Mit szeretne a Greenpeace elérni
Kishantos ügyében?

Kishantos egy 21 éve vegyszermentesen működő nonprofit biogazdaság, amely az agrártevékenységből származó bevételét ingyenes képzésre fordítja. A Greenpeace célja, hogy biztosítsa ezen példaértékű modell, a 452 hektáros területen működő ökológiai központ és az ehhez szorosan kapcsolódó népfőiskola fennmaradását.

Kishantos megmentése érdekében a következő tevékenységeket végezzük:

  • Teljes átláthatóságot követelünk. Felkértük a Vidékfejlesztési Minisztériumot és az NFA illetékeseit, hogy a döntésüket megalapozó hiteles adatokkal és bizonyítékokkal álljanak ki a nyilvánosság elé. 2013. október 11-én a közérdekű adatok nyilvánosságára hivatkozva a Greenpeace Magyarország hivatalos formanyomtatványon kérvényezte a nyertes pályázatokat az NFA-tól. Ezt az NFA-nak 15 napon belül teljesítenie kellett volna, válasz azonban a mai napig nem érkezett.
  • A jogi lehetőségek kiaknázásával is segítjük a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ fennmaradását. Véleményünk szerint a kishantosi 452 hektárt eleve nem lett volna szabad ilyen pályázati rendszerbe szorítva meghirdetni és felszabdalni, de a döntések meghozatala, a nyertesek megfelelése a pályázati feltételeknek, az új bérlőkkel kötött szerződések tartalma és sok egyéb tény tartalmaz olyan elemeket, amelyek jogi szabályszerűsége erősen megkérdőjelezhető. Ezért a Greenpeace megbízott ügyvédjével dolgozik a megfelelő jogi lépések, perek megindításán.
  • Folyamatos őrjárattal biztosítjuk, hogy illetéktelenek ne léphessenek a földre. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ 2013. november 4-én nem adta át a földeket a Nemzeti Földalap (NFA) képviselőinek, mert jogos követelései vannak a 21 éve vegyszermentesen kezelt területei vonatkozásában. Az NFA annak ellenére, hogy nem tudta átvenni a földeket, azokat mégis továbbadta az új „bérlőknek”, ezért Kishantos birtokvédelmi eljárást kezdeményezett. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eljárás lezárásáig senki nem használhatja a földeket. A Greenpeace állandó őrjáratban figyeli ennek betartását. Az új bérlők ennek ellenére, a jogszabályokat újból semmibe véve, már két alkalommal megkísérelték a mezőgazdasági munkák megkezdését; felszólításaink és a kishantosiak erélyes fellépésének hatására azonban távoztak.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ 21 éve a biogazdálkodás és az ehhez kapcsolódó oktatás hazai fellegvára. A „kishantosi ügy” közérdekűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy néhány hét alatt már 200 szervezet és több mint 10 000 magánszemély csatlakozott a Szövetség Kishantosért és a Fenntarthatóságért mozgalomhoz és az általa kezdeményezett nyílt levélhez. Továbbra is várjuk a csatlakozókat a www.kishantosert.hu weboldalon, mert meggyőződésünk, hogy ezt az ügyet a közösségi értékek védelme mellett elkötelezett emberek fogják megmenteni.

Kategóriák