϊκές εταιρίες και τις αυξανόμενες θερμοκρασίες που προκαλεί η καύση ορυκτών καυσίμων. Πήγαμε στην Αρκτική για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια σε αυτό τον παραλογισμό. Ποτέ δεν ήμασταν εγκληματίες».

Στην περίπτωση που το διάταγμα ψηφιστεί δεν είναι σαφές πότε οι μη Ρώσοι υπήκοοι θα μπορούν να φύγουν από τη χώρα. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν τις απαραίτητες σφραγίδες στα διαβατήριά τους, δεδομένου ότι εισήλθαν στη χώρα μετά την παράνομη εισβολή κομάντος στο πλοίο Arctic Sunrise σε διεθνή ύδατα και τη ρυμούλκησή του στο Μούρμανσκ. Η αποδοχή της αμνηστίας από τους Arctic 30 δεν σημαίνει ότι δηλώνουν ένοχοι στις κατηγορίες εναντίον τους, αλλά οι νομικές διαδικασίες θα παύσουν. Είναι ακόμα ασαφές το τι θα συμβεί στο Arctic Sunrise, που κρατείται ακόμα στο Μούρμανσκ, παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας ότι πρέπει να απελευθερωθεί.

Για την απελευθέρωση των Arctic 30 έχουν γίνει 860 διαμαρτυρίες σε 46 χώρες και πάνω από 150 πόλεις σε όλο τον κόσμο, ενώ πάνω από 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έστειλαν σχετική επιστολή στις ρωσικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο. Οι υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας περιλαμβάνουν τον Sir Paul McCartney, τη Madonna, τον Jude Law, την βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό Marion Cotillard, τον Κώστα Γαβρά, τον Ewan McGregor, την Juliette Lewis, τον Ricky Martin, τον Edward Norton, τον Gael García Bernal, τον Ricardo Darín, τον Alejandro Sanz, τον Pedro Almodóvar και εκατοντάδες ακόμα προσωπικότητες.

Από τον πολιτικό κόσμο την υποστήριξή τους έχουν εκφράσει η πρόεδρος της Βραζιλίας, Dilma Rousseff, η Angela Merkel, ο David Cameron, ο François Hollande, ο Ban Ki-moon και η Hillary Clinton. Δώδεκα νομπελίστες ειρήνης έχουν επίσης ζητήσει την απελευθέρωση των Arctic 30, ανάμεσά τους ο Desmond Tutu, η Aung San Suu Kyi και ο Lech Walesa.