Solar farm in California.

מחיר סביבתי, חברתי וכלכלי עצום הושקע בשימוש במקורות אנרגיה קונבנציונאליים. עשן שמופק מפחם ואדים שמופקים מנפט מזהמים את האוויר, חונקים את הערים ופליטתם של גזים של חממות מחממים את כדור הארץ. פסולת גרעינית ותאונות גרמו להרג בני אדם ובעלי חיים וזיהמו את האוויר, היבשה וה בנוסף, קיים חוסר צדק משווע בפער שבין אלה שיש להם מספיק אנרגיה ומבזבזים את רובה, לבין אלה שאין להם בכלל. זה בלתי קביל ובלתי מציאותי כי במאה ה-21, ליותר מ-1.6 מיליארדי בני אדם אין כל גישה לשירותי אנרגיה בסיסיים.

אבטחת ספקי האנרגיה היא נושא מרכזי לדאגה, בזמן שדלק צמחי ומקורות גרעיניים הנם מוגבלים. ועם הידללות מקורות אלה ועליית המחירים המתלווה אל זה, כך מתעצמת התחרות, המגדילה את האפשרות לקונפליקט צבאי.

המזרח התיכון הנו אזור מיוחד ואין ספק כי הוא משמעותי במונחים של מאבקים גלובליים על אנרגיה. למעשה, במשך רוב המאה האחרונה, ההיסטוריה הגיאו-פוליטית של האזור, עוצבה סביב הגישה אל מקורות אנרגיה והשליטה בהם. חוסר יציבות פוליטית נותרה גורם המפתח באזור, שבו מקורות הנפט, עדיין משחקים תפקיד ברור.

המזרח התיכון הוא אזור הכולל מדינות המצויות בשלבים שונים של התפתחות, מדינות רבות בהן צפיפות גדולה של אוכלוסין וצפיפות גדולה של אוכלוסיה ענייה, עירונית וכפרית כאחד. האזור כולו מתפתח, עם אוכלוסיה הצפויה להגיע לכ - 350 מיליון עד לשנת 2050. במטרה לספק שאיפה לצמיחה כלכלית, המבוססת על חיי שגרה, צפויה להיות עלייה חדה בייצור ובצריכה של אנרגיה.

בכל אופן, המשכה והתעצמותה של צמיחה כלכלית, לא בהכרח דורשת צמיחה מאסיבית בצריכת האנרגיה. מדינות המזרח התיכון לא רק שבורכו בשפע של מקורות אנרגיה קונבנציונאליים, אלא גם שלכולן יש שפע מקורות אנרגיה מתחדשים כמו אנרגיה סולארית, אנרגיית הרוח ואנרגיה גיאותרמית.

נושאים