Atomfegyverek

Oldal - november 27, 2012
Az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Ügynöksége elkötelezte magát az atomenergia mellett, ugyanakkor az illegális nukleáris fegyverek fejlesztése felett is neki kell őrködnie. Ez egy ellentmondás, ami miatt az atom-fegyverkezés megállíthatatlanul terjed.

A Greenpeace világszerte meg akarja állítani a nukleáris energia terjedését.

Minden állam, amely képes nukleáris energiát előállítani, nukleáris fegyvert is tud készíteni. A jelenlegi 44 nukleáris energiát termelő állam tehát egyben 44 potenciális nukleáris fegyverkészítőt jelent. Több nemzet, köztük India, Pakisztán és Észak-Korea használta már fel atomfegyver fejlesztésére az egyébként civil célú nukleáris projektjeit.

Ez az álláspont nem csupán a miénk. Dr. Mohamed El Baradei, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség volt főigazgatója szerint: „Ha egy állam, amely teljesen kifejlesztett fűtőanyag-ciklus technológiával rendelkezik, bármely okból úgy dönt, hogy megszegi az atomsorompó-kötelezettségeit, a szakértők véleménye szerint akár néhány hónap leforgása alatt is képes lehet nukleáris fegyvert előállítani.”

A világ civil felhasználású plutónium készleteinek növekedése aggodalomra ad okot. 2003. végére hozzávetőleg 238 tonna plutóniumot különítettek el kereskedelmi létesítményekben újrafeldolgozási céllal, míg közel 250 tonnát nukleáris fegyverekre. Az utóbbiból körülbelül 130 tonna ’túlkészletezés’ címén átcsoportosításra került a civil készletekbe.

A legtöbb katonai plutóniummal Oroszország (130 tonna) és az USA (100 tonna) rendelkezik. Míg a katonai plutónium gyártását a hidegháború után szinte teljesen beszüntették, a kereskedelmi célú újrafeldolgozás folytatódott.

Tekintettel arra, hogy már öt kilogram reaktor plutónium elegendő egy végzetes nukleáris robbanófej előállításához – a bomba, mely 1945-ben elpusztította Nagaszakit és 50.000 ember halálát okozta, mindössze 6,1 kg plutóniumot tartalmazott – a plutónium készletek biztonsága elsődleges fontosságú.

Civil készletek

Civil készleteket tárolnak Franciaországban, Nagy-Britanniában, Oroszországban, Japánban, Indiában, Belgiumban, Németországban és az USA-ban. Nagy-Britannia, Franciaország, Japán, Oroszország és India a mai napig folytatja a civil plutónium gyártását. Korábbi előrejelzések szerint 2010 végére az elkülönített plutónium készlet eléri a 286 tonnát.

A New York-i szeptember 11-i terroresemény után született egy program, amelynek a keretében a tervek szerint 10 év leforgása alatt világszerte több mint 20 milliárd amerikai dollárt költenek arra, hogy megakadályozzák a terrorista és esetleges egyéb fegyverkező csoportok atomfegyverhez jutását.

A probléma kezelésének egyetlen módja azonban az, ha egyszerűen megállítjuk az újrafeldolgozást és a plutónium gyártását és leszereljük a meglévő nukleáris fegyverkészleteket.

További információk

Ne feledd, a megújulóké a jövő!

Olvasd el a megújuló energiákról szóló adatlapunkat!

Kategóriák
Címkék