תעשיית כריתת העצים מלאה בנוכלים

חדשות - 21 מאי, 2014
ממשלת ברזיל עשתה מספר ניסיונות להשתלט על נושא כריתת העצים ביער האמזונס. אולם על אף הפשיטות, שקיבלו כיסוי תקשורתי רב, הסחר בעץ בלתי חוקי נמשך בהיקף אדיר ואף גדל.

מדינת פארה היא יצרנית ויצואנית העץ הגדולה ביותר באזור האמזונס של ברזיל. משם מגיע מרבית העץ אותו ניתן להשיג בישראל. עם זאת, על פי ההערכות, 78 אחוזים מהיקף הכריתה במדינת פארה הם בלתי חוקיים.

במדינה השכנה, מאטו גרוסו, שהיא יצרנית ויצואנית העץ השנייה בגודלה, 54% מהיקף הכריתה הם בלתי חוקיים. והמצב אינו שונה גם במדינות האחרות. על פי מי שעמד לשעבר בראש שירות היערנות הלאומי של ברזיל, 60% מהכריתה באזור האמזונס מתבצעים באופן בלתי חוקי.

הממשלה ניסתה להסדיר את הענף ולעצור את הסחר בעץ בלתי חוקי. אלא שהמערכות שתוכננו כדי לפקח על הגורמים העוסקים בכריתה סובלות בעצמן משחיתות. במקום למנוע כניסת עץ מכריתה בלתי חוקית לשוק, העבריינים מנצלים פרצות בחוק כדי ליצור נתיבי נייר מזויפים.

בגלל אותה ניירת מזויפת, כמעט בלתי אפשרי להבדיל בין עץ מכריתה חוקית לבין עץ מכריתה בלתי חוקית.

משטרת הסביבה של ברזיל, ה-IBAMA, העבירה את המאבק אל המינסרות, העומדות בלב מערך העבריינות. פשיטה מוצלחת אמנם מניבה כותרות ראשיות ואפילו מביאה להחרמה של כמה משאיות טעונות בעץ – אך הבעיה בכללותה גדולה הרבה יותר.

על פי הערכת IBAMA, במדינות מאראניאו ופארה בלבד, כמעט 500,000 מ"ק של עץ מכריתה לא חוקית הוסוו במסמכים מזויפים בשנה שעברה – כמות שדי בה כדי למלא 14,000 משאיות.

בתוך כל העבריינות הזאת רק דבר אחד ברור כשמש. כאשר אתם רוכשים עץ מהאמזונס, יש סיכוי אדיר שהעץ הזה הוא ממקורות בלתי חוקיים.

 

נושאים