Fukusima

Oldal - 2012-11-27
A fukusimai nukleáris katasztrófa is bebizonyította, hogy az atomerőművek eredendően veszélyesek. A Föld 435 atomerőművéből semelyik sincs védve az emberi mulasztás, természeti katasztrófa, vagy egyéb súlyos tényező által kiváltott baleset ellen. A balesetek az erőművek közelében élők millióit veszélyeztethetik.

Fukusimában történt katasztrófa közel két év múltán is százezrek életét nehezíti meg. Több mint 150 ezer embernek kellett elhagynia otthonát a sugárszennyezés veszélye miatt.

A Greenpeace komoly szerepet vállalt a fukusimai atomkatasztrófa áldozatainak megsegítésében, a japán állampolgárok és más országokban élők hiteles tájékoztatásában. Előrejelzéseink és a japán kormánynak nyújtott ajánlásaink sorra megállták helyüket.

A tragédia óta a Greenpeace több tanulmányt is készíttetett külsős, többek között emberjogi, atomfizikai, nukleáris mérnöki, egészségügyi és pénzügyi szakértők bevonásával.

A független szakértők által írt „Fukusima tanulságai” című jelentés legfontosabb megállapítása, hogy a japán atomkatasztrófát alapvetően nem a természeti csapások okozták, hanem a japán kormány, az atomerőmű kezelője és a felügyeleti hatóságok sorozatos hibái. Ezt a japán kormány, majd maga a felelős cég is elismerte. A tanulmány következtetése szerint az emberi hibákból bekövetkező nukleáris katasztrófa a világ bármelyik atomerőművénél megismétlődhet, emberek millióit veszélyeztetve.

A nukleáris befektetésekről szóló jelentésünkből kiderül, hogy a pénzügyi tanácsadók miként mulasztották el és mulasztják el ma is tájékoztatni a befektetőket arról, hogy egy atomerőmű kockázatos befektetés. A jelentésben felvázoljuk az atomerőmű balesetek pénzügyi következményeit és jelezzük az ilyen balesetek alábecsült valószínűségét. Beszámolunk a fukusimai tragédia mindeddig ismeretlen oldaláról is: arról a több százezer, sőt valószínűleg több millió emberről, akik a felelős cég összeomlásával megtakarításaik javát veszítették el.

A Greenpeace elkészíttette az Energia[Forradalom] című tanulmánysorozat Japánra vonatkozó kiadását is. A tanulmány megmutatja, hogy miként maradhat lekapcsolt állapotban Japán összes reaktora miközben teljesíti a 2020-ra kitűzött klímavédelmi céljait. Az Energia[Forradalom] a megújuló energia mellett az energiahatékonyságban rejlő hatalmas lehetőségeket és az okos fogyasztási oldali szabályozást aknázza ki.

Kövesd a nukleáris témájú blogbejegyzéseinket angolul a Nuclear Reaction blogunkon, ahol heti két fukusimai hírösszefoglalót is megjelentetünk.

Még többet magyarul Fukusimáról itt olvashatsz és olvasd el a Kérdések és válaszok Fukusima után az atomenergiáról összeállításunkat, vagy a Fukusimáról készült adatlapunkat is!

További információk

Ne feledd, a megújulóké a jövő!

Olvasd el a megújuló energiákról szóló adatlapunkat!

Kategóriák