Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να απεξαρτηθεί από την πυρηνική ενέργεια

Πρόσθεσε ένα σχόλιο
νέο - 22 Μαρτίου, 2011
Με αφορμή την πρόσφατη πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία και τις απρόβλεπτες μέχρι στιγμής συνέπειές της για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, αποφασίστηκε στο έκτακτο συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα, να τεθούν όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, σε ένα «τεστ-αντοχής», προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι ασφαλείς. Δυστυχώς όμως, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η πυρηνική βιομηχανία έχουν ένα πολύ κακό ιστορικό σε θέματα διαφάνειας!

Η Greenpeace διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τα προτεινόμενα «τεστ αντοχής» σε ευρωπαϊκούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, επειδή:

  • τέτοιοι έλεγχοι θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικοί, να πραγματοποιούνται από ανεξάρτητους φορείς και τα αποτελέσματα να κοινοποιούνται με απόλυτη διαφάνεια,
  • οι προδιαγραφές θα έπρεπε να είναι πολύ αυστηρότερες από το χαμηλότερο κοινό παρονομαστή, που συμφωνείται από τα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA), όπως ισχύει μέχρι σήμερα και τέλος,
  • θα έπρεπε να οδηγούν σε άμεσο κλείσιμο των εργοστασίων που δεν περνούν τους ελέγχους.

Οι χειρότεροι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης:

Εκτός από τα προβλήματα που δημιουργούν τα πυρηνικά απόβλητα και η εξάπλωση των πυρηνικών οπλοστασίων, όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφαλείας. Οι σεισμοί, ακόμη και αυτοί μικρής κλίμακας, είναι μόνο μία από τις πολλές απειλές. Για παράδειγμα, καταιγίδες και τεχνικά προβλήματα έφεραν σε κρίσιμη κατάσταση σταθμούς στη Σουηδία (Φόρσμαρκ) και τη Γαλλία (Μπλαγιέ). Η Greenpeace πιστεύει πως είναι αδύνατο να αποκλείσουμε κάθε τέτοια απειλή, οπότε η πυρηνική ενέργεια πρέπει ταχύτατα να εξαλειφθεί και να αντικατασταθεί με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αντιδραστήρες

Προβλήματα

Που βρίσκονται

Αντιδραστήρες τύπου VVER440

Πρόκειται περί ρωσικού σχεδίου -χωρίς δευτερεύον προστατευτικό περίβλημα. Ευάλωτοι σε ατυχήματα και τρομοκρατικές επιθέσεις.

4 αντιδραστήρες στην Ουγγαρία

4 στη Σλοβακία

4 στην Τσεχία

Αντιδραστήρες τύπου Candu

Καναδικό σχέδιο με ελαττώματα εξαρχής, τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καταστροφή του Τσερνόμπιλ. Κανονισμοί σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία δεν επιτρέπουν την κατασκευή τέτοιων αντιδραστήρων.

2 αντιδραστήρες στη Ρουμανία

Γερασμένοι αντιδραστήρες

Οποιοσδήποτε αντιδραστήρας άνω των 30 ετών παρουσιάζει, εκ των πραγμάτων, μεγαλύτερο κίνδυνο από τους υπόλοιπους.

Οι συνεχείς βομβαρδισμοί νετρονίων εξασθενούν τις συγκολλήσεις, κυρίως στο δοχείο πίεσης και στο πρωτεύων σύστημα ψύξης.

Πολλοί τέτοιοι αντιδραστήρες βρίσκονται σε λειτουργία.

Αντιδραστήρες σε Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία

Αντιδραστήρες σε σεισμικές ζώνες

Ακόμα και σεισμοί μικρής κλίμακας μπορούν να προκαλέσουν διακοπές ρεύματος, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να προκαλέσουν άλλα προβλήματα (π.χ. στα συστήματα ψύξης). Επίσης μπορούν να προκαλέσουν δομικές βλάβες, κυρίως σε παλαιοτέρους αντιδραστήρες.

2 αντιδραστήρες στη Ρουμανία

1 αντιδραστήρας στη Σλοβενία

Η Βουλγαρία σχεδιάζει να χτίσει δύο, Ιταλία και Τουρκία αρκετούς.

 

 

Χώρες οι οποίες σκοπεύουν να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής των αντιδραστήρων τους περιλαμβάνουν τις Ουγγαρία, Τσεχία, Γαλλία και Βουλγαρία.

Η Ευρώπη μπορεί να απεξαρτηθεί από την πυρηνική ενέργεια

Η Ενεργειακή Επανάσταση, το ενεργειακό σενάριο που εκπόνησαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREC) και η Greenpeace,  αποδεικνύει ότι η Ευρώπη μπορεί να φτάσει το 2050, σε 97% παραγωγή ενέργειας, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η ίδια μελέτη δείχνει πως μπορούμε να μειώσουμε πάνω από τη μισή παραγόμενη πυρηνική ενέργεια, μέχρι το 2020. Αυτό μεταφράζεται σε 73GW λιγότερα από πυρηνική ενέργεια, δηλαδή κλείσιμο 75 αντιδραστήρων, οι οποίοι μπορούν να αντικατασταθούν κυρίως από αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθώς και βιομάζα.

Το λόμπι-γκρουπ που εκπροσωπεί τη γερμανική βιομηχανία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δήλωσε στις 16 Μαρτίου πως: οι ΑΠΕ μπορούν, και με το παραπάνω, να αντικαταστήσουν το ενεργειακό κενό από τους 7 παλαιούς γερμανικούς αντιδραστήρες που η λειτουργία τους ανεστάλη προσωρινά.

Ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος εκστρατείας για την ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές, στο Ελληνικό γραφείο της Greenpeace, δήλωσε:

«Η Ευρώπη, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δε χρειάζεται ένας μεγάλος σεισμός για να προκληθεί μία κρίση στα συστήματα ψύξης, των ευρωπαϊκών πυρηνικών σταθμών. Σχεδόν οι μισοί αντιδραστήρες της Ευρώπης, αποτελούν απειλή για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Συνεπώς, θα πρέπει να ενισχυθούν πρώτα οι κανόνες ασφαλείας για τους πυρηνικούς σταθμούς και έπειτα να δοκιμάσουμε τα όρια ασφαλείας τους. Ειδάλλως, το “τεστ-αντοχής” θα αποτελέσει άλλη μία πρόφαση για να συνεχίσουμε «εφησυχασμένοι» την πυρηνική δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα, η θέσπιση αυστηρότερων κλιματικών στόχων από τα κράτη-μέλη είναι απαραίτητοι, προκειμένου να προωθηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις σε ΑΠΕ, δίκτυα και εξοικονόμηση ενέργειας, που θα μας βάλουν σε ένα μονοπάτι οριστικής απεξάρτησης από τα πυρηνικά. Η Ε.Ε., από φέτος κιόλας, θα πρέπει να υιοθετήσει στόχο μείωσης εγχώριων εκπομπών κατά τουλάχιστον 30% ως το 2020.»

Δε βρέθηκαν σχόλια Πρόσθεση σχόλιου

Ανάρτηση σχόλιου 

Complete the fields below to leave a comment without registering
Σημείωση: τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά

info

Email