100.000 φωνές υπέρ της παράκτιας αλιείας!

Πρόσθεσε ένα σχόλιο
νέο - 29 Μαΐου, 2013
Χθες η Greenpeace παρέδωσε στους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κοινοβουλίου και Επιτροπής περισσότερα από 100.000 χάρτινα καραβάκια!

Τα καραβάκια αυτά, φτιαγμένα και υπογεγραμμένα από πολίτες που έγιναν για λίγο «καπετάνιοι», δηλώνουν την κοινή στήριξη στην παράκτια αλιεία και την απαίτηση για ριζική μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ). Σε αυτή την προσπάθεια, οι Έλληνες «καπετάνιοι» είχαν πολύ ισχυρή παρουσία, σε αντίθεση με τον Έλληνα Υπουργό…

Τα χάρτινα καραβάκια συλλέχθηκαν στα λιμάνια εννέα χωρών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας,  στο πλαίσιο της μεγάλης ευρωπαϊκής περιοδείας του πλοίου της Greenpeace, Arctic Sunrise για ζωντανές θάλασσες και βιώσιμη αλιεία. Τα καραβάκια παραδόθηκαν στην ιρλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), εκπροσωπούμενη από τον πρέσβη Tom Hanney, στον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ulrike Rodust και στην Επίτροπο Αλιείας της ΕΕ Μαρία Δαμανάκη. Οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής συναντιούνται σήμερα σε μια από τις τελευταίες κοινές τους συνεδριάσεις για να καταλήξουν σε συμβιβαστική συμφωνία.

Παρά την τόσο θερμή στήριξη και δραστηριοποίηση του κόσμου στη χώρα μας, ο Έλληνας Υπουργός Αλιείας, Αθ. Τσαυτάρης, στις συναντήσεις των Ευρωπαίων Υπουργών αλιείας για την αναθεώρηση της ΚΑλΠ, συντάχθηκε με τις μεγάλες αλιευτικές δυνάμεις (ιδίως Γαλλία και Ισπανία) και αντιστάθηκε σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

«Τα καραβάκια αυτά αποτελούν μια μικρή γεύση του τεράστιου κύματος υποστήριξης από τους πολίτες της Ευρώπης για τον τερματισμό της υπεραλίευσης και έχουν σαν στόχο να μην αφήσουν τους πολιτικούς να ξεχάσουν τι διακυβεύεται από τις σημερινές διαπραγματεύσεις», δήλωσε η Άντζελα Λάζου Dean, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Δυστυχώς, ο Έλληνας αρμόδιος Υπουργός κ. Τσαυτάρης συνεχίζει να αγνοεί αυτές τις φωνές και να υπερασπίζεται για ύποπτους λόγους τα συμφέροντα της καταστροφικής αλιευτικής βιομηχανίας»,

πρόσθεσε η Λάζου Dean.

Η Greenpeace υποστηρίζει τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων έως το 2020 το αργότερο, τη μείωση του υπέρογκου αλιευτικού στόλου σε βιώσιμα επίπεδα, την προώθηση της χαμηλής κλίμακας βιώσιμης αλιείας και οικονομικές κυρώσεις για τις χώρες που αδυνατούν να εφαρμόσουν τους κανόνες. Επίσης καλεί τον Έλληνα Υπουργό Αλιείας, εφόσον δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων στη διαδικασία αναθεώρησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, να δράσει προς όφελος της βιώσιμης αλιείας και της προστασίας των ελληνικών θαλασσών και να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες, ως το πρώτο βήμα ουσιαστικής στήριξης της ελληνικής αλιείαςκαι των παράκτιων ψαράδων.

Κατηγορίες
Δε βρέθηκαν σχόλια Πρόσθεση σχόλιου

Ανάρτηση σχόλιου 

Complete the fields below to leave a comment without registering
Σημείωση: τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά

info

Email