Ne engedjük elpaksolni a jövőnket!

Nyílt levél az országgyűlési képviselőkhöz, és felhívás minden magyar állampolgárhoz

Sajtóközlemény - január 23, 2014
Budapest, 2014. január 23. – Az Energiaklub, a Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Paks vobiscum? konferencia szervezői és a Védegylet a mai napon nyílt levélben fordultak a magyar országgyűlési képviselőkhöz, melyben azt követelik, hogy ne adják beleegyezésüket a Paks 2 megépítéséről szóló államközi szerződéshez.

A szerződésről szóló szavazásra nagyon hamar, akár már február első hetében sor kerülhet a Parlamentben, ezért a szervezetek felhívást intéznek minden, a jövőjéről felelősen gondolkodó emberhez is. Azt kérik, hogy aki egyetért azzal, hogy egy ilyen horderejű döntés széleskörű társadalmi egyeztetés nélkül nem születhet meg, az csatlakozzon az ügyhöz a www.pakskontroll.hu weboldalon, és egy gombnyomással küldje el a nyílt levelet a magyar képviselőknek.

A magyar kormány január 13-án elkötelezte az országot Paks bővítése, egy 30 éves futamidejű kölcsön és egy minimum 4000 milliárd forintos beruházás mellett. Ez a döntés jogtalanul, megalapozatlanul, teljes titokban született. 2009 óta egyszer sem hoztak nyilvánosságra meggyőző bizonyítékokat arra, hogy ez lenne a legjobb megoldás Magyarország számára.

A szerződés akkor lép életbe, ha azt a parlament február elején megszavazza. A képviselőknek az a feladatuk, hogy a szavazás során a választóik akaratát fejezzék ki. Ezért a nyílt levelet megfogalmazó szervezetek arra kérnek mindenkit, hogy a www.pakskontroll.hu oldalon keresztül tudassa a képviselőkkel, hogy nem ért egyet az eljárás módjával, és hogy részt akar venni a Paks 2-ről szóló döntésben. A képviselők személyes felelősséggel tartoznak választóiknak, hogy ne engedjék életbe lépni ezt a szerződést.

Csak két hetünk van a szavazásig, nincs idő a késlekedésre. Most az ország függetlensége, jövendő biztonságunk és jólétünk múlik a képviselők döntésén! www.pakskontroll.hu

További információ:
Bozsó Brigitta
klíma- és energiakampány-felelős
Greenpeace Magyarország

06 20 479 2009

 


 

Nyílt levél az országgyűlési képviselőkhöz:

Tisztelt Országgyűlési Képviselő!

A magyar kormány Moszkvában megállapodást írt alá egy újabb atomerőmű megépítéséről. A szerződés immár nem csak egyes családokat, hanem az egész országot kényszeríti bele egy kétes kimenetelű devizahitel-ügyletbe. Ha ez megvalósul, a magyar energiapolitika az évszázad végéig nem térhet le arról a kényszerpályáról, amelyet a kormány kijelöl számára. A jövő nemzedékek sorsát megpecsételő döntés úgy kerül az országgyűlés elé, hogy ahhoz nem kérték ki a társadalom jóváhagyását.

A közvélemény elől – és Ön elől is – elhallgatták, hogy

  • az új paksi atomerőmű minden idők legdrágább hazai beruházása lenne, legalább 4000 milliárd forintba kerül, amelyhez hozzáadódik a járulékos létesítmények ezermilliárdos költsége;

  • a két új reaktor tovább növelné Magyarország egyoldalú orosz energiafüggőségét;

  • az olcsó paksi áram mítosz csupán: a beruházás csak a jelenleginél lényegesen magasabb energiaárak mellett térülne meg, tehát az energia ára és/vagy az adóterhek biztosan emelkednek;

  • a sokat hangoztatott nukleáris reneszánsszal ellentétben a kezelhetetlen és vállalhatatlanul súlyos kockázatok a fukusimai katasztrófa óta az uniós országok többségét elriasztják új atomerőművek építésétől, mások pedig bezárják a régieket;

  • a beruházás miatt nem lesz pénz az energiarendszer korszerűsítésére, hiszen a hatékonyságjavítás, a takarékossági intézkedések, az egyre olcsóbbá váló megújuló források fokozott bevonása helyett az energiatermelés legveszélyesebb és legdrágább módjára költenénk.

Így mindaz, amit a felelősen gondolkodó állampolgárok annak idején a rendszerváltozástól reméltek – az ország függetlensége Moszkvától, a tiszta és biztonságos környezet, az áttérés a fenntartható alapokon nyugvó gazdálkodásra – áldozatul esne a politikai és műszaki megalomániának.

Arra kérjük Önt, hogy ne adja beleegyezését az atomerőmű építéséről szóló államközi szerződéshez. Sietségre semmi ok, a hivatalos álláspont szerint a legöregebb paksi blokk 2032-ig termelhet. Az elhamarkodott döntés csak nehezen kezelhető túltermelési, szabályozási és értékesítési gondokat okozna a következő évtizedben. Az energetika rohamos fejlődése évről évre új helyzetet teremt a természeti erőforrások fenntartható és költséghatékony használata terén, melynek előnyeit egy elhamarkodott döntés esetében nem élvezhetnénk.

Tisztelt Képviselő! Mérlegelje a vállalkozás veszélyeit, és történelmi felelőssége tudatában mondjon rá nemet! Kérjük, ne feledje, az ország függetlensége, jövendő biztonságunk és jólétünk múlik az Ön döntésén!

Budapest, 2014. január 23.

Aláírók:

Ámon Ada, igazgató – Energiaklub Szakpolitikai Intézet Módszertani Központ
Szegfalvi Zsolt, ügyvezető igazgató – Greenpeace Magyarország
Lukács András, elnök – Levegő Munkacsoport
Farkas István, ügyvezető elnök – Magyar Természetvédők Szövetsége
Lányi András, egyetemi docens – Paks vobiscum?
Boda Zsolt, szóvivő – Védegylet

Kategóriák