מזון אורגני vs מזון תעשייתי

הוסף תגובה
חדשות - 14 אפריל, 2011
מזון אורגני כבר מזמן הפך להיות סמל לחיים בריאים ומודרניים ולא במפתיע נפתחה לאחרונה רשת מזון שלמה המוקדשת לנושא. סוד המזון האורגני הוא שאין סוד - נהפוך הוא, מה שלא מספרים לנו נמצא במזון התעשייתי. לקראת הקניות לפסח, בואו נעשה סדר בדברים:

מזון אורגני הוא מזון הגדל ללא שימוש בכימיקלים להדברה ובדשנים כימיים, תרופות (למעט במצבי מחלה קשים), הורמונים, והנדסה גנטית (או תוצריה). במוצרי מזון אורגני לא נעשה שימוש בחומרים משמרים, צבעי מאכל או כל תוסף סינתטי אחר.

הגידול האורגני של הצמחים מתחיל בזרעים. אלו נזרעים באדמה פורייה אשר דושנה בקומפוסט. הקומפוסט כשלעצמו הוא תוצר הפירוק של חומר צמחי. השאר תלוי במים נקיים, שמש ותשומת לב. התוצר המוגמר (אחרי שטיפה טובה) הנו טבעי, בריא למאכל ונטול סיכונים בריאותיים.

החיסרון היחיד במזון אורגני הוא שבדרך כלל, מחיר המוצרים הללו יקר בהרבה מאלה של מוצרים מעובדים ותעשייתיים. אז האם מזון תעשייתי באמת משתלם לנו? תלוי איך אתם מסתכלים על זה:

תהליך הגדילה של ירק או פרי הגדלים בשיטה תעשייתית (לא "טבעית") מתחיל גם הוא מהזרע, אך הפעם זרע זה חבוי בסוד. לכאורה הוא נראה רגיל אבל בעצם הוא לא באמת כזה. הנדסה גנטית בחקלאות היא שיטה לשפר את חוזקו ועמידותו של הצמח, ובכך לזרז את גדילתו. שיטה זו מצויה כבר עשרות שנים וקיימת, באופן סמוי, בכל מוצרי המזון התעשייתי בארץ ובעולם.

הנדסה גנטית מאפשרת למדענים לייצר צמחים, בעלי חיים ומיקרו-אורגניזמים, על ידי מניפולציה מכוונת של הצופן הגנטי שלהם. אורגניזמים מהונדסים גנטית אלה יכולים להתרבות ולהיות מוכלאים עם אורגניזמים שאינם מהונדסים, ובכך להתפשט אל תוך סביבות חדשות ודורות עתידיים, לרוב בדרך בלתי צפויה ובלתי נשלטת עם סיכונים סביבתיים מובהקים.

בקיצור: שלא כדרך הטבע.

הנדסה גנטית מעוררת גם שאלות אתיות ומוסריות; הטענות בזכות הנדסה גנטית בחקלאות הן: מתן פתרון למחסור עתידי במזון עקב גידול האוכלוסין - ניתן לייצר זנים בעלי ערכים תזונתיים משופרים או זנים העמידים למחלות, טפילים ומזיקים ותנאים סביבתיים קיצוניים. בנוסף, בתחום הרפואה ניתן יהיה לגייס צמחים או בעלי חיים מהונדסים גנטית לייצור תרופות וחומרים חיוניים אחרים לבריאות האדם.

הטענות השוללות הנדסה גנטית מבוססות על החשש ההולך וגדל מתוצאות בלתי צפויות באותם אורגניזמים מהונדסים וכן בסביבתם. למשל, נוכחות חומרים אלרגנים שקודם לא היו מצויים במזון או שהיו קיימים בו ברמה נמוכה מאוד. חשש אחר הוא פגיעה באיזון האקולוגי השברירי גם כך: יצירת זן עמיד לחרקים למשל, עלולה לפגוע גם בחרקים אחרים באותה מערכת אקולוגית; הכלאות אקראיות בין צמחים מהונדסים לצמחים אחרים בסביבתם יוכלו להקנות עמידות לא רצויה לצמחים מזיקים. ומכאן שיתפתח מעין מעגל קסמים, בו מדי תקופה יצטרכו המדענים לשוב ולשדרג את הצמחים הרצויים בכדי לשמור על היתרון שלהם מול אלה המזיקים.

לסיכום, יש לחשב את השיקולים השונים ברצינות רבה. מזון מהונדס גנטית אמנם יותר זול, אך הנו מזון לא טבעי, אשר פוגע באיזון האקולוגי בסביבת גידולו. גם אם לא מדובר במזון מהונדס גנטית, עצם תהליך הגידול בתנאים שאינם אורגניים יכול להוות סיכון בריאותי בשל נוכחותם של הכימיקלים והרעלים המצויים בו. מזון אורגני אמנם יקר יותר (ב-15% בממוצע), אך הא גדל בסביבה טבעית ללא כימיקלים או הנדוס גנטי ועל כן אינו מסכן אותנו או את הסביבה שלנו.

בחלק השני בכתבה, נביא לכם עדות ממקור ראשון לכך שמזון אורגני הוא טוב יותר לכולנו. בנוסף נתלווה לחקלאי המגדל מזון אורגני, נשאל אותו כמה שאלות ונבין מהו מושג ה”פרמקלצ’ר”

לתפיסת ארגון גרינפיס:

  • אסור לשחרר אורגניזמים מהונדסים גנטית לסביבה, מכיוון שאין לנו הבנה מדעית מספקת של תופעות הלוואי וההשלכות האפשריות על הסביבה ועל בריאות האדם. 
  • אנו תומכים בצעדי ביניים מידיים, כגון סימון מרכיבים מהונדסים גנטית, והפרדה של יבולים מהונדסים גנטית מיבולים רגילים. 
  • אנחנו מתנגדים לכל הפטנטים על צמחים, בעלי חיים ובני אדם, כמו גם פטנטים על הגנים שלהם. החיים שלנו הם אינם מצרך תעשייתי! כשאנו מכריחים את צורות חיים ואת אספקת המזון שלנו לציית למודלים כלכליים צרים במקום למודלים הטבעיים שלהם, אנחנו עושים זאת תוך סיכון עצמי מיותר ובלתי הגיוני!

 

נושאים
תגובות לא נמצאו הוסף תגובה

שליחת תגובה 

כדי להוסיף הערה עליך להיות מחובר למערכת