Tilladelse til seismik i Nordøstgrønland kan skade hvalerne

Nyhed - august 6, 2015
Grønlands regering har godkendt en ny runde seismiske undersøgelser i havet ud for Nordøstgrønland. En bekymrende beslutning, der kan medføre alvorlige skader mod hvaler og andre havpattedyr, og endnu et skridt mod en egentlig olieudvinding i Grønland. Greenpeace er på vej til området for at kaste lys over skadevirkningerne.

Allerede i dag kan TGS-NOPEC Geophysical Company ASA (TGS) gå i gang med seismiske undersøgelser i havet ud for Nordøstgrønland i et område, hvor blandt andet narhvaler, hvalros og grønlandshvaler lever. Seismik er et tidligt stadie i olieefterforskning, hvor TGS skyder kraftige lydbølger på 259 dB mod havbunden i et 10.000 km stort område for at finde tegn på olie eller gas i undergrunden, og det kan få store konsekvenser for dyrelivet i området.

”Det er stærkt kritisabelt, at Grønlands regering giver grønt lys til seismiske undersøgelser i et område, hvor der lever truede hvalarter som narhvalen og grønlandshvalen. Lydbragene kan gøre uoprettelig skade på dyrelivet, og det hensyn bør veje tungere end jagten på olie,” siger Jon Burgwald, arktisansvarlig i Greenpeace.

28. august 2015

Pod of Narwhals in Greenland © Greenpeace/Jason Box

 

Grønlands regering svigter
Det er femte år i træk, at Grønlands regering giver tilladelse til TGS om seismiske undersøgelser i området. Et område som de grønlandske regering selv betragter som et såkaldt problemområde (area of concern) og tæt op af lukkede områder for narhval og hvalros.

”Det er uansvarligt, at Grønlands regering år efter år giver tilladelse til seismiske undersøgelser – endda i beskyttede områder – uden at man har gjort nogen indsats for at undersøge konsekvenserne for dyrelivet. Der er simpelthen ikke belæg for at påstå, at lydbragene ikke skader livet i havene. Regeringen har et ansvar for at beskytte Grønlands natur, og det ansvar svigter de.”

Greenpeace rejser til Grønland for at følge de seismiske undersøgelser på nært hold. Allerede d. 19. august ankommer skibet Arctic Sunrise til Nuuk, hvor skibet vil være åbent for interesserede. Herefter sejler Arctic Sunrise videre til havet ud for Nordøstgrønland og området, hvor de seismiske undersøgelser foregår.