כריתת עצי האיפאה באמזונס מסכנת את חייהם של קופי הסנאי

חדשות - 16 יוני, 2014
יער האמזונס הנו היער הגדול בעולם. הוא משמש בית למגוון מינים וצמחים אדיר, שחלקו טרם נצפה על ידי בני האדם. בכל שלושה ימים מתגלה זן חדש של בע"ח באמזונס, ביניהם יונקים, ציפורים, זוחלים ודגים.

אחד המינים האהובים והמזוהים עם יערות האמזונס הוא קוף הסנאי:

אורך גופו 30 ס"מ בלבד, אך זנבו ארוך יותר (כ 40 ס"מ) ומשמש בעיקר לאיזון על ענפי העצים. קוף הסנאי זריז מאוד ושובב, אולם מפאת גודלו הוא ממעט לקפוץ מעץ לעץ. פרוותו צפופה, בגווני זית- אדמדם וצהוב ומראה פרצופו זיכה אותו בכינוי "קוף גולגולת".

זהו בעל חיים חבורתי מאוד החי בלהקות של עשרות ולעיתים מאות פריטים המתפקדים כקהילה. הנקבות עוזרות זו לזו בגידול הגורים, ובין הזכרים קיימת היררכיה חברתית על בסיס גיל. גודל הלהקה מגן על הפרטים ותורם להישרדותם.

קוף הסנאי לא מנהל דיאטה סלקטיבית במיוחד, אלא ניזון כמעט מכל הבא ליד: צמחים, פירות, חרקים, ואם מתמזל מזלו- גם ביצים.

אצל קופי הסנאי הגודל כן קובע- לקראת עונת ההזדווגות מוסיפים הזכרים כ 20% למשקל גופם ובכך הופכים אטרקטיביים יותר בעיני הנקבות. מה שעלול להיות קצת פחות אטרקטיבי הוא נטייתו של הקוף להשתין על ידיו ולמרוח את השתן על כל חלקי גופו, כאמצעי זיהוי ותקשורת ולקירור גופו.

האויב הגדול ביותר של קופי הסנאי – האדם

תוחלת חייו הממוצעת של קוף הסנאי בטבע היא 15 שנה. אויביו הבולטים הם עופות דורסים, משפחת החתוליים ונחשים.

למרבה הצער, בני האדם נוספו לרשימה זו המאיימת על עתידו של זן הנדיר והמיוחד הבזה, המצוי בסכנת הכחדה בשל התערבות אנושית הרסנית  - עץ האיפאה הגדל ביערות האמזונס, משמש בית גידול לקוף הסנאי ולאלפי מינים נוספים, אולם הוא נכרת בקצב בלתי נתפס ונמכר ברחבי העולם.הכריתה המאסיבית של עצי איפאה באמזונס מאיימת על עתידו של קוף הסנאי במספר אופנים: האיפאה משמש לקוף הסנאי כבית וכאשר הוא נכרת מרחב המחייה שלו מצומצם, נוסף על כך כריתת העץ הגדול והמרשים הזה סוללת את הדרך להרס מוחלט של היער ולהכחדה של קוף הסנאי.

כאמור ישראל היא אחת מ-8 היבואניות הגדולות של עץ זה ובכך הופכת לשותפה מרכזית להרס האמזונס ולגזילת ביתו של קוף הסנאי. 

לחתימה על העצומה להפסקת השימוש בעץ איפאה בישראל

נושאים