Είσαστε εδώ:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
λίγο πριν ολοκληρωθεί η σπορά και με καθυστέρηση μίας εβδομάδας, ανακοινώσατε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων σπόρων βαμβακιού για τυχόν ύπαρξη μεταλλαγμένων. Η ανακοίνωσή σας, πέραν των πληροφοριών που περιέχει, παρουσιάζει σημαντικά κενά που πρέπει να καλυφθούν άμεσα προκειμένου να εξασφαλισθεί η απόλυτη προστασία της ελληνικής γεωργίας από την απειλή της γενετικής επιμόλυνσης.
Είναι απαραίτητο να κινηθείτε άμεσα ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη περιστατικών, όπως η πρόσφατη δικαστική διαμάχη αγροτών της Βόρειας Ελλάδας με εταιρίες σπόρων από τις οποίες διεκδικούν αποζημιώσεις λόγω της βλάβης που αυτοί υπέστησαν ύστερα από την καταστροφή της παραγωγής τους ως συνέπεια της παρουσίας μεταλλαγμένων σπόρων στο πολλαπλασιαστικό υλικό που χρησιμοποίησαν. Το απαράδεκτο αυτό περιστατικό συνέβη επειδή ακριβώς το σύστημα ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δε λειτούργησε έγκαιρα και δεν παρείχε στους αγρότες την απαραίτητη προστασία. Στο συγκεκριμένο θέμα (χρονική περίοδος διεξαγωγής απαραίτητων ελέγχων) έχουμε επιστήσει επανειλημμένα την προσοχή σας.
Η Greenpeace σας καλεί να ανακοινώσετε άμεσα και με χαρακτήρα επείγοντος τα παρακάτω:
Δεδομένου ότι βρισκόμαστε ακριβώς πριν την ολοκλήρωση της σποράς, κρίνουμε άκρως επιτακτική την ανάγκη επόμενης ανακοίνωσης που να εξασφαλίζει ότι ούτε μία σπορομερίδα μεταλλαγμένων δεν πρόκειται να καταλήξει στο χωράφι. Τα παραπάνω αποτελούν στοιχειώδες χρέος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην προσπάθεια να προστατεύσει την αγροτική παραγωγή και τον Έλληνα αγρότη.
Με εκτίμηση,
Έλενα Δανάλη, Υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace κατά των μεταλλαγμένων