Sikereink

Oldal - március 28, 2012
A Greenpeace magyarországi irodája 2002 óta működik. Azóta számtalan sikeres hazai akciót tudhatunk magunk mögött, és támogatóinkkal együtt részünk volt az egész világot befolyásoló nemzetközi győzelmekben is.

2016

   
  Győzelem a Hortobágyon! Éveken át tartó figyelemfelhívásunkat követően a budapesti Illatos úti vegyianyag-telep után a kormány intézkedésére felszámolták a Hortobágyi Nemzeti Park határában található, borzalmas állapotban levő veszélyeshulladék-tárolót is.
     

2015

   
  Elértük, hogy hosszú évek után végre felszámolják a katasztrófaközeli állapotokat okozó vegyianyag-telepet a budapesti Illatos úton. A kormány belátta, hogy a 2000 tonna vegyi anyag elszállításához azonnali intézkedésekre van szükség.
  A bíróságon is kiállunk a kishantosi biogazdaság igazáért. A Fővárosi Törvényszék érvénytelenítette a Kishantos által használt földek egyik „új bérlőjének” szerződését, és új eljárás indítására utasította az elsőfokú bíróságot.
     

2014

   
  Nem lesz aranybánya Verespatakon! A mi fellépésünknek is része volt abban, hogy a román kormány végleg elutasította a cianidos bánya megnyitásához szükséges törvénytervezetet.
  Uniós szinten is felléptünk Paks II titkosítása ellen. A Greenpeace és az Energiaklub az Európai Bizottsághoz fordult, hogy a magyar kormányt rábírjuk: hozza nyilvánosságra az atomerőmű-bővítéssel kapcsolatos fontos és közérdekű információkat.  
     

2013

   
  Az Európai Bizottság indokoltnak találta panaszunkat az almásfüzitői vörösiszap-tározó kapcsán. A közvetlenül a Duna mellett található tározóban veszélyeshulladék-lerakás zajlik, ami jogsértő, és komoly környezeti kockázatot jelent. A Bizottság ezért kötelezettségszegési eljárást indított.
  Az Európai Unió korlátozta három, a méhekre veszélyes rovarölő szer használatát. Az imidakloprid, a klotianidin és a tiametoxám bizonyítottan idegrendszeri és fiziológiai károkat okoznak a méheknek.
  A Greenpeace reflektorfénybe állította a kishantosi biogazdaságot ért jogtalanságot. Kishantos az ökológiai gazdálkodás egész Európában páratlan tudásközpontja, ahol a tiszta, egészséges élelmiszert biztosító, fenntartható mezőgazdaság módszereit alkalmazták és oktatták. Feltett szándékunk, hogy támogatóink segítségével megmentjük Kishantost.
     

2012

   
  A globális ruhaipar méregtelenítését célzó Detox-kampányunk újabb nagy névvel bővült. Több tíz nagy ruhamárkához hasonlóan a Zara is vállalta, hogy 2020-ig kivonja ruháiból és a teljes gyártási folyamatból az összes veszélyes vegyi anyagot. Pár nappal a vállalat bejelentése előtt aktivistáink a Zara budapesti áruháza előtt is demonstráltak, hogy nyomást gyakoroljanak az üzletláncra. 
     

2011

   
  Kidolgoztuk, hogyan alakítható át Magyarország energiaellátása minél nagyobb arányban a megújulókra alapozva. A tervet a Progresszív Energia[Forradalom] című kiadványunkban tettük közzé.
     

2010

   
  Elértük, hogy betiltsák a génmódosított Amflora burgonya termesztését hazánkban.
  Az Európai Parlament betiltotta az Európai Unióban a cianidos bányászatot. Támogatóinkkal együtt komoly szerepünk volt ebben a döntésben.
  A kormány elállt a szénégetésre épülő Mátrai Erőmű bővítésétől a WWF-fel közös kampányunk hatására.
     

2009

   
  „Megkerült” a Zöld Beruházási Rendszer 28 milliárd forintja, miután Greenpeace-aktivisták sátrat vertek a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium épülete előtt. Az akciót követően kiírták az addig csak ígérgetett környezetvédelmi célokra fordítható pályázatokat, amelyeket a szén-dioxid-kvóta bevételeiből származó összegből finanszírozott a kormány.
     

2008

   
  Elértük, hogy Budapesten is legyen szmogriadó. A „Stop szmog”-koalícióval közös akciónk eredménye, hogy a magyar fővárosban is jelzik a hatóságok, ha a légszennyezettség tartósan átlépi az egészségügyi határértéket.
  Az Erste Bank visszalépett a szlovákiai mohi (mochovcei) atomerőmű finanszírozásától.
     

2007

   
  Elértük, hogy a kormány ne engedjen az európai uniós nyomásnak, és tartsa fenn a GMO-tilalmat Magyarországon.
  Követeléseink hatására beszüntette a szennyezést a Rábát évek óta szennyező Boxmark osztrák bőrgyár.
     

2006

   
  Levetettünk olyan termékeket az áruházak polcairól, melyek a megengedett határértéknél jóval nagyobb mértékben tartalmaztak génmódosított összetevőt.
     

2005

   
  A kormány tilalmat vezetett be a GM-kukorica termesztésére. A követelésünk hatására megszületett döntés nemzetközi szinten is komoly sikernek számított.
  Harmadszor is megakadályoztuk a Zengőn a fák kivágását.
     

2004

   
  Kétszer is ott voltunk a Zengőn, és mindkétszer győztünk: megakadályoztuk, hogy NATO-lokátor épüljön a természetvédelmi területen!
  Több tucat élelmiszergyártót és forgalmazót bírtunk rá, hogy garantálják: nem árusítanak génmódosított élelmiszert.
     

2003

   
  Kivonták az MDGN nevű allergén tartósítószert a Rossmann saját márkás babakozmetikumaiból, a Greenpeace kitartó demonstrációinak hatására.
  Felhívtuk az ország figyelmét arra, hogy a Paksi Atomerőműben fellépő súlyos üzemzavar sorozatos hibák eredménye: gazdasági megfontolások, tervezési hibák és az emberi mulasztás együttes következménye.
     

2002

   
  Az első magyarországi Greenpeace-akció: a Sajó és a Tisza szennyezése ellen léptek fel aktivisták az Észak-magyarországi Vegyiművek sajóbábonyi üzeménél. A demonstráció célja az volt, hogy a vállalat függessze fel a környezetkárosító termékek gyártását.

Kategóriák