Magasabb klímavédelmi cél az Unióban, amellyel a magyar gazdaság is jó jár

Sajtóközlemény - január 30, 2012
Az Európai Bizottság ma tette közzé, hogy az Unió milyen módokon tudná a 2020-ra vonatkozó klímavédelmi ambícióját emelni, és ezzel a gazdaságát erősíteni. A dokumentum Magyarországra vonatkozó eredményei különösen pozitívak.

 A magasabb klímavédelmi cél hazánk számára negatív költségen megvalósítható, vagyis a gazdaság kifejezetten profitálhatna abból, ha a magasabb kibocsátás-csökkentési érték mellett köteleznénk el magunkat.

A Bizottság dokumentuma [1] három lehetséges utat vázol fel Európa kibocsátás-csökkentési céljának 20-ról 30 százalékra való emelésére, miközben a jelenleg gyengélkedő kibocsátás-kereskedelmi piacot is felserkentené [2]. A dokumentum emellett egy sor lehetőséget javasol a tiszta energiába történő befektetések felgyorsítására és megkönnyítésére Közép- és Kelet-Európában. A Greenpeace üdvözli ezeket a javaslatokat, mivel úgy véli, ezek valóban alkalmasak rá, hogy a zöld befektetések nagymértékű megugrásához vezessenek.

A Bizottság dokumentuma hasonló eredményekre jutott, mint a Greenpeace által tavaly januárban bemutatott Ecofys elemzés [3], amely ugyanígy a magasabb klímavédelmi cél gazdasági hatásait vizsgálta.

Stoll Barbara, a Greenpeace klíma és energia kampányfelelőse a következőket tette hozzá: “Az elmúlt év során ismét Európa-szerte jelentős árvizeket, futótüzeket és egyéb szélsőséges időjárási jelenségeket tapasztalhattunk meg, amely életekbe és Euró milliárdokba került a kontinensnek. Európa és hazánk nem késlekedhet tovább! Komoly lépéseket kell tenniük a klímavédelem területén, amíg még nem túl késő. A Bizottság dokumentuma a kulcsot adja ahhoz, hogy hogyan valósítható ez meg, miközben még a gazdaság is bővülhet.”

Egy kétoldalas összefoglaló dokumentumot is olvashat a bizottsági anyag eredményeiről, amely letölthető innen.

Egy rövid, a magyar eredményeket összefoglaló dokumentumot pedig itt találhat.

Megjegyzések
[1] Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 20%-ot meghaladó mérséklésére irányuló lehetőségek elemzése: a tagországok eredményei című dokumentum, letölthető innen.
[2] Az EU széndioxid kvótáinak ára elérte a rekord alacsony €6.58/tonna CO2-t 2011. december közepén. 2008-ban a Bizottság €39 eurós tonnánkénti árat prognosztizált 2020-ra. 
[3] Az Ecofys tanulmány, amely a 30%-os kibocsátás-csökkentési cél gazdasági hatásait elemezte Magyarországra nézve, letölthető innen.

Kategóriák