למה העצלן איטי ומדוע עלינו להזדרז?

חדשות - 25 יוני, 2014
עצלן- היונק המקסים והישנוני הזה מתגורר בצמרות עצים ביערות האמזונס ומבלה את רוב שעות היום בהסתתרות מפני טורפים ובעיקר בנמנום. העצלן הרוויח את שמו ביושר- הוא ישן כ 15 שעות ביממה, לעיתים כאשר הוא תלוי במהופך בעזרת ידיו.

לעצלן קצב חילוף חומרים נמוך מאוד- נדרשים לו ימים שלמים לעכל מזון שבע"ח אחר יעכל תוך מספר שעות. גם טמפרטורת הגוף שלו נמוכה בהתאם, מה שגורם לו לנוע באיטיות יתרה של כ 40 מטר ליום בלבד! אפילו כאשר הוא נתון בסכנה, אין ביכולתו להאיץ את מהירותו מעל 5 מטרים בדקה. בכדי להקל על עצמו אף יותר, מסוגל העצלן לסובב את צווארו 270 מעלות ובכך לחסוך תנועות "מיותרות".

קיימים  שישה מיני עצלנים בטבע האקזוטי של ברזיל , כולם תלויים בהישרדותם של יערות הגשם המשמשים להם בית. 

העץ הוא הכל

העצלן ממעט לזוז גם כאשר מדובר בחיפוש מזון, הארוחה הבאה נמצאת לרוב בסביבה הקרובה. במרחק הושטת יד הוא קוטף לו פרי, או צד לטאה המטיילת על הענף. אפילו זיווג הוא מוצא בצמרת העץ ללא מאמץ מיותר. רק לשם עשיית צרכים יורד העצלן לקרקע ומסכן עצמו. מדוע? גם המדענים נותרו ללא תשובה.

זהו יצור די בודד החי בגפו, הוא מוצא שעשוע בקפיצה מענף לענף – זהו הספורט היחיד שלו. רוב העצלנים חיים על אותו העץ כל חייהם ואף מורישים אותו לדורות הבאים.

אם כך, כריית עצים ביערות האמזונס גוזלת מהעצלן את כל עולמו ועלולה להוביל באופן ישיר להכחדתו. 

כידוע- עץ האיפאה הגדל ביערות האמזונס ומהווה בית לעצלן ולבעלי חיים נוספים, נכרת באופן מאסיבי לשם בצע כסף ונמכר ברחבי העולם, כאשר ישראל היא אחת הצרכניות הבולטות שלו.  כריתת העצים מקטעת את רצף היער, דבר המקשה על מעבר בעלי חיים מאזור לאזור ופוגע קשות במגוון הביולוגי. בעלי חיים רבים מוצאים עצמם ללא בית וללא מקורות מזון החיוניים להישרדותם.

זהו חלום הבלהות של חברינו הישנוני ושל שאר בעלי החיים האקזוטיים החיים באמזונס ותלויים להישרדותם בעצים שהאדם כורת באופן לא חוקי.

לנו אסור לישון בעמידה! חייבים למנוע את סופו העצוב של העצלן!

לחתימה על העצומה להפסקת השימוש בעץ איפאה בישראל

נושאים