Jogi buktatókkal teli a GM-növények EU-tagállami szintű tiltásának tervezete

Sajtóközlemény - június 12, 2014
Brüsszel–Budapest, 2014. június 12. – Háromévnyi patthelyzet után az EU-tagállamok környezetvédelmi miniszterei várhatóan ma egy olyan jogszabálytervezetet fogadnak el, amely lehetőséget és jogalapot biztosít a tagállamoknak arra, hogy saját, nemzeti hatáskörben betiltsák a GM-növények termesztését. A Greenpeace arra figyelmeztet, hogy a soros görög elnökség által beterjesztett szövegjavaslat tele van jogi buktatókkal.

„Azt látjuk, hogy noha a tagállamok környezetvédelmi miniszterei meg kívánják adni a jogot az EU-tagállamoknak, hogy nemzeti hatáskörben korlátozhassák a GM-növények termesztését, az elfogadott szöveg nem felel meg szándékaiknak. Amennyiben ez marad a rendelkezés végső szövegezése, akkor Magyarország és a nemzeti hatáskörben meghozott GMO-tilalmakban reménykedő többi tagállam ki lesz téve a biotechnológiai cégóriások jogi támadásainak” – mondta Marco Contiero, a Greenpeace európai agrárkampányának felelőse.

A Greenpeace értelmezése szerint a tagállamok miniszterei által ma elfogadásra kerülő szöveg lehetőséget biztosít arra, hogy a biotechnológiai óriásvállalatok részt vegyenek a tilalmak elfogadásának folyamatában; azt viszont nem teszi lehetővé, hogy nemzeti hatáskörben a fennálló egészségügyi és környezeti kockázatok alapján döntsenek egy adott GM-növény termesztési tilalmáról.

2011-ben az Európai Parlament a nemzeti hatáskörben meghozható GM-növénytilalmak számára ennél lényegesen stabilabb jogi keretek támogatását szavazta meg [1]. A Parlament javaslata alapján a tagállamok korlátozhatnák a GM-növények termesztését például környezeti kockázatokra hivatkozva, vagy azért, hogy elkerüljék a gyomirtószernek ellenálló gyomok megjelenését. Sőt a megszavazottak szerint az egyes GM-növények termesztésének az élővilágra gyakorolt negatív hatásai, vagy akár a lehetséges negatív hatásokkal kapcsolatos adathiány is lehet alapja tagállami termesztési tilalomnak.

„A Környezetvédelmi Tanács által ma elfogadott szöveg most második olvasatra visszakerül az Európai Parlament elé. Arra kérjük az összes európai parlamenti képviselőt, hogy úgy erősítsenek ezen a szövegen, hogy annak végső verziója teljesítse Magyarország és a többi EU-tagállam elvárásait, és sziklaszilárd jogalapot biztosítson a GM-növények természtésének nemzeti hatáskörben történő tilalmához” – mondta Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország agrárkampány-felelőse.
 
Jegyzet:
[1] Az Európai Parlament 2011. július 5-i jogalkotási állásfoglalása a 2001/18/EK irányelvnek a tagállamoknak a területükön történő GMO-termesztés korlátozására, illetve megtiltására biztosított lehetőség tekintetében történő módosításáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletre irányuló javaslatról (COM(2010)0375 – C7-0178/2010 – 2010/0208(COD))
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2011-0314+0+DOC+XML+V0//HU
 
Kapcsolat:
Tömöri Balázs
agrárkampány-felelős
Greenpeace Magyarország
+36 20 469 6909

Marco Contiero
agrárszakpolitikákért felelős igazgató
Greenpeace EU
+32 (0)477 77 70 34

Kategóriák
Címkék