Soha többé Csernobilt!

Oldal - november 27, 2012
Mondják, hogy az idő minden sebet begyógyít – de mindenre igaz ez? Már több mint negyed évszázad telt el azóta, hogy Csernobil neve eggyé vált azzal a rettenetes nukleáris balesettel, mely emberek millióinak életét tette tönkre a mai Nyugat-Oroszország, Belarusz Köztársaság és Ukrajna területén, és még ma is rettegéssel tölt el sokezer érintettet.

A csernobili katasztrófa százszor annyi sugárzás kibocsátásával járt, mint amennyi a Hirosimára és Nagaszakira dobott atombombák hatására összesen a légkörbe került. A balesetet sokan „régmúlt” történelmi eseményként könyvelik el, megfeledkezvén a nagy dózisú sugárzás emberi egészségre gyakorolt hatásairól. Az is szomorú, amikor csernobili baleset statisztikáiról vitatkozva próbálják elterelni a figyelmet arról, hogy hány hús-vér ember életét tették tönkre, soha jóvá nem tehető módon.

A csernobili események emberek millióira voltak hatással, és több ezren még ma is szenvednek a látható és fájdalmas következményektől. Sok ezer ember történetéből csupán néhányat a Greenpeace is bemutat, hogy emberközelből is látszódjék a nukleáris energia valódi arca.

Független tudósok és közgazdászok tisztában vannak azzal, hogy ma már a nukleáris energia az elektromos áram legdrágább forrása. Persze ehhez számításba kell venni az atomerőművek építésének, fenntartásának és leszerelésének költségeit is, amiket a legtöbbször nem tesznek meg. Pedig csak így igazságos a számítás.

A gazdasági elemzés azonban önmagában képtelen annak kifejezésére, hogy milyen árat fizetünk az életünk alapját képező génjeink károsodásáért.

A nukleáris hulladék hosszútávon történő elhelyezésére az atomenergia hatvan éves történelme alatt még nem sikerült megbízható megoldást találni.

A nukleáris energia nem oldja meg a klímaváltozás problémáját sem. Az atomerőművi kapacitások bővítése az üvegház-gáz kibocstás csökkentéséen létező legdrágább és leglassabb módja. Ráadásul az óriási anyagi támogatás, melyre a nukleáris iparnak a talpon maradáshoz szüksége van, lassítja és aláássa a klímaváltozásra adott valódi választ jelentő Energia[Forradalmat].

Mindeddig leginkább az atomenergiához kapcsolódó tényekről beszéltünk, de nincs az a közgazdász, vagy tudós, aki egy derékbatört élet keserveit, a kilakoltatással, evakuálással, a betegségekkel, a traumákkal és a félelemmel teli történeteket jobban el tudná mondani, mint maguk az áldozatok.

További információk

Ne feledd, a megújulóké a jövő!

Olvasd el a megújuló energiákról szóló adatlapunkat!

Kategóriák