Gyakori kérdések

Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és a leggyakoribb kérdéseket a Greenpeace Magyarországgal kapcsolatban.

Munkánkról  
 • Milyen témákkal foglalkozik Magyarországon a Greenpeace?

  Dolgozunk a fenntartható, egészséges, vegyszermentes ökológiai mezőgazdaság elterjedéséért; a tiszta, biztonságos megújuló energiaforrások népszerűsítéséért; a veszélyes vegyi anyagok kivezetéséért és az elhagyatott veszélyeshulladék-tárolók felszámolásáért; valamint a városi fák és zöldterületek védelméért. Tudj meg többet: http://www.greenpeace.hu/rolunk/Mit-teszunk

 • Mit tett Magyarországért a Greenpeace az utóbbi években?

  Feltérképezzük és bemutatjuk hazánk legszennyezettebb területeit. Nyomásgyakorlásunk hatására a magyar kormány két ilyen elfeledett, szivárgó „méregtelep” felszámolásáról is intézkedett az elmúlt években. A volt Budapesti Vegyiművek telepe kapcsán ez mintegy 10-15 ezer környékbeli lakos életminőségében jelenthet javulást; a másik helyszínről, a Hortobágyi Nemzeti Park tőszomszédságából pedig a BVM-hez hasonlóan több mint 2000 tonna veszélyes hulladékot szállítottak el.

  Vizsgálatokkal bizonyítottuk be, mennyire káros az emberi egészségre és a környezetre a nagyipari, vegyszeres mezőgazdaság. Emberek ezreihez jutottunk el az igazi alternatívát nyújtó ökológiai gazdálkodást bemutató kiadványainkkal. Kishantostól Nagyhódosig számos képzést tartottunk az ökológiai termesztés iránt érdeklődő gazdáknak, egyetemi tangazdaságoknak és önkormányzatoknak. Az elmúlt tíz év során sokat tettünk azért, hogy Magyarország GMO-mentes maradjon.

  A tisztább levegő, a klímavédelem és az élhető városok érdekében urbanistákkal, tájépítészekkel és városfejlesztőkkel közösen 2016-ban kiáltványt adtunk ki a városi fák és zöldterületek védelméért. Azóta országszerte több önkormányzat is konkrét lépésekbe kezdett a kiáltványnak megfelelően.

  Több országjáró túrán népszerűsítettük a megújuló energiaforrásokat, és egy olyan javaslatcsomagot küldtünk a kormánynak, mely lehetővé tenné, hogy mindenki számára hozzáférhetővé váljanak ezek a tiszta, biztonságos és egyre olcsóbb energiatermelési módok. Így egész Magyarország egyre függetlenebbé válhatna a szennyező fosszilis és nukleáris energiaforrásoktól, és azok külföldi importjától.

 • A Greenpeace szerint mit tehetnek az emberek a pozitív változásokért?

  Hiszünk abban, hogy mindannyian képesek vagyunk tenni azért, hogy egy jobb, egészségesebb, élhetőbb, békésebb világban élhessünk. Ha az emberek összefognak, azzal óriási erőket képesek megmozgatni a közjó érdekében. Ilyen összefogás lehet például egy civil szervezet vagy egy mozgalom is.

  Az emberek és a civil szervezetek tevékenységükkel gyakran kiegészítik, sőt egyes esetekben pótolják a kormány kötelességeit, például a leginkább rászoruló személyek és csoportok támogatásában, vagy a vállalatok törvényi (pl. környezetvédelmi) kötelezettségeinek ellenőrzésében. Ezt teszi a Greenpeace is, nemcsak itthon, hanem az Egyesült Államoktól kezdve Brazílián és Közép-Afrikán át Kínáig a világ több mint 55 országában.

Szervezetünkről  
 • Milyen szervezet a Greenpeace Magyarország?

  A Greenpeace Magyarország Egyesület 2002 óta működik. Pénzügyileg és politikailag független, nonprofit, közhasznú környezetvédő szervezet, mintegy 8 ezer magyar támogatóval és százezres online követői bázissal. A természeti környezetünk és mindannyiunk egészségének védelméért dolgozunk, hogy hazánk egy tisztább, élhetőbb ország legyen.

  Jelenleg több mint 55 országban van Greenpeace-iroda a világon, a Greenpeace Magyarország ezek egyike, mely a közép- és kelet-európai régió (CEE) részeként működik 8 másik országgal együtt.(Ausztria, Bulgária, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia). Közös a nevünk, a célunk és az értékeink: hogy kitartóan, látványosan, bátran és mindig erőszakmentesen hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra – és azok megoldásaira. Aktívan cselekszünk a pozitív változásokért, egy élhető és békés jövő érdekében.

 • Hogyan biztosítja a Greenpeace, hogy munkája tudományosan megalapozott legyen?

  Kampányaink szakmai hitelességét évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező, szakértő munkatársaink garantálják. Hazai kampányfelelőseink között van vegyészmérnök, környezetmérnök, illetve biológus is. Emellett olyan neves kutatólaboratóriumokkal és egyetemekkel dolgozunk együtt, mint például a Német Légi- és Űrközlekedési Központ (DLR). A Greenpeace-hálózat saját tudományos részleggel (Science Unit) is rendelkezik, amelynek az egyesült királyságbeli Exeteri Egyetem ad helyet.

  Munkánkat mindig az elérhető legfrissebb tudományos eredményekre alapozzuk, legyen szó mezőgazdaságról, energetikáról, a sarkvidékekről, vagy bármilyen más témáról.

 • Milyen szakmai bizottságok, szervezetek munkájában vesz részt itthon a Greenpeace Magyarország?

  Munkatársaink számos hazai és nemzetközi szakmai bizottság és társaság munkájában vesznek részt, különböző konferenciákon tartanak előadásokat, és egyetemeken is oktatnak. Rendszeresen előadnak a Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottságában és az Országos Környezetvédelmi Tanácsban.

  Simon Gergely regionális vegyianyag-szakértőnk tagja és előadója az Országos Környezetvédelmi Tanácsnak, a Növényvédelmi Bizottságnak, és a Kémiai Biztonsági Tárcaközi Bizottságnak. Alelnöke a Magyar Ökotoxikológiai Társaságnak, és a Pesticide Action Network Europe elnökségi tagja. Rendszeresen tart előadásokat, többek között az évente megrendezett Ökotoxikológiai Konferencián, méhészeti rendezvényeken és a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karán.

  Dr. Rodics Katalin agrárkampány-felelősünk címzetes egyetemi docensként oktat a Nyugat-magyarországi Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Semmelweis Egyetemen.

  Perger András klíma- és energiakampány-felelősünk, illetve Mező János programvezetőnk előadók az ELTE Környezet- és Tájföldrajzi Tanszékén.

  A Greenpeace Magyarország emellett tagja az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályzó Testületének (ASZÖT), és birtokosa az Etikus Adománygyűjtő Szervezet tanúsítványnak. Tagja továbbá a Magyar Civilszervezetek (MACI) közösségének.

  Kebiche Nabila adományszervezési vezetőnk rendszeres előadó az Adjuk+össze konferencián és a Fundraising Akadémián, valamint képzéseket tart a Nonprofit Információs és Oktató Központnak (NIOK) és a velük együttműködő további civil szervezeteknek.

 • Milyen más szervezetekkel működik együtt a Greenpeace Magyarország?

  A Greenpeace Magyarország rendszeresen együttműködik más szakmai szervezetekkel és a helyi lakossággal.

  A szabadkereskedelmi egyezmények kapcsán például együtt dolgozunk a Magyar Természetvédők Szövetségével és a Védegylet Egyesülettel.

  Hazánk szennyezett területeinek felszámolásáért folyó kampányunkban együttműködünk a helyi lakosokkal és a helyi, valamint regionális egyesületekkel. Kiskunhalason, Gyömrőn és a Budapesti Vegyiművek esetében a helyiekkel együtt tártuk fel a veszélyes és mérgező hulladéktelepeket, és követeltük azok megtisztítását.

  Agrárkampányunk célja, hogy minél több település térjen át az ökológiai gazdálkodásra. Ennek érdekében együttműködünk Hernádszentandrással (Bioszentandrás) és önkormányzatokat mentorálunk (Nagyhódos, Kishódos, Méhtelek), hogy minél jobban segítsük a települések átállását az egészséges és fenntartható élelmiszer-termesztésre.

 • Kik és hányan dolgoznak a Greenpeace Magyarországnál?

  A Greenpeace Magyarországnak összesen 27 alkalmazottja van. 19 fő dolgozik magyarországi ügyeken, 7 munkatársunk a közép- és kelet-európai régió feladatait végzi, és 1 fő foglalkozik a Greenpeace International által vitt témákkal.

  Irodánk munkája emellett elképzelhetetlen lenne a több száz aktivistánk nélkül. Ők önkéntesen, anyagi ellenszolgáltatás nélkül, szabadidejüket áldozva járulnak hozzá küzdelmeinkhez és sikereinkhez.

 • Kik a Greenpeace-aktivisták? Hogyan lehet csatlakozni?

  A Greenpeace-aktivisták sokszínű, befogadó, barátságos társaság minden korosztályból, akiket összeköt a közös cél: önkéntesen és aktívan tenni egy élhetőbb, egészségesebb Magyarországért és világért.

  Munkánk elképzelhetetlen lenne e több száz önkéntesünk nélkül. Vannak, akik előadásokat tartanak iskolákban, mások aláírásokat gyűjtenek, vagy éppen egy környezeti probléma helyszínén állnak ki a szennyezés megszüntetéséért.

  Te is csatlakozhatsz! Ha érdekel, tudj meg többet: http://greenpeace.hu/legy-aktiv

Pénzügyeinkről  
 • Honnan származnak a Greenpeace Magyarország bevételei?

  Bevételeink magyar magánszemélyektől és magánszemélyek által alapított alapítványoktól, valamint a közép- és kelet-európai Greenpeace-től származnak (mely ugyancsak kizárólag magánszemélyek és magánszemélyek által alapított alapítványok adományait fogadja el). Sem államoktól, kormányoktól, pártoktól, sem vállalatoktól nem fogadunk el semmilyen anyagi támogatást sem itthon, sem a világ más pontjain.

  Magyarországon jelenleg több mint 8 ezer támogatónk van, világszerte pedig közel 3 millió. Ők mind magánszemélyek, akik saját pénztárcájukhoz mérten járulnak hozzá a Greenpeace munkájához, sok esetben havi egy-kétezer forinttal. Ők biztosítják a függetlenségünket. Ha pedig valamely támogatótól származó adomány veszélyeztetné ezt a függetlenséget, akkor visszautaljuk a támogatást.

  A Greenpeace Magyarország Egyesület tagja az Etikus Adománygyűjtő Szervezetek mostanra több mint húsztagú csoportjának, és mindenben megfelel az etikai kódexben foglalt szigorú előírásoknak (amelyek egyebek mellett a törvényességre és az átláthatóságra is vonatkoznak).

 • Hogyan gyűjt adományokat a Greenpeace Magyarország?

  A Greenpeace Magyarország hazai bevételei nagy részéhez online kampányokon, telefonos megkereséseken és direkt marketing eszközök (pl.: postai levél) használatán keresztül jut hozzá. Továbbá minden évben gyűjtünk adó 1%-os felajánlásokat.

 • Hol érhetőek el a Greenpeace Magyarország éves beszámolói?

  A Greenpeace Magyarország éves közhasznúsági jelentései megtalálhatóak a honlapunkon. Az adott tárgyév előtti évről készült éves beszámoló az adott év júniusától érhető el a honlapon.

 • Hogyan támogathatom a Greenpeace Magyarország munkáját?

  Nagyon sokan támogatnak minket havi 1500-2000 forinttal, ami nagyban segít minket a munkánk hosszú távú tervezésében, de az egyszeri adományokat is nagy hálával fogadjuk. Politikai és pénzügyi függetlenségünket ezeknek a támogatásoknak köszönhetjük.

  A legegyszerűbben online támogathatsz minket, de banki átutalást is választhatsz. A részleteket lásd itt!

  Továbbá személyijövedelem-adód 1%-át is felajánlhatod számunkra. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

 • Az adományozáson kívül segíthetem-e más módon a Greenpeace Magyarországot?

  Természetesen! Munkánk nem lenne lehetséges anélkül a több száz önkéntesünk nélkül, akik legdrágább erőforrásukkal, a szabadidejükkel járulnak hozzá sikereinkhez. Fontos, hogy ténylegesen önkéntességről van szó: mindenki teljesen szabadon dönthet arról, milyen tevékenységekben vesz részt nálunk, illetve mikor és mennyi időt szán ezekre. Ha szeretnél többet megtudni, vagy jelentkeznél aktivistának, kattints ide!

  Munkánkat emellett figyelemmel követheted hírlevelünkön és Facebook-oldalunkon is. Köszönjük, ha segítesz terjeszteni a híreinket!

Leggyakrabban felmerülő kérdések a szakmai tevékenységünkhöz kapcsolódóan  
 • Mi a Greenpeace Magyarország álláspontja az atomenergiáról?

  Az atomenergia veszélyes, szennyező és drága energiaforrás.

  Veszélyes és szennyező, mert mind a mai napig megoldatlan a nagy aktivitású radioaktív hulladékok végleges, több százezer éven át biztonságos tárolásának problémája. Egy nagyobb nukleáris baleset következményei pedig továbbra is kezelhetetlenek: lásd a csernobili vagy a fukusimai atomkatasztrófát, amelyek mind a mai napig zajlanak. Szoros kapcsolat van továbbá az atomenergia használata és az atomfegyverek előállítása között: minél több nukleáris létesítmény van a világon, annál nagyobb a nukleáris fegyverek terjedésének kockázata.

  Az atomerőművek a tervezetthez képest rendszerint jóval drágábban és sokkal hosszabb határidővel épülnek föl. Eközben a megújulók ára folyamatosan csökken, mára egyre több technológia vált gazdaságilag is versenyképessé – miközben biztonságosak, és nincs szükség drága üzemanyagra sem a működésükhöz.

 • Mi a Greenpeace Magyarország álláspontja a paksi atomerőműről és Paks II-ről?

  Magyarországon már 2003-ban felhívtuk a figyelmet a paksi atomerőmű elöregedő reaktorainak élettartam-hosszabbítása körüli problémákra, illetve az atomerőmű az évi üzemzavarára is. A paksi bővítés tervének már a legelső, 2009-es felmerülésekor jeleztük: Paks II felesleges, az energiahatékonyság növelésével és a megújulók fokozatos kiépítésével az atomenergia itthon teljesen kiváltható lenne.

  2016 nyarán felkérésünkre a Candole Partners elemzőcég felmérte a Paks II projekt gazdaságosságát. Arra jutottak: nincs olyan forgatókönyv, amely szerint a Paks II beruházás megtérülne.

  Paks II környezetvédelmi szempontból sem jelentene alternatívát. Az erőmű nem adna választ az éghajlati válságra: évtizedeken át épülne, és 60 évig működne, miközben az üzemanyaghoz szükséges uránkészletek pár évtized alatt kimerülhetnek. A megújuló energiák (nap, szél, geotermikus energia, stb.) ezzel szemben megfelelő mennyiségben rendelkezésre állnak, tiszták, biztonságosak és egyre olcsóbb alternatívát nyújtanak a szennyező fosszilis és atomenergiára.

 • Mi a Greenpeace Magyarország álláspontja a génmódosításról és a GMO-król?

  A molekuláris biológia tudományos vívmányai nagyban segíthetik, hogy jobban megértsük a természet működését, és hogy új gyógymódokat találhassunk. Azonban ezeket nem szabad ürügyként használni arra, hogy a környezetünket egy kereskedelmi érdekeket szolgáló óriási genetikai kísérleti területté alakítsuk. A biológiai sokféleség és a világ élelemellátásának környezeti biztonsága túlságosan fontosak a túlélésünk szempontjából ahhoz, hogy kockáztassuk őket.

  Álláspontunk szerint a GMO-kat jelenleg nem lenne szabad a környezetbe engedni, mivel nincs elegendő független kutatási eredmény azok hatásairól a környezetre és az emberi egészségre. Ellenezzük a növények, állatok és emberek, valamint azok génjeinek szabadalmaztatását is: a biológia nem iparcikk.

 • Mi a Greenpeace Magyarország álláspontja hazánk GMO-mentességéről?

  Üdvözöljük Magyarország GMO-mentességét, amelyért az elmúlt több mint tíz évben mi is rengeteget tettünk: demonstrációkkal hívtuk fel a közvélemény figyelmét, és szakmai anyagokkal tártuk fel a hazai döntéshozóknak az egyes engedélyezni kívánt GMO-k veszélyeit és kockázatait.

 • Milyen megoldást javasol a Greenpeace Magyarország a világ élelemellátására és a nagyipari mezőgazdaság okozta problémákra?

  A valódi megoldást a romokban heverő, szennyező nagyipari gazdálkodás helyett az egészséges, vegyszermentes, fenntartható kis és családi ökológiai gazdaságok jelentik. Ezt olyan tudományos, szakmai szervezetek és projektek eredményeire alapozzuk, mint például az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD), vagy az IAASTD.