Az atomenergia kiváltható

Oldal - november 27, 2012
Sokan elhiszik az atomipar hamis állítását, hogy nem lehet kiváltani az atomenergiát, pedig ma már más a valóság. Németország a reaktorainak már közel felét leállította. Japán a fukusimai katasztrófa után egy időre mind az összes 54 reaktorát leállította és közel két évvel a katasztrófa után is csak két reaktor termel áramot. Az élet mindkét országban megy tovább, nincsenek áramszünetek.

Atomerőművek a globális összesből alig több mint tíz százaléknyi áramot termelnek, kevesebbet mint a megújulók. Azonban a rugalmatlan alaperőműként termelő atom- és kőszénerőművek gazdasági és technikai okokból ellehetetlenítik a tiszta, megújuló áramtermelés nagyarányú rendszerbe illesztését és a lakossági energiahatékonysági fejlesztések nagyarányú megvalósulását.

Európa országai sorra távolodnak el az atomenergiától. A munkahelyteremtő magántőke egyre gyorsuló ütemben áramlik a megújuló energia szektorba.

Magyarországnak is irányt kell váltania. Az éghajlatváltozás sürgető problémája nem kevesebbet, mint egy forradalmat követel meg az energiarendszerben. Olyan átalakulást, amely teljes mértékben az energiahatékonyságra és a megújuló energiaforrásokra alapozza jövőnket. Ki kell váltani az elöregedett és egyre veszélyesebbé váló paksi reaktorokat és a szennyező kőszénerőműveket.

A Greenpeace Energia[Forradalom] forgatókönyve leírja, hogyan alakíthatjuk át teljesen fenntarthatóvá Magyarország energiaellátását. Ma a megújuló energiaforrások Magyarország primerenergia-igényének 7 százalékát, a fosszilis tüzelőanyagok pedig több mint 80 százalékát teszik ki. Az Energia[Forradalom] megmutatja, hogy hogyan emelhetjük a megújulók arányát majdnem 100 százalékra, miközben a fosszilisek aránya minimálisra, a nukleáris energia aránya pedig nullára csökken.

Magyarországon a paksi atomerőmű négy reaktora a hivatalos élettartama végét rendre 2012-ben, 2014-ben, 2016-ban, illetve 2017-ben éri el. A Greenpeace a paksi reaktorok fokozatos, ám mielőbbi kivezetését szorgalmazza mindenekelőtt biztonsági, de piaci és politikai okokból is.

Az utolsó magyarországi kereskedelmi atomreaktort legkésőbb 2022-re véglegesen le lehetne és ezért le is kell állítani. Működésének néhány évvel történő meghosszabbítására csak akkor szabadna engedélyt kapnia, ha azt az újonnan kialakított alapos, nemzetközi, független szakértők által felülvizsgált éves biztonsági ellenőrzések eredményei lehetővé teszik.

Kövesd a nukleáris témájú blogbejegyzéseinket angolul a Nuclear Reaction blogunkon!

További információk:

Ne feledd, a megújulóké a jövő!

Olvasd el a megújuló energiákról szóló adatlapunkat!

Kategóriák
Címkék