LEGO har kommet med fantastiske nyheter: Etter en tre måneder lang kampanje, støttet av over en million mennesker fra hele verden har LEGO annonsert at de ikke lenger vil fornye samarbeidet de har hatt med Shell.

Dette er en viktig seier som viser at oljeselskap som Shell og Statoil ikke lenger kan forvente seg enkel grønnvasking ved hjelp av populære merker. Og det er en fantastisk seier som kun var mulig med hjelp fra alle de som signerte kampanjen. Uten deg hadde ikke dette vært mulig. Tusen takk for at du ble med for å be LEGO droppe Shell! Les mer her.
Gi din støtte Beskytt Arktis
LEGO / Shell hippie legoman

LEGO: Alt er ikke awesome

Del videoen:
Del videoen:

Hvis Shell kunne, hadde de boret etter olje hvor som helst. Nå er vi flere enn 5 millioner mennesker som har gått sammen for å stanse oljeselskapenes destruktive planer om å bore i det sårbare Arktis - et av de aller siste urørte naturområdene vi har igjen på denne planeten. Du kan også være med i denne bevegelsen, jordkloden trenger deg!

Skriv under og fortell LEGO at de må slutte å leke med Shell.

Oljeutslippet i LEGOLAND

Oljespruten står ut fra Shell’s oljerigg Legolomnaya i de isfylte farvannene i LEGOLAND. Arctic Sunrise og modige aktivister som tidligere har protestert mot arktisk oljeboring utenfor Grønland, Norge og Russland er på stedet. De små, men standhaftige aktivistene klatret ombord på riggen i Miniland og har hengt opp et banner med en tydelig melding: LEGO - Beskytt Arktis - Slutt å leke med Shell.

Aktivistene er dypt skuffet over LEGOs samarbeid med oljeindustrien. Dette er en viktig brikke i oljeselskapenes planer om å skaffe seg et bedre rykte og image. Slik vil de sørge for at deres skumle planer om å bore i Arktis ikke vil bli stoppet av noen.

LEGOLAND oil spill legoman

Og i denne fantasiverdenen er det ikke bare helten som må stoppe skurken, det er faktisk skurkens beste brikke som må kutte ut dette samarbeidet. Å droppe samarbeidet som LEGO har med Shell er et viktig steg mot et beskyttet Arktis.

Møt Aktivistene


Anne Mie Roer Jensen

Aktivist og Styrmann
Dansk, 28 år
Ble holdt i varetekt i Russland i 100 dager sist høst da russiske spesialstyrker kapret Arctic Sunrise og hele mannskapet ombord etter en fredelig protest mot arktisk oljeboring. ”Å bore etter arktisk olje er fullstendig galskap. Klimaendringene får isen i Arktis til å smelte, og det ser ut som oljeselskap som Shell og Statoil ser på det som en mulighet til å hente opp enda mer olje. Polhavet burde være et område hvor dyreliv og natur kan utfolde seg, ikke et oljefelt.”

Sini Saarela

Aktivist
Finsk, 32 år
Ble holdt i varetekt i Russland i 100 dager sist etter en fredelig protest mot arktisk oljeboring. “Jeg aksjonerer for å beskytte Arktis simpelthen fordi jeg er nødt. Når du har sett skjønnheten og dyrelivet i denne fantastiske regionen, og vet hvordan klimaendringene nå er i ferd med å påvirke dette, så føles det som en forbrytelse ikke å gjøre alt jeg kan for å forhindre at oljeindustrien ødelegger Arktis.”

Kumi Naidoo

Aktivist og Sjef for Greenpeace International
Sørafrikansk, 49 år
Har aksjonert mot arktisk olje utenfor kysten av Grønland i 2010 og i Russland i 2012. “Oljeboring i Arktis er en av de viktigste miljøsakene i vår tid. Den raskt smeltende sjøisen i Arktis er en alvorlig advarsel til oss alle, derfor er det fullstendig galskap av oljeindustrien å se det som en mulighet til å bore etter enda mer av den oljen som startet dette klimakaoset i første omgang. Vi er nødt til å sette en grense og si at nok er nok.”

Dima Litvinov

Aktivist og Rådgiver
Amerikansk / Svensk, 52 år
Ble holdt i varetekt i Russland i 100 dager sist etter en fredelig protest mot arktisk oljeboring. “Vi har ikke råd til å risikere et oljesøl i Arktis som vil være umulig å renske opp. Det er på tide å bevege oss ut av oljealderen. Vi vet at vi må la denne oljen bli i bakken hvis vi skal forhindre farlige klimaendringer.”

Hvorfor må LEGO droppe Shell?

Vi elsker å leke med LEGO - både på grunn av de morsomme lekene og fordi de tar mye ansvar for miljø og klima. Men LEGO har havnet i dårlig selskap med Shell, som spiller en ledende rolle i oljekappløp i Arktis, og vi krever samarbeidet stoppet.

Shell og LEGO har de siste to årene - sammen med Ferrari - ledet en global reklamekampanje, hvor kunder kan kjøpe eller få LEGO Formel 1 mini-biler på bensinstasjoner verden over. Kampanjen er markedsført med plakater, kjente fjes, videoer, en LEGO Formel 1-bil i naturlig størrelse og mye mer.

Kampanjen har ført til at Shells drivstoffsalg og fortjeneste globalt har økt betydelig, mens LEGO har solgt 16 millioner Formel 1 mini-biler på bensinstasjoner rundt om i verden.

Men partnerskapet står i skarp kontrast til LEGOs uttalte mål om å redusere globale CO2-utslipp, og jobbe for å overlate en bedre verden til fremtidige generasjoner i samarbeid med sine partnere.

LEGO / Shell painter legoman

Samarbeid er en viktig brikke i Shells strategi om å kjøpe seg et bedre omdømme for å skjule deres skruppelløse oljejakt i det sårbare Arktis. Shells oljeboring i Arktis er ekstremt risikabelt. Det er omtrent umulig å rydde opp etter et oljeutslipp i Arktis, og konsekvensene for det unike dyrelivet og sårbare miljøet vil være ødeleggende.

Vi kan overbevise LEGO om at det eneste ansvarlige valget er å snakke ut mot Shell. Det vil skade Shell og de andre oljeselskapenes strategi for å skjule sannheten om arktisk oljeboring bak reklame.

Når millioner av mennesker og selskaper viser Shells sanne ansikt, blir det vanskeligere for oljegiganten å få aksept og fortsette å bringe Arktis i fare.

Hvorfor bør Arktis være beskyttet?

Det skjøre og unike Arktis er hjem for isbjørn, sel og hvalross. Det finnes arter i Arktis som vi ikke engang vet om ennå. Det unike dyrelivet er en god grunn til å beskytte Arktis.

I tillegg er Arktis viktig for hele klodens klima. Området fungerer som verdens kjølesystem som påvirker klima og vær gjennom havstrømmer.

Men isen smelter raskt - tre fjerdedeler av isen en allerede borte. Men i stedet for å se det som en stor, lysende varseltrekant, ser Shell det som en mulighet til å hente ut mer av den oljen som skapte problemene til å begynne med.

Det ekstreme været og isen gjør oljebrønner svært risikable, og det er nær umulig å rydde opp oljesøl. Konsekvensene av et oljeutslipp i Arktis ville være ødeleggende.

Arktis er et av de siste uberørte områdene på jorden og hjem til et unikt dyreliv. Det er verdt å kjempe for, og det er bare en vei fremover: Arktis må beskyttes.

Vi og millioner av mennesker rundt om i verden krever at Arktis beskyttes mot offshore oljeboring og destruktivt, industrielt fiske, og at det etableres et felles, globalt verneområde rundt Nordpolen i det området som i dag ikke eies av noe land.

Hva kan jeg gjøre?

Din stemme og signatur er viktig. Når vi er mange som går sammen og stiller krav, kan det bli følt og hørt.

Ved å signere, bidrar du til å legge press på LEGO, slik at vi kan få selskapet til å hente fram den grønne ledertrøya og si farvel til Shell.

Hvis LEGO står opp mot Shell, vil Shell miste en veldig viktig venn. Samtidig gir det også Shell og andre venner et klart signal om hva som er den riktige tingen å gjøre. Hvem det er smart å gjøre forretninger med. Det vil merkes i styrerommene i Shell, og til slutt være det som gjør at Shell trekker seg ut av Arktis.

Vi vet at LEGO bryr seg om hva forbrukerne mener, og selskapet har også tidligere lyttet til kritikken fra mange Greenpeace-supportere. Selskapets ambisjon er "å beskytte barns rett til å bo i et sunt miljø", og det vil vi holde dem fast på med kravet om å droppe lekeavtalen med Shell.

Underskriftkampanjer som dette har overbevist et stort antall merker om behovet for å beskytte miljøet. Tidligere i år fikk vi Adidas til å fjerne giftige kjemikalier i klær, og Head & Shoulders-eier Procter & Gamble har forpliktet seg til ikke å bruke palmeolje som ødelegger regnskogen.

Med signaturen din, blir du med i bevegelsen for å beskytte Arktis, som nå teller mer enn 5,3 millioner mennesker. Det hjelper oss til å legge press på politikere og oljeselskaper, slik at vi får skjerpet lovgivningen, stoppet oljebrønner og satt fart på den nødvendige overgangen til fornybar energi.

Hjelp LEGO med å komme på rett spor, slik at de dropper Shell. Da kan vi beundre dem enda mer.