11 זוכי פרס נובל לשלום כותבים לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין בעניין פרשת גרינפיס

חדשות - 22 אוקטובר, 2013
– אחד עשר זוכי פרס נובל, בהם הארכיבישוף דזמונד טוטו, שלחו לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין מכתב משותף, ובו הם מביעים את תמיכתם בעשרים ושמונה פעילי גרינפיס העולמי, צלם עצמאי וצלם וידאו עצמאי שמוחזקים במעצר בכלא רוסי בזמן שמתנהלת נגדם חקירה באשמת פיראטיות.

במכתבם זוכי פרס נובל קוראים לנשיא פוטין "לעשות כל מה שביכולתך כדי להבטיח שהאישומים המופרזים בפיראטיות נגד 28 פעילי גרינפיס, צלם עצמאי וצלם וידאו עצמאי יבוטלו, ושכל אישום שיועלה נגדם יהיה בהתאם לחוק הרוסי והבינלאומי."

האנשים שחתומים על המכתב מתארים את האזור הארקטי כ"אוצר יקר של האנושות", וכולם מביעים תמיכה במאמצים להגן על הצפון הרחוק מניצול למטרת חיפושי נפט ומשינויי אקלים.

הם כותבים: "קידוחי נפט באזור הארקטי הם מיזם שכרוך בסיכון גבוה. דליפת נפט במים קפואים אלו תביא להשלכות הרות אסון עבור אחד האזורים הטהורים, הייחודיים והיפים ביותר בתבל. ההשפעה של דליפת נפט על כל הקהילות שמאכלסות את האזור הארקטי ועל מיני בעלי החיים שכבר נמצאים בסיכון, תהיה הרסנית ותימשך זמן רב. סכנת תקרית מסוג זה מוחשית מתמיד, ותוכניות התגובה של תעשיית הנפט הן עדיין בהחלט לוקות בחסר. חשובה לא פחות תרומת קידוחי הנפט באזור הארקטי לשינוי האקלים. שינוי האקלים באזור הארקטי ובעולם כולו הוא איום על כולנו, אך מי שמשלם את המחיר על כך שהמדינות המפותחות לא פועלות בנדון, הן האוכלוסיות הפגיעות ביותר."

להלן הרשימה המלאה של זוכי פרס נובל לשלום שחתמו על המכתב:

הבישוף דזמונד טוּטוּ מדרום אפריקה

פעילת השלום בטי וויליאמס מצפון אירלנד

נשיא קוסטה-ריקה לשעבר אוסקר אריאס סאנצ'ס

פעילת השלום ג'ודי ויליאמס מארה"ב

פעילת השלום לֵימה בוֹאי מליבריה

פעילת השלום תוואכוֹל כרמאן מתימן

הפעילה החברתית ריגוברטה מֵנצ'וּ טוּם מגואטמלה

פעילת השלום מייריד מגוואייר מצפון אירלנד

עורכת הדין והשופטת לשעבר שירין איבַּדי מאיראן

נשיא מזרח טימור לשעבר ז'וזה רמוס הוֹרטה

הפעיל הקהילתי אדולפו פרז אסקיבל מארגנטינה

עשרים ושמונה פעילי גרינפיס העולמי, צלם עצמאי וצלם וידאו עצמאי נעצרו בעקבות מחאה שקטה נגד אסדת הקידוח של גזפרום פריראזלוֹמנאיה באזור הארקטי, ב-18 בספטמבר. ב-2 באוקטובר הם הואשמו בפיראטיות, כאשר העונש המקסימלי בגין עבירה זו מגיע ל-15 שנות מאסר. כל השלושים מוחזקים במעצר במוּרמנסק, העיר הגדולה ביותר באזור הארקטי. 

הנשיא פוטין עצמו אמר על שלושים העצורים: "ברור לגמרי שהם בהחלט אינם פיראטים."

1.3 מיליון אנשים חתמו על עצומה במסגרת הקמפיין העולמי לשחרור 30 הפעילים מהאזור הארקטי, וביום הזדהות עם הפעילים נערכו הפגנות ב-250 אתרים מ-49 מדינות בכל רחבי העולם. איגוד העיתונאים הבינלאומי ואיגוד העיתונות האירופי דרשו באופן עצמאי זה מזה לשחרר את שני העיתונאים שנמנים עם העצורים. (1)

להלן תוכן המכתב המלא:

נשיא פוטין היקר,

הנדון: ביטול האישומים בפיראטיות ושחרור מיידי של "30 הפעילים מהאזור הארקטי"

אנו פונים אליך בבקשה לעשות כל מה שביכולתך כדי להבטיח שהאישומים המופרזים בפיראטיות נגד 28 פעילי גרינפיס, צלם עצמאי וצלם וידאו עצמאי יבוטלו, ושכל אישום שיועלה נגדם יהיה בהתאם לחוק הרוסי והבינלאומי. אנו בטוחים שהינך שותף לשאיפתנו לכבד את הזכות למחאה בלתי אלימה.

כפי שידוע לך, רשויות רוסיה מחזיקות את 30 אנשי הצוות של ספינת גרינפיס "ארקטיק סאנרייז" במעצר מאז ה-19 בספטמבר, אז כוחות רוסיים חמושים עלו על הספינה בים פצ'וׂרה. הצוות – שכולל אזרחי רוסיה ואזרחי מדינות רבות אחרות – ערך מחאה שקטה ובלתי אלימה.

אנו שואפים עידוד מהודעתך מה-25 בספטמבר, לפיה אינך מאמין שאנשי הצוות של גרינפיס הם פיראטים. כפי שידוע לך, כל הפעילים של גרינפיס לא היו חמושים והם השתמשו באמצעים בלתי אלימים בלבד כדי להביע את התנגדותם לקידוחי הנפט שמאיימים על האזור הארקטי. 

קידוחי נפט באזור הארקטי הם מיזם שכרוך בסיכון גבוה. דליפת נפט במים קפואים אלו תביא להשלכות הרות אסון עבור אחד האזורים הטהורים, הייחודיים והיפים ביותר בתבל. ההשפעה של דליפת נפט על כל הקהילות שמאכלסות את האזור הארקטי ועל מיני בעלי החיים שכבר נמצאים בסיכון, תהיה הרסנית ותימשך זמן רב. סכנת תקרית מסוג זה מוחשית מתמיד, ותוכניות התגובה של תעשיית הנפט הן עדיין בהחלט לוקות בחסר. 

חשובה לא פחות תרומת קידוחי הנפט באזור הארקטי לשינוי האקלים. שינוי האקלים באזור הארקטי ובעולם כולו הוא איום על כולנו, אך מי שמשלם את המחיר על כך שהמדינות המפותחות לא פועלות בנדון, הן האוכלוסיות הפגיעות ביותר. זה הזמן להאיץ מעבר מדלקים מאובנים לעתיד המבוסס על אנרגיה בטוחה, נקייה ומתחדשת.

אנו קוראים לכל המדינות לעשות כמיטב יכולתן כדי להגן על אוצר יקר זה של האנושות ולהתרחק מתלות בנפט כמקור אנרגיה. בתור מנהיג אחת המדינות שקשורות לעניין הנדון באופן ישיר, אנו קוראים לך להוביל את המאמץ הזה באופן אישי. 

כמו מיליוני אנשים מכל רחבי העולם, אנו עוקבים אחר פרשה זו ומצפים לכך שרשויות רוסיה יבטלו את אישומי הפיראטיות, יתייחסו ל"30 הפעילים מהאזור הארקטי" בהתאם לחוק הבינלאומי, יאשרו את הזכות למחאה בלתי אלימה ויצטרפו למאמץ להגן על האזור הארקטי.

בברכה, 

מייריד מגוואייר, כלת פרס נובל לשלום (1976) – צפון אירלנד

בטי וויליאמס, כלת פרס נובל לשלום (1976) – צפון אירלנד

אדולפו פרז אסקיבל , חתן פרס נובל לשלום (1980) – ארגנטינה

ארכיבישוף דזמונד טוּטוּ, חתן פרס נובל לשלום (1984) – דרום אפריקה

אוסקר אריאס סאנצ'ס, חתן פרס נובל לשלום (1987) – קוסטה ריקה

ריגוברטה מֵנצ'וּ טוּם, כלת פרס נובל לשלום (1992) – גואטמלה

ז'וזה רמוס הוֹרטה, חתן פרס נובל לשלום (1996) – מזרח טימור

ג'ודי ויליאמס, כלת פרס נובל לשלום (1997) – ארה"ב 

שירין איבַּדי, כלת פרס נובל לשלום (2003) – איראן

תוואכוֹל כרמאן, כלת פרס נובל לשלום (2011) - תימן

לֵימה בוֹאי, כלת פרס נובל לשלום (2011) - ליבריה

 

עזור לנו לשחרר את הפעילים