Nincs biztonságos atomenergia

Oldal - november 27, 2012
A 2011 március 11-én bekövetkezett fukusimai atomkatasztrófa újra bebizonyította, hogy nincs biztonságos atomenergia.

Napjainkban az atomenergia-ipar azt a pillanatot használja ki, amikor a bolygó lakossága végre rádöbben, hogy a klímaváltozás riasztó valóság, és gyors lépésekre van szükség. Az atomenergiát úgy állítják be, mintha az a megbízható energiaellátás biztosítéka lenne. Pedig számtalan példa és jó sok tapasztalat mutatja, hogy ez nincs így.

Az atomenergia valósága mit sem változott a huszadik század óta: ma is igazi veszélyes üzemnek számít. Az atomenergia-ipar időről időre megmutatja, hogy a biztonság és az atomenergia egymásnak ellentmondó fogalmak.

A biztonságos reaktor egy mítosz. Bármikor bekövetkezhet egy baleset vagy katasztrófa, melynek hatására a környezetbe nagy mennyiségű halálos sugárzás jut. Még az üzemszerű működés során is gyakorta előfordul, hogy az erőműből radioaktív anyag jut a levegőbe vagy a vizekbe. Az atombomba fejlesztését övező titkolózás az atomenergia civil felhasználására is jellemző maradt.

Az atomenergia-iparban jóval az 1986-os csernobili katasztrófa előtt is történtek komoly balesetek. A helyzet húsz évvel később sem javult: incidensek, megtörtént és csak kevéssel elkerült balesetek sokaságáról tudunk. Legutóbb Fukusimában következett be egy súlyos atomkatasztrófa.

Az ágazat egyik globális problémája a reaktorok elöregedése, különösen pedig az építőanyagoknak és a nagyobb alkatrészeknek a tervezett élettartamon túli felhasználása. Emellett az erőművek üzemeltetői költségcsökkentésre törekszenek, hogy az elektromos energia piacot jellemző erősödő árversenyben helyt tudjanak állni.

Fukusimához hasonlóan, az emberi hibákból bekövetkező nukleáris katasztrófa a világ bármelyik atomerőművénél megismétlődhet, emberek millióit veszélyeztetve.

Több üzemi baleset is volt már, melyeknél nem jártunk messze a nukleáris katasztrófától.

A baleset kockázatán kívül, az atomerőművek különösen védtelenek szabotázzsal vagy terrorcselekménnyel szemben. Még az atomenergiát népszerűsítő Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) is elismerte a 2001. szeptember 11-i New York-i támadás alkalmából, hogy:

“...[az] atomerőművek többsége az 1960-as és 1970-es években épült, és a World Trade Centerhez hasonlóan legfeljebb egy Cessna kategóriájú kisgép becsapódására készítették fel őket. Szerkezetük nem úgy lett megalkotva, hogy egy üzemanyaggal teli jumbo jet becsapódásának ellenálljanak.”

Részletesen Fukusimáról itt olvashatsz, illetve olvasd el a Kérdések és válaszok Fukusima után az atomenergiáról összeállításunkat, vagy a Fukusimáról készült adatlapunkat is!

Kövesd a nukleáris témájú blogbejegyzéseinket angolul a Nuclear Reaction blogunkon is!

További információk:

Ne feledd, a megújulóké a jövő!

Olvasd el a megújuló energiákról szóló adatlapunkat!

Kategóriák