Πράσινο αντί για Λιθάνθρακα!

νέο - 1 Φεβρουαρίου, 2009
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δενδροφύτευση στο Αλιβέρι, παρά τις μικροεντάσεις. Εκατοντάδες πολίτες από την Εύβοια, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσαν έμπρακτα την αντίθεσή τους στο λιθάνθρακα, κατά τη δενδροφύτευση του οικόπεδου Στάχτες στο Αλιβέρι της Εύβοιας.

Το οικόπεδο στο οποίο έγινε η δενδροφύτευση ανήκει σήμερα στο Δήμο Ταμυναίων (Αλιβερίου). Η ΚΕΔ το παραχώρησε δωρεάν στις 10 Φεβρουαρίου 2004, με τον όρο ο Δήμος να κατασκευάσει αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολείο και να προχωρήσει σε εργασίες ανάπλασης (πράσινο) στην περιοχή έως τις 10 Φεβρουαρίου 2009. Στην περίπτωση που ο Δήμος δεν εκπλήρωνε τις συμβατικές του υποχρεώσεις, τότε το οικόπεδο επανέρχεται αυτοδίκαια στην κυριότητα του Δημοσίου.

Το ίδιο οικόπεδο έχει ζητήσει η ΔΕΗ, μέσω του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της, κ. Αθανασόπουλου, για την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας. Η ΚΕΔ, λειτουργώντας με πλήρη αδιαφάνεια, υπόσχεται θετική αντιμετώπιση του αιτήματος της ΔΕΗ, σύμφωνα με επιστολές της προς την Επιχείρηση. Η ΔΕΗ έχει ήδη προεξοφλήσει την κατασκευή αυτής της μονάδας εντάσσοντάς την στο επιχειρηματικό της πλάνο (Οκτώβριος 2008), παρ' όλο που δεν έχει την κυριότητα της εν λόγω έκτασης. Ωστόσο, η σημερινή δενδροφύτευση σηματοδοτεί την ολοκλήρωση υλοποίησης όλων των συμβατικών όρων παραχώρησης του δημόσιου κτήματος. Η ευθύνη για την προστασία της αναπλασμένης πλέον περιοχής βρίσκεται στα χέρια της Δημάρχου και των δημοτών.

'Σήμερα οι κάτοικοι του Αλιβερίου πήραν τις τύχες τους στα χέρια τους και με τη δεντροφύτευση κατοχύρωσαν το κτήμα Στάχτες Μυλακίου σαν δημοτική έκταση, για να δοθεί έτσι μια ανάσα ζωής στην πολύπαθη περιοχή μας. Καθε δέντρο που φυτεύσαμε μαζι με την Greenpeace, ήταν ένα όχι στο λιθάνθρακα. Ο λιθάνθρακας δε θα περάσει στο Αλιβέρι, δε θα περάσει στην Εύβοια, ο λιθάνθρακας δε θα περάσει στην Ελλάδα, θα τον σταματήσουν οι αγώνες μας', είπε ο Γιώργος Λαγανάς, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Αλιβερίου Ενάντια στο Λιθάνθρακα.

Η Greenpeace δηλώνει ότι είναι καιρός πια, η ελληνική κυβέρνηση και οι εταιρίες παραγωγής ενέργειας να ακούσουν τους πολίτες, οι όποιοι από κάθε γωνία της Ελλάδας, λένε ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ. Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης έχει την υποχρέωση να τερματίσει οριστικά κάθε σχέδιο για την κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων.