זה או אנחנו או הפחם

ביחד עם עשרות תושבי חדרה דרשנו לסגור את תחנת הכוח הפחמית

חדשות - 2 אוגוסט, 2016
הצטרפנו לעשרות תושבי חדרה והסביבה להפגנת מחאה בקריאה לסגור את תחנת הכוח הפחמית בעיר. במקביל, ערכנו מחאת נגד סמלית בכיכובם של עובדי 'פחם לישראל' ו'השר שטייניץ'. הפעילים המחופשים נופפו בשלטים: "פחם בכל רגע", "פחם. נושמים לרווחה" ו"העם עם הפחם". ההפגנה נערכה לקראת הכרעת הממשלה האם לאשר התקנת מסננים (סולקנים) בארובות הוותיקות (4-1) בתקצוב של מיליארדי שקלים או להשבית את היחידות לטובת מערך חלופי. זאת עקב היתר פליטה חדש שמפרסם המשרד להגנת הסביבה המחמיר את פליטות מזהמי האוויר המותרות.

בעוד משרד הבריאות הצטרף לעמדת המשרד להגנת הסביבה להשבתת התחנה, משרד האנרגיה וחברת החשמל תומכים בפרוייקט המסננים. השקעה ביחידות תנציח את הייצור מפחם עוד עשרות שנים. התקנת הסולקנים ביחידת ייצור חדשה יחסית בנובמבר השנה נחלה כישלון: ביחידה חמש בחדרה, אחרי תשעה חודשי הארכות חוזרות ונשנות של הרצה, הזיהום רחוק ב- 50% מהיעדים שנקבעו.

"אזרחי ישראל צריכים להצטרף היום לתושבי חדרה והסביבה ולהגיד בקול ברור לשר שטייניץ, זה או אנחנו או הפחם", אמר ד"ר יונתן אייקנבאום, מנהל הקמפיינים שלנו, "מזה עשרות שנים שהפחם אחראי למותם של מאות ישראלים בשנה. את האבק הרעיל של ארובות חדרה משרד האנרגיה לא יכול לטאטא יותר מתחת לשטיח.  יש כאן קריאה ברורה מהציבור אל שר האנרגיה להוביל את משק האנרגיה בישראל לכיוונים יותר נקיים ובטוחים, ולצאת מהפחם כדוגמת מדינות אחרות שנמצאות בשלבי יציאה מהפחם, בראשן בריטניה".

"יחידות הייצור בחדרה הן דינוזאוריות והיו צריכות להיסגר מזמן. בניגוד מוחלט לכל היגיון, ובניגוד גמור לעמדת משרדי הבריאות והגנת הסביבה, תומך משרד האנרגיה בהתקנת מסננים, שאין סיכוי שיורידו את פליטות מזהמי האוויר לרמה סבירה וימומנו במיליארדי ₪ מהכיס של הציבור. לפנינו אינטרס ציבורי כפול – בריאותי וכלכלי – לבטל את הפרוייקט המפוקפק ולהשבית את היחידות. זאת במקביל לפיתוח תמהיל חלופי המבוסס על אנרגיות  מתחדשות נקיות ובטוחות. זו קריאה ישירה שיוצאת היום מההפגנה לשר שטייניץ ויש לקוות שהוא לא יתנגד לאינטרס הציבורי המובהק".

השילוב בין צפיפות גבוהה לחלקו הגבוה של הפחם מייצור החשמל הגבוה מבין מדינות ה- OECD יוצר מתכון קטלני במיוחד. מצבן של התחנות הפחמיות בישראל חמור בהרבה מאלה של אירופה וערכי הזיהום גבוהים במאות אחוזים, ואף באלפי אחוזים, ביחס לערכים של התחנות האירופיות. 

היתר הפליטה מנוגד לחלוטין להתחייבויות להפחית את גזי החממה ב- 26% עד 2030. הפסקת השימוש בפחם ומעבר לאנרגיות מתחדשות חייבים להיות עמוד תווך מרכזי ובר-יישום בתכנית הממשלתית להפחית את הפליטות, אחרת אין סיכוי שנעמוד ביעדים.