רמות הפחמן הדו-חמצני הגיעו לשיא של כל הזמנים

חדשות - 16 מאי, 2013
ריכוז הפחמן הדו-חמצני באטמוספרה הגיע לרמה של 400 יחידות למיליון בפעם הראשונה בהיסטוריה האנושית. בפעם הקודמת שהריכוז היה ברמה כזו, הטמפרטורות הגלובאליות הממוצעות הגיעו בסופו של דבר לערכים הגבוהים ב-3 או 4 מעלות צלזיוס מהטמפרטורה כיום, ואזורי הקטבים היו חמים ב-10 מעלות צלזיוס מהיום, יריעות הקרח של גרינלנד ואנטארקטיקה היו קטנות יותר וגובה פני הים היה גבוה ב-5 עד 40 מטרים מגובהם כיום.

ישנן שתי סיבות להיות מודאג מאוד ממדידות ה-CO2 של שנה זו במצפה Mauna Loa שבהוואי. אנו הגענו לגבול הסמלי של 400 יחידות למיליון, וזה מדגים את עוצמת השינוי מהרמות של 280 יחידות למיליון שלפני התקופה התעשייתית והבטיחות היחסית של 350 יחידות למיליון. אפילו מדאיגה יותר היא העובדה שהשנה השינוי השנתי במהלך ביצוע המדידות היה מהיר יותר מאי פעם ושבר את השיא הקודם מלפני עשור. במילים אחרות, לא די בכך שאנו מאיצים לתוך טריטוריה שהמין האנושי לא חווה מעודו, אלא אנו ממשיכים להאיץ יותר ויותר.

 אני רוצה לתת למען מהפכת האנרגיה

כדור הארץ עומד להגיע לרמה של 1,000 יחידות למיליון (ppm) תוך 100 שנה בלבד אם הפליטות ימשיכו לגדול בקצב הנוכחי, בעוד שעלייה של 10 יחידות למיליון בלבד עשויה הייתה לקחת 1,000 שנים או יותר במהלך אירועים קדומים של שינויי אקלים. אנו משנים את התנאים שבמסגרתם התפתחה הציביליזציה בקצב אשר יאתגר מאוד את יכולתנו להתאים את עצמנו ולהשתנות.

האנשים עם הרגל על דוושת התאוצה הם תעשיות הדלק הלא-נקי וכריתת העצים, כאשר תעשיית הפחם לבדה אחראית לשני שלישים מהגידול המטורף בפליטה המתרחש לאחרונה. ואין להם שום כוונה להאט. הרחבות מסיביות של כריית פחם מתוכננות באוסטרליה, סין וארצות הברית, והן ינציחו את רמות הפליטה ההולכות וגדלות למשך עשורים. עצירתם או הגבלתם של הפרויקטים הללו הינה הכרחית כדי למנוע מהתחממות הגלובאלית לצאת משליטה.

Energy [R]evolution 2012 של גרינפיס מספקת נתיב עקבי לאופן בו נגן על האקלים שלנו: הבאת העולם שלנו מהמקום בו אנו נמצאים כעת למקום בו אנו צריכים להיות על ידי הפסקת השימוש ההדרגתית בדלקי מאובנים וקיצוץ בפליטת פחמן דו-חמצני תוך השגת ביטחון אנרגטי. הנהגת מהפכה באופן ההפקה והשימוש באנרגיה תוסיף שש מיליון משרות בסקטורים של החשמל והחימום לבדם.

* נתונים מה-ice cores ועד 1958 בה החלו הרישומים במצפה Mauna Loa בהוואי
מקור: מכון Scripps לאוקיינוגרפיה – keelingcurve.ucsd.edu

מגוון ההשפעות ההרסניות הגלובאליות והמקומיות של תעשיית דלקי המאובנים הופך לברור יותר ומאחד קבוצות מקומיות ורשתות בינלאומיות המתנגדות לתופעה. התקווה עבור כדור הארץ היא שתנועת האקלים ופתרונות האנרגיה הנקייה יוכלו לצמוח בקצב אף מהיר יותר מזה של פליטות הפחמן הדו-חמצני. כבר ראינו מספר דוגמאות לכך שהתנועה התמודדה עם כמה מקבוצות האינטרסים החזקות ביותר בעולם, עיכבה או עצרה מסופי פחם, צינורות נפט ומפעלי חשמל מונעי-פחם והנהיגה מדיניות מוצלחת להפקת אנרגיה נקייה. הנתונים מ-Mauna Loa מראים כי ספינת החלל של כדור הארץ זקוקה ליותר ידיים – הידיים שלכם – על הסיפון על מנת להשיג יותר ניצחונות מהסוגים שנמנו.

אני רוצה אויר נקי וחשמל בלתי מזהם בישראל!