פרס עובד הפחם המצטיין הוענק לשטייניץ

זאת בפעולת מחאה בשימוע על תחנת הכוח הפחמית בחדרה, שנערך ערב הכרעת שר האנרגיה האם יאושר פרוייקט המסננים ביחידות הישנות בחדרה בהשקעה של מיליארדי שקלים. הפרוייקט המפוקפק ינציח את הפחם לעוד עשרות שנים, ובין המתנגדים: משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה.

חדשות - 28 יולי, 2016
פעולת מחאה סמלית בשימוע על תחנת הכוח הפחמית בחדרה: הענקנו את פרס עובד הפחם המצטיין לשר שטייניץ. במקביל הציגה תושבת העיר את אבק הפחם הנערם בבתים. למרות טובת הציבור, בחר שר האנרגיה לקדם את האינטרסים של חברת החשמל והפחם. השימוע נערך ערב הכרעת הממשלה האם יאושר פרוייקט הסולקנים (מסננים) ביחידות הישנות לייצור חשמל בתחנה בחדרה בהשקעה של מיליארדי שקלים. זאת בעקבות היתר חדש שפרסם המשרד להגנת הסביבה המחייב עמידה בתנאי פליטה מחמירים יותר. המשרד להגנת הסביבה ממליץ על סגירת היחידות וגם משרד הבריאות ממליץ להיפטר מהן.

נכון לעכשיו משרד האנרגיה תומך בפרוייקט המסננים, שכלל לא ברור כיצד ייגמר אך בטוח יעלה בחיי אדם ובנזק עצום למשק. התקנת המסננים הראשונים בתחנה נחלה כישלון חרוץ ואת המחדל הזה יש לעצור עכשיו.

בשם גרינפיס, הגיש ד"ר יונתן אייקנבאום, מנהל הקמפיינים בארגון, תגובה מקיפה על היתר הפליטה החדש. התגובה מציגה הערכות על כושר הייצור מאנרגיות מתחדשות - שמש, פסולת ורוח - אם יסיטו את ההשקעה המשוערת לאורך שנים בסך 15 מיליארד שקלים מהתקנת הסולקנים ורכש הפחם. עוד עולה במסמך הפער בין התנאים שנקבעו בהיתר החדש לבין התקן האירופי והטכנולוגיות המתקמדות בשוק. התגובה מבוססת על מחקרים בינלאומיים ועל חוות דעת מיוחדת שהוזמנה מבכיר לשעבר בסוכנות הסביבה האמריקנית.

השילוב בין צפיפות גבוהה לחלקו הגבוה של הפחם מייצור החשמל הגבוה מבין מדינות ה- OECD יוצר מתכון קטלני במיוחד. מצבן של התחנות הפחמיות בישראל חמור בהרבה מאלה של אירופה וערכי הזיהום גבוהים במאות אחוזים, ואף באלפי אחוזים, ביחס לערכים של התחנות האירופיות.

אנו קוראים לשר שטייניץ לבטל כצעד ראשון את הניסוי המפוקפק ולסגור את יחידות ייצור החשמל המזהמות בחדרה בהדרגה. סגירתן במקביל לקידום תמהיל אנרגטי נקי ובטוח, תציל מאות ישראלים ואלפים הסובלים מזיהום האוויר, ואף תחסוך למשק סכומי עתק.

לא ייתכן שבזמן שבעולם מתנערים מהפחם ההורג ועוברים לאנרגיות מתחדשות נקיות ובטוחות, ישעבדו אותנו למשאב ההורג לעוד עשרות שנים. במקום לקדם בעלי עניין למיניהם, אנו קוראים לשר האנרגיה לחשב מסלול מחדש למתווה המתבסס על ייצור חשמל משמש, מפסולת ורוח.

היתר הפליטה מנוגד לחלוטין להתחייבויות להפחית את גזי החממה ב- 26% עד 2030. הפסקת השימוש בפחם ומעבר לאנרגיות מתחדשות חייבים להיות עמוד תווך מרכזי ובר-יישום בתכנית הממשלתית להפחית את הפליטות, אחרת אין סיכוי שנעמוד ביעדים.

פעולת המחאה בשימוע 

מתוך התגובה להיתר הפליטה:

ההיתר החדש מאפשר לתחנה לפלוט יותר מ- 33% חלקיקים נשימיים, האיום המשמעותי על בריאות התושבים, כמעט כפול גזי חממה ולא פחות מ- 1,150% יותר כספית הגורמת לנזק למערכת העצבים.

על בסיס מחקר של גרינפיס גרמניה והמשרד הסביבתי האירופי (European Environmental Bureau)Nמאי 2015, שהעריך את ההשלכות הבריאותיות והכלכליות של הפערים בין התקנים האירופים לטכנולוגיה הזמינה הטובה ביותר, קובעים בגרינפיס כי הפערים בין ההיתר החדש לטכנולוגיה החדשה ביותר בשוק מגיעים לאובדן חייהם של עשרות אנשים מהאזור ולנזק של מיליוני שקלים.

על בסיס מחשבון שפיתח גרינפיס הבינלאומי והממצאים המדעיים העדכניים בתחום, אם תוסט ההשקעה בסולקנים לאנרגיות מתחדשות, אנרגיה סולארית תספק 75% וייצור מפסולת יעמוד על 91%.

בחודש נובמבר 2015 הודיעה ממשלת בריטניה על סיום פעילותן של כלל תחנות הכוח הפחמיות שלה, הכוללות אחת עשרה יחידות לייצור חשמל מפחם. מכל מדינות ה-OECD רק באוסטרליה חלקו של הפחם בייצור חשמל גבוה יותר מאשר בישראל, אולם חשוב לזכור שצפיפות האוכלוסין בישראל גדולה פי מאה מזו שבאוסטרליה ומגבירה את החשיפה של האוכלוסייה הישראלית לפחם.

מצבה של ישראל הוא ייחודי מאחר שמדובר במדינה צפופה מאוד (קרוב ל-400 בני אדם לקילומטר רבוע לעומת בין 90 ל-130 בני אדם לקילומטר רבוע בממוצע בכל אותן מדינות) שבה מיוצרת כמות רבה מאוד של חשמל שמקורו בפחם.