Nukleáris energia

A Greenpeace azért küzd, hogy a veszélyes és nem fenntartható nukleáris energiatermelést fokozatosan váltsuk ki tiszta energiákkal. Fukusima óta nyilvánvaló: a nukleáris áramtermelés elfogadhatatlan kockázatot jelent mind az emberiség, mind a környezetünk és a természet számára.

 

Olyan energiarendszerre van szükségünk, amivel a leghatékonyabban léphetünk fel az éghajlatváltozás ellen: ez a megújuló energián és energiahatékonyságon alapuló rendszer. A nukleáris energia nem megoldás a klímaváltozásra. Globálisan már ma is több energiát kapunk megújuló forrásokból, mint atomerőművekből és ez az arány egyre gyorsuló ütemben növekszik. Magyarországon is fejleszteni kell a megújuló energiarendszer összes elemét. De ha megmarad a paksi atomreaktor szerepe erre sem elegendő pénz, sem idő nem lesz.

A nukleáris reaktorok halálosan veszélyesek. Az emberi mulasztások, tervezési hiányosságok és vis major együtt bármilyen atomerőműnél eredményezhet nukleáris katasztrófát. A kockázat még nagyobb olyan kiöregedő, elhasznált blokkok esetében, mint amilyenek Fukusimában voltak és amilyeneket Pakson találunk.

Az atomenergia roppant drága energiaforrás. A reaktorok hatvan éves működése alapján elmondható: a jelenlegi méreteiben a nukleáris ipar minden tíz évben egy Csernobil nagyságrendű atomkatasztrófát produkál. Azonban a következményekért nem vállal teljes felelősséget, a veszteségeket, tragédiákat elszenvedő tömegeket nem kárpótolja.

A nukleáris hulladékok kérdése mind a mai napig megoldatlan – jelenleg sehol a világon nincs biztonságos végleges tárolási megoldás.

Az atomkorszak 1945 júliusában kezdődött, amikor az Amerikai Egyesült Államok az első atombombáját tesztelte Alamogordóban, Új Mexikóban. Ám több mint fél évszázaddal az után, hogy Eisenhower 1953-ban elmondta az „Atommal a békéért” beszédét az ENSZ-ben, bolygónkat ma is a nukleáris hulladékok és az atomkatasztrófák halálos öröksége sújtja.

Ám jó irányba mennek a dolgok. 2000 novemberében a világ piszkos, veszélyes és szükségtelen technológiának könyvelte el a nukleáris áramtermelést, és nem adott neki üvegházhatású gázkibocsátási krediteket a hágai éghajlatváltozási ENSZ konferencián. Az atomerőművi áramtermelés a következő nagy vereséget 2001 áprilisában szenvedte el, amikor az ENSZ Fenntartható Fejlődés Konferenciája megtagadta, hogy fenntartható technológiának tekintse a nukleáris áramtermelést.

Legfrissebb

 

Az elöregedő atomerőművek élettartam-hosszabbítása

Kiadvány | február 23, 2014 at 14:52

Az atomreaktorok elöregedése sürgető probléma a nukleáris energiát felhasználó európai országok többségében. A 25 legöregebb európai atomreaktor mindegyike több mint 35 éve működik. A nukleáris kockázatok új korszakába lépünk.

Fukusima tanulságai

Kiadvány | február 1, 2012 at 0:00

A Greenpeace független szakértőktől megrendelt “Fukusima tanulságai” című tanulmánya nagyon fontos tanulságokat állapít meg.

1 - 2 a 2 találatból.

Kategóriák