Η σελίδα έχει αρχειοθετηθεί και μπορεί να μην είναι ενημερωμένη

Θαλάσσιο καταφύγιο στις Κυκλάδες!

νέο - 1 Ιουλίου, 2009
Στο πλαίσιο της εκστρατείας της Greenpeace για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Κυκλάδες και την ανακήρυξη της νήσου Γυάρου ως ζώνη απόλυτης προστασίας, η οργάνωση προχώρησε στην καταγραφή του βυθού γύρω από το νησί, σε συνεργασία με μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αυτοδυτών «ΤΗΘΥΣ» και μια ομάδα επιστημονικής κατάδυσης.

H οργάνωση προχώρησε στην καταγραφή του βυθού γύρω από το νησί Γύαρος. © Y.Issaris

Με τη συγκεκριμένη καταγραφή, η Greenpeace συνεχίζει της δράσεις της στην περιοχή και στηρίζει τους παράκτιους αλιείς των Βόρειων Κυκλάδων οι οποίοι διεκδικούν την προστασία του φυσικού πλούτου στον τόπο τους.

Με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης, σε όλες τις διατομές και τα βάθη που εξετάστηκαν, καταγράφηκαν εκτεταμένα και άγνωστα μέχρι τώρα λιβάδια Ποσειδωνίας, καθώς επίσης και μια σειρά από προστατευόμενα θαλάσσια είδη.

Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ποικιλία τύπων οικοτόπων, η ύπαρξη λιβαδιών Ποσειδωνίας σε καλή κατάσταση και αφθονία προστατευόμενων ειδών αποδεικνύουν την καταλληλότητα της Γυάρου για την ένταξή της σε καθεστώς προστασίας.

Είναι η δεύτερη φορά που βρισκόμαστε στα νερά των Κυκλάδων μέσα σε ένα χρόνο και συναντούμε αχαρτογράφητα και απροστάτευτα λιβάδια της Ποσειδωνίας. Η συγκεκριμένη καταγραφή αποτελεί άλλο ένα τεκμήριο της σημασίας της περιοχής και δικαιώνει για άλλη μια φορά τους αλιείς που απαιτούν την προστασία της. Πόσες ακόμη αποδείξεις χρειάζεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για να ασχοληθεί με τα προβλήματα της θάλασσας και των αλιέων;

Ο τελικός στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων με το νησί της Γυάρου να αποτελεί τον πυρήνα απόλυτης προστασίας όπου θα απαγορεύεται η αλιεία με οποιαδήποτε μέθοδο. Από τα μέχρι τώρα ευρήματα στις Κυκλάδες, προκύπτει ότι η περιοχή πληροί όλα τα κριτήρια που ορίζει ο Μεσογειακός Κανονισμός για την Αλιεία, για να ανακηρυχθεί σε θαλάσσιο καταφύγιο.

Η Greenpeace, οι αλιείς και οι επιστήμονες ζητάνε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει στις παρακάτω κινήσεις:

·Καθορισμός θαλάσσιων καταφυγίων, όπως ορίζει ο Μεσογειακός Κανονισμός για την αλιεία.

·Δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στην ευρύτερη περιοχή των βόρειων Κυκλάδων που θα περιλαμβάνει τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Σύρο, Κύθνο και Κέα  όπου θα δραστηριοποιούνται αποκλειστικά οι αλιείς της μικρής παράκτιας αλιείας, ενώ θα υπάρχει και ένας πυρήνας απόλυτης προστασίας από κάθε μορφή αλιείας την θαλάσσια περιοχή περιμετρικά του νησιού Γυάρος.

φωτογραφίες

http://www.greenpeace.org/greece/marine-reserves/news/gyaros/images

δελτίο τύπου

http://www.greenpeace.org/greece/press/118517/marine-reserves

Κατηγορίες