Globális hatások

Oldal - március 30, 2012
Van egy jó hírünk: tehetünk a globális felmelegedés ellen. Ha mindannyian összefogunk – a kormányok, az iparosok és a Föld összes lakója –, akkor az átlaghõmérséklet emelkedését sikerülhet megállítani +2 Celsius-fok alatt. A rossz hír viszont az, hogy amennyiben folytatódik az eddigi gyakorlat, akkor a globális átlaghőmérséklet a század végére akár 5 Celsius-fokkal is emelkedhet.

1) Az áradások száma drámai mértékben megnövekedhet az egyre gyakrabban előforduló heves viharok és esőzések következtében.

2) A világ gleccserei már most is ijesztő mértékben olvadnak, és ez csak fokozódni fog. Ezért a világ számos részén el fognak apadni a főleg gleccserek által táplált folyók, és ez veszélyezteti majd a vízellátást.

3) A tengerszint emelkedése nemcsak szigetországokat és olyan síkvidéki országokat fenyeget, mint például Banglades. Az emelkedés több métert is elérhet, olyan városokat veszélyeztetve ezzel, mint London, Sanghaj, New York, Tokió és Hongkong.

4) Az aszályok egyre gyakoribbak, főleg Afrikában, Ázsiában és a mediterrán térségben. Emberek millióit sújtja az éhínség, különösen a szegényebb országokban, és a helyzet várhatóan csak romlik majd a következő évtizedekben. Az olyan gazdag államok is, mint például Ausztrália, magas árat fizetnek majd felelőtlen klímapolitikájukért – pontosabban már most is ezt teszik.

5) Az állatfajok kihalása felgyorsul, mert a növényekkel és az ökoszisztémákkal egyetemben ők sem képesek alkalmazkodni a gyors éghajlati változáshoz. Ez a veszély leginkább a korallzátonyok, erdők, szavannák, sarki régiók és hegyi területek állat- és növényvilágát fenyegeti. Tudósok becslése szerint 2050-re akár a ma ismert állatfajok egyharmada is kihalhat.

6) Akár több millió klímamenekült érkezése is várható a klímakatasztrófák, vízért folyó háborúk és az ezek miatt is súlyosbodó emberi jogi jogsértések sújtotta területekről – ez fokozódó társadalmi feszültségekhez vezet.

Kategóriák