לחץ ציבורי גרם לעצירת משלוחי פסולת גרעינית מצרפת לרוסיה

הוסף תגובה
חדשות - 3 יוני, 2010
“אריבה”, החברה הצרפתית לאנרגיה גרעינית, הודתה ביום שישי האחרון ה- 25 למאי, כי החוזה שלה להובלת פסולת גרעינית לרוסיה הופסק ארבע שנים לפני המועד המתוכנן ויסתיים ביולי השנה. המשלוחים שדיווחנו עליהם ללא לאות ופעלנו נגדם, הופסקו. אולם מה תעשה כעת החברה עם כל הפסולת המסוכנת? החברה אומרת כי בכוונתה לאפשר ל”מלאי” להצטבר במתקניה שבצרפת. Share

אקטיביסטים באמצעות בנרים שקוראים "רוסיה אינה מזבלה גרעינית", לצד האוניה הרוסית אשר מובילה חמרים רדיאקטיבים מצרפת לרוסיה.

 

מבחינת הקמפיינרים של גרינפיס, פעיליו ותומכיו, זוהי הזדמנות להביט על 25 שנים של מחאה שנועדה לחשוף את המשלוחים השערורייתיים הללו של פסולת גרעינית לרוסיה.

החוזה בין "אריבה" לבין הסוכנות הגרעינית הרוסית "רוסאטום" היה אמור לפקוע בשנת 2014. אולם הרוסים החליטו לסיים את שיתוף הפעולה, שהחל ב-1972 והפסקת החוזה תיכנס לתוקפה ב-11 ביולי 2010.

בחודש שעבר עקבה ספינת גרינפיס ה"אספרנזה" אחר ספינת המטען רוסית, ה"קפטן קורופט", שהייתה בדרכה לרוסיה ונשאה עליה פסולת גרעינית מצרפת. פעילים בסירות גומי שטו לצד הספינה והציגו שלטים שקראו "רוסיה אינה מזבלה גרעינית", לפני שנורו בתותחי מים.

אנחנו היינו גם בסנט פיטרסבורג כאשר ספינת "קפטן קורופט" עגנה עם מטענה המסוכן. פעילי גרינפיס פתחו כרזה ועליה הכיתוב "עצרו את הגרעין", דבר שהסב תשומת לב ציבורית נוספת לפסולת הגרעינית של "אריבה", עם הגיעה לנמל הרוסי ההיסטורי שבים הבאלטי.

ברור מאליו ש"אריבה" ו"רוסאטום" אינן מזכירות את ההתרגשות העצומה של המחלוקת הבינלאומית סביב משלוחי הפסולת הגרעינית. ביום ו', סיפרו דוברי החברות לעיתונאים סיפור דומה בעיקרו: ממילא תכננו להפסיק את המשלוחים השנה, אין מה לראות, אנא המשיכו הלאה. אך המכתב הזה ( קובץ PDF) מהשר הרוסי לאנרגיה מאשר כי חוזה משלוחי האורניום היה אמור להימשך ארבע שנים נוספות, עד 2014.

גרינפיס חושף משלוחי פסולת גרעינית

ב-1984, לאחר טביעתה של ספינת המטען "מונט לואיס" ליד חוף זיברוגה בבלגיה, גילה גרינפיס כי הספינה נשאה מיכלים של אורניום פלואורי. הצלחנו לחשוף שערוריית ענק: ללא ביקורת וללא ידיעת הציבור, הובילה צרפת פסולת גרעינית לרוסיה מאז 1972. גרינפיס פעל וחקר למעלה מ-25 שנה כדי להעלות את המודעות ולהפעיל לחץ שהביאו לעצירת המשלוחים.

סרט דוקומנטרי שהוקרן בתחנת הטלוויזיה האירופאית "ארטה" באוקטובר 2009, "פסולת: הסיוט הגרעיני", הזניק את נושא הפסולת הגרעינית של "אריבה" למרכז הבמה הציבורית בצרפת. הסיפור של "אריבה" היה כל כך לא משכנע, עד שהשר הצרפתי לסביבה ואנרגיה קרא לוועידה הראשית לשקיפות ומידע בנושאי בטיחות גרעינית, לפתוח בחקירה רשמית בעניין. תוצאות החקירה, שהיו אמורות להתפרסם בינואר 2010, צפויות כעת להתפרסם בסוף יוני.

השקרים של "אריבה"

מאז החשיפה הראשונה על ידי גרינפיס, ההגנה היחידה של "אריבה" הייתה הטענה כי הפסולת הגרעינית שנשלחה לרוסיה היתה אמורה למעשה לחזור לצרפת כדלק לתחנות החשמל הגרעיניות שלה. האורניום נשלח לרוסיה, הועשר והועבר בחזרה - זה היה הקו הרשמי של "אריבה", אך אין זו אמת.

בנובמבר 2009, בהופעה רשמית לפני חברי ועדת החקירה הראשית בצרפת, פלט נציג של "רוסאטום" בטעות כי חומרים רדיואקטיביים המגיעים מצרפת אינם מיועדים להעשרה. מדובר בפסולת וכ-90 אחוזים ממנה לעולם אינם חוזרים לארץ המוצא.

פקיד בכיר במשרד לסביבה והאנרגיה של צרפת פרסם נתונים ( מסמך PDF, צרפתית) לגבי הכמות הסופית של חומרים שהועברו מצרפת לרוסיה משנת 2006 ועד שלהי 2009: 32,200 טונות של פסולת יוצאו לרוסיה וכמות החומר שחזרה לצרפת עמדה על 3,090 טונות בלבד.

גרינפיס מברך על ההחלטה להפסיק את המשלוחים השערורייתיים והבלתי מוסריים

יצוא של פסולת רדיואקטיבית לרוסיה הנו מנוגד לחוקי הסביבה של רוסיה, האוסרים על יבוא של פסולת גרעינית. מעשים אלה מנוגדים גם לצו האיחוד האירופי משנת 2006 ( קובץ PDF) לגבי הפיקוח והבקרה על משלוחי פסולת רדיואקטיבית ודלק גרעיני משומש.

החוק האירופי קובע כי מי ששולח פסולת גרעינית חייב להבטיח שהפסולת תאוחסן ותעובד בתנאים בטוחים במדינת היעד. כיום, לא "אריבה" ולא "אי.די.אף", כמו גם הרשויות בצרפת - אינם יכולים לפקח על תנאי האבטחה ברוסיה, כפי שאישרה הרשות לבטיחות הגרעינית בצרפת (ASN).

לשים קץ לעידן הגרעין

פסולת גרעינית נוצרת בכל אחד משלבי מחזור החיים של דלק גרעיני - מכריית האורניום ועד והעשרתו, דרך הפעלת הכורים וכלה בעיבוד החוזר של הדלק הגרעיני המשומש. חלק גדול מהפסולת הגרעינית הזו ימשיך להיות מסוכן למאות אלפי שנים, ובכך אנו משאירים ירושה קטלנית לדורות הבאים. משום כך גרינפיס ממשיך במאבק למען עתיד ירוק, שלו ונטול גרעין.

למרבה המזל, ההשתלשלות האחרונה היא ראיה לכך שמאבק עיקש ופעילות נחושה ובלתי אלימה משתלמים בסופו של דבר.

נושאים
תגובות לא נמצאו הוסף תגובה

שליחת תגובה 

כדי להוסיף הערה עליך להיות מחובר למערכת