Éltesd tovább Kishantost!

Rövid útmutató a vetőmagok elültetéséhez

Oldal - április 23, 2014
A Greenpeace szeretné, ha Kishantos szellemisége, Kishantos „magjai” – mint a közösség számára fontos értékek megtestesítői – minél több otthonba eljutnának.

Ezért búza-, zab-, kukorica-, napraforgó- és lenmagot hoztunk fel Kishantosról. Ezekből a magokból osztunk most szimbolikus mennyiséget azoknak, akik szemében érték mindaz, amit Kishantoson létrehoztak. Azt szeretnénk, ha ezek a magok termékeny talajba kerülnének, ahol szárba szökkenhetnek: legyen az egy talpalatnyi föld, egy erkélyláda vagy egy cserép. Ültessük el őket, gondozzuk, vigyázzunk rájuk, és ahányszor csak rájuk nézünk, emlékeztessenek bennünket mindarra, amit Kishantos képvisel. A lakásunkban, kertünkben tartsuk életben a növényeket mindaddig, amíg a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ területén újra nem vethetünk és arathatunk.

Szeretnénk néhány nagyon alapfokú ismeretet megosztani a magok elültetésével kapcsolatban.

A szétosztott biomagokat szántóföldi vetésbe szánták; mi most otthonainkban neveljük őket tovább.

A napraforgó és a kukorica...

magasra nő, nem cserépbe valóak, hanem inkább kiskertbe; de ha ez nincs, legalább egy erkélyládára szükségük van ahhoz, hogy fejlődni tudjanak. Ha ilyeneket szeretnél, egy-egy mag elég belőlük; körülbelül 5-8 cm mélyre kell ültetned őket.

A zab, a búza, a len...

cserépben is nevelhető, de persze termést ilyen kis edényben ne várj tőle. 10-15 szem elég a zabból, búzából; a lenből 30 szemet tehetsz is egy cserépbe. Ezeket csak 1-2 cm mélyre ültesd.

A magoknak a növekedéshez a talajon kívül napfényre és vízre is szükségük van. A földjüket ne hagyd kiszáradni, de ne is legyenek túlöntözve. Ha lakásban neveled őket, tedd a cserepüket olyan helyre, például ablak elé, ahol elegendő fényt kapnak, különben nagyon felnyurgulnak és erőtlenek lesznek.

Nagy öröm számunkra is, ha ezek az első magok, amiket magad keltesz. Belépsz a növények csodálatos világába, és reméljük ezzel is közelebb kerülsz a természethez, amelytől a városi lét egyre jobban eltávolít. A növény is egy érző lény. Igényli, érzi és meghálálja a gondoskodást. Olvass egy kicsit utána annak, hogy mit is ültettél; milyenek ennek a növénynek az igényei; honnan jött; mit ad nekünk, embereknek; és mi mivel tartozunk neki mindezért.

Kérjük, készíts képet a kikelt növényekről, és küldd el nekünk az e-mail címre. A képeket szeretnénk felhasználni a Kishantos védelme érdekében tett további lépéseinkben.

Köszönjük, hogy eljöttél és részt vállaltál Kishantos megmentésében! Hiszen Kishantos sorsa az ország sorsa.

Kategóriák