Εναλλακτικοί τρόποι δροσιμού

σελίδα - 13 Ιουλίου, 2006

Ανεμιστήρες οροφής

Οι ανεμιστήρες οροφής βελτιώνουν αισθητά τις συνθήκες διαβίωσης σε ένα δωμάτιο, καθώς συμβάλλουν σημαντικά στον αερισμό του χώρου, ενώ επίσης μειώνουν τη θερμοκρασία του.

Έχουν χαμηλό κόστος (€ 25 - € 100), ενώ καταναλώνουν μόλις την ενέργεια που χρειάζεται ένας κοινός λαμπτήρας. Αντίθετα, τα κλιματιστικά έχουν όχι μόνο αυξημένο αρχικό κόστος αγοράς, αλλά επίσης ευθύνονται και για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς έχουν τεράστια κατανάλωση.

Σύγκριση ωριαίας λειτουργίας

Κόστος λειτουργίας

Εκπομπές  CO2

Ανεμιστήρας οροφής (50 W)

0,43 λεπτά

55 γραμμάρια

Κλιματιστικό (9.000 Btu)

86 λεπτά

980 γραμμάρια



Συμβουλές για την καλύτερη λειτουργία και απόδοση ενός ανεμιστήρα οροφής

•    Η φτερωτή καλό είναι να απέχει 2,5-3 μέτρα από το δάπεδο και 25-30 εκατοστά από το ταβάνι.

•    Τα πτερύγια να απέχουν τουλάχιστον 50 εκατοστά από τους πλευρικούς τοίχους.

Φυσικός δροσισμός

Η θερμοκρασία σε ένα στεγασμένο χώρο μπορεί να μειωθεί αισθητά το καλοκαίρι, αν ακολουθήσουμε κάποια απλά, έξυπνα, οικονομικά και φιλικά προς το περιβάλλον βήματα.

Το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας που αναπτύσσεται μέσα στο χώρο, οφείλεται στην ηλιακή ακτινοβολία που «χτυπάει» τα εξωτερικά τοιχώματα του κτιρίου. Υπάρχουν τέσσερις τρόποι για να αποφύγουμε τη συσσώρευση της θερμότητας στο χώρο και κατά συνέπεια την αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας:

1. Ανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας

Βάφοντας τους εξωτερικούς τοίχους με ανοιχτά χρώματα, μειώνεται η μετάδοση της θερμότητας στους εσωτερικούς χώρους. Η οροφή επίσης, από όπου εισχωρεί θερμότητα στο εσωτερικό του κτιρίου, πρέπει να είναι βαμμένη με ανοιχτά χρώματα, μονωμένη με ανακλαστική μεμβράνη ή ακόμα καλύτερα πράσινη, φυτεμένη στέγη.

Επίσης, έως και 40% της συσσωρευμένης θερμότητας εισχωρεί στο εσωτερικό μέσω των γυάλινων επιφανειών του κτιρίου. Για το λόγο αυτό η καλύτερη λύση είναι η χρήση ανακλαστικών μεμβρανών στα τζάμια και η τοποθέτηση ειδικών τζαμιών χαμηλής εκπεμψιμότητας (low – e).

2. Είσοδος θερμότητας στο κτίριο

Υπάρχουν δύο έξυπνοι τρόποι για να εμποδίσουμε την είσοδο της θερμότητας στο κτίριο: η θερμομόνωση και η σκίαση.

Επειδή επτά στα δέκα κτίρια είναι απροστάτευτα στο κρύο και τη ζέστη, μία λύση είναι η εξωτερική θερμομόνωση. Επειδή ωστόσο, το κόστος της επέμβασης αυτής είναι σημαντικό, η εξωτερική θερμομόνωση ενδείκνυται για τις περιπτώσεις, όπου μπορεί να συνδυαστεί με τις εργασίες ανακαίνισης ή συντήρησης των εξωτερικών όψεων του κτιρίου.

Η εξωτερική σκίαση αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο περιορισμού της εισόδου της ηλιακής ακτινοβολίας στο κτίριο. Η σκίαση μπορεί να γίνει είτε με τη φύτευση των κατάλληλων δέντρων και φυτών είτε με τα κατάλληλα σκίαστρα. Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν δέντρα, προτιμότερα είναι τα φυλλοβόλα που εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία να φτάσει στο χώρο σας το καλοκαίρι, όχι όμως και το χειμώνα που η ηλιακή ακτινοβολία είναι επιθυμητή.

Η σκίαση μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι έως και 11 βαθμούς.

3. Απομάκρυνση της ήδη συσσωρευμένης θερμότητας

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την απομάκρυνση της ήδη συσσωρευμένης θερμότητας είναι ο αερισμός των δωματίων. Ο δροσισμός του κτιρίου πρέπει να γίνεται μετά τη δύση του ηλίου, όταν και η θερμοκρασία του αέρα είναι χαμηλή. Ο διαμπερής νυχτερινός δροσισμός μπορεί να μειώσει το ψυκτικό φορτίο ενός κτιρίου μέχρι 80%, ενώ επίσης ανανεώνει και τον αέρα του κτιρίου, ο οποίος, σημειωτέον, είναι συνήθως ιδιαίτερα επιβαρημένος με τοξικούς ρύπους, αλλεργιογόνες ουσίες και ραδόνιο!


Στον αερισμό του χώρου συμβάλλουν επίσης οι ανεμιστήρες οροφής.

4. Περιορισμός των εσωτερικών πηγών θερμότητας μέσα στο σπίτι

Η χρήση ηλεκτρικών συσκευών και ιδίως των συμβατικών λαμπτήρων πυρακτώσεως αυξάνουν αισθητά τη θερμοκρασία στο κτίριο. Η αντικατάσταση των λαμπτήρων αυτών με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και η λειτουργία μόνο όσων συσκευών χρειάζονται πραγματικά συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της θερμοκρασίας μέσα στο χώρο.