מהפכת האשפה

הוסף תגובה
חדשות - 14 פברואר, 2011
שישה מליון טון בשנה, זו כמות האשפה שישראל מייצרת. הרשויות המקומיות אחראיות לטפל באשפה שהן מייצרות. כעת, הרשויות מטמינות או שורפות את הכמות האדירה הזו של אשפה. אלו הן הדרכים המסוכנות, המזהמות והבזבזניות ביותר. האלטרנטיבה האמיתית היא מחזור, אך כדי למחזר את האשפה הביתית והתעשייתית שכל רשות מייצרת, צריך למיין או להפריד את האשפה במקור.

6 מליון טון! זוהי כמות האשפה שישראל מייצרת מדי שנה (והמספרים רק הולכים וגדלים). הרשויות המקומיות הן האחראיות לטפל באשפה שהן מייצרות. כיום הרשויות מטמינות או שורפות את הכמויות האדירות האלו של אשפה. שתי הדרכים הללו - הטמנה ושריפה - הן הדרכים המסוכנות, המזהמות והבזבזניות ביותר. האלטרנטיבה האמיתית היא מחזור, אך כדי למחזר את האשפה הביתית והתעשייתית שכל רשות מייצרת, צריך למיין או להפריד את האשפה כבר במקור.

הפרדת אשפה הוא תהליך חיוני למחזור יעיל. בכל הארץ אנו רואים מתקנים למחזור בקבוקים ונייר, שהתוכן שלהם מגיע ישירות למפעלי מחזור לשם גריסה ושימוש מחדש. אך ברוב המקרים, האשפה שלנו לא מגיעה לשם.

כ-75% מכלל האשפה בישראל נשלחים למפעלי הטמנה ושריפה - נתון מדאיג וחמור ביותר, הן מבחינת זיהום הסביבה והן מבחינת בזבוז הכספים העצום שנגרם כתוצאה מחוסר ניצול משאבי המחזור הזמינים.

רק כ-25% מכלל האשפה בישראל נשלחים למפעלי מחזור! נתון זה מייצר לתעשיית המחזור גלגול של כ-3 מיליארד שקל בשנה, אך הבזבוז הכספי בהטמנת אשפה כיום עומד על 4 מיליארד שקל בשנה.

המהפכה התחילה! (בכפר סבא)

רשויות ערים מסוימות החלו לאחרונה בקמפיין להפרדת אשפה ומחזורה. החלוצה מביניהם היא כפר סבא, אשר החלה את "פרויקט הפרדת האשפה העירוני" אשר מיושם בכל העיר בהדרגה, לאורך 3 שנים.

שלב א' של הפרויקט יבוצע בהיקף של כ-10,000 תושבים. שלב זה התחיל בתחילת חודש פברואר 2011 ויימשך כשנה. כחלק מהפרויקט יעברו נציגים של העירייה בבתי התושבים המשתתפים בפרויקט, יחלקו פחים קטנים לאשפה אורגנית, נייר ואשפה יבשה, ויסבירו בפירוט על הפרויקט ועל המהלכים הנחוצים להבטחת הצלחתו.

אחרי חלוקת הפחים, האשפה המופרדת תועבר לתחנת המעבר "השרון", שם תמוין במסלולים נפרדים, ותשלח למתקן לייצור קומפוסט. בסוף התהליך האשפה היבשה ואשפת הנייר יועברו למפעלי מחזור באזור, והאשפה האורגנית תהפוך לקומפוסט לשימוש חקלאי.

במקביל, פועלת העירייה להקמת מתקן להפקת אנרגיה מאשפה אורגנית. עם הקמת המתקן, תהפוך כפר סבא לעיר הראשונה בישראל שתשתמש באשפה אורגנית להפקת אנרגיה. פרויקט זה הוא מודל לחיקוי וצריך להיות מיושם בכל עיר ועיר בישראל.

מתחילים במקור

למתקני מחזור המפוזרים ברחבי הארץ יש חלק חיוני ביותר בתהליך המחזור. הבעיה הנה במקרה שלמתקן פלסטיק לדוגמה, נכנסים בטעות קרטון או כל פסולת אחרת, כל תכולת המתקן נפסלת למחזור. מקרים כמו אלה הם שכיחים למדי. הפרדת אשפה במקור היא הדרך הכי אפקטיבית להעלות את מדד המחזור במדינת ישראל, וחלוקת פחי האשפה לשלושה סוגים מקלה על תהליך המיון שיכול להיות ארוך ויקר.

במדינות אחרות בעולם עשו את זה כבר מזמן! מדינות כמו קנדה, מהמובילות בתחום שמירה על איכות הסביבה, אישרה את פרויקט הפרדת הפסולת שלה עוד באוקטובר 2006. במסגרת הפרויקט חולקו לכל בית שני פחים לפסולת יבשה ופסולת רטובה (אורגנית) וכתוצאה מכך, אחוזי זיהום האוויר ירדו ואיכות החיים עלתה בהתאם.

אין ספק שלאחרונה אנו רואים יותר ויותר נכונות מטעם הממשלה והרשויות המקומיות להירתם למען איכות הסביבה בכלל ומחזור אשפה בפרט, אך ההתקדמות צריכה להיות הרבה יותר מהירה אם בכוונותינו להדביק את הפער בין רמות זיהום האוויר לבין רמת המחזור בארץ.

תגובות לא נמצאו הוסף תגובה

שליחת תגובה 

כדי להוסיף הערה עליך להיות מחובר למערכת